Nilüfer Belediyesi ve NİLKOOP, Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde düzenledikleri “Depresyon Farkındalığı ve Antidepresan Bitki Eğitimi”nde, depresyon ve antidepresan bitkilerin bilinçli kullanımı hakkında bilgiler verdi.
Eğitimin ilk oturumunda ziraat mühendisi Kemal Özdemir, antidepresan bitkilerin market veya aktarlardan temin edilebileceğini belirterek, bu bitkilerin hangi kısımlarının ve miktarlarının kullanılacağının bilinmesi gerektiğini vurguladı. Özdemir, antidepresan bitkilerin etkili olmasının etken maddeye bağlı olduğunu belirterek, bu bitkilerin hangi kısmının ve miktarının iyi bilinmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, bu bitkileri tedavide kullananların doktor kontrolünde hareket etmesi gerektiğini, aksi takdirde olumsuz etkileri olabileceğini sözlerine ekledi.
Özdemir, depresyonda kullanılan bitkilerin birçoğunun birbirinden farklı olduğuna da işaret etti. Bu bitkilerin etken maddelerinin, etkileşimlerinin ve yan etkilerinin farklı olduğunu belirten Özdemir, bu nedenle antidepresan bitkilerin bilinçli bir şekilde kullanılması gerektiğini vurguladı.
Eğitimin ikinci oturumunda uzman psikoterapist danışman Gönül Hazneci, depresyon hakkında bilgiler verdi. Depresyonu, ruhsal ve fiziksel belirtilere neden olan bir duygu durum bozukluğu olarak tanımlayan Hazneci, depresyonun belirtileri, tanı ve tedavi yöntemlerini anlattı. Hazneci, depresyonun her yaşta ve cinsiyette görülebileceğini belirterek, her canlının da bu durumu yaşayabileceğini ifade etti. Bu noktada psikolojik sağlamlığın önemine dikkat çeken Hazneci, katılımcılarla birlikte bir atölye çalışması gerçekleştirdi.
Atölye çalışmasında katılımcılar, depresyonla başa çıkma yöntemlerini öğrendiler. Katılımcılar, depresyona neden olan faktörleri ve bu faktörlerle başa çıkmanın yollarını tartıştılar.
Eğitim, katılımcıların depresyon hakkında bilgi edinmeleri ve bu durumla başa çıkma yöntemlerini öğrenmeleri açısından faydalı oldu.