Nilüfer Kaymakamı Murat Süzen, Uludağ Gazetesi’ne yaptığı açıklamalarda bölgedeki yeni fay hattı tehlikesine dikkat çekti. Kaymakam Süzen, görev süresi boyunca yaptığı çalışmaları ve projeleri anlatarak, vatandaşlara nasıl hizmet ettiğini detaylandırdı. Süzen, “Her konu vicdana bırakılamaz, asgari müşterekler olmalı” diyerek görev anlayışını vurguladı.
TAHA TÜTÜNCÜ
Uludağ Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ferruh Varanoğlu ve ekibi, Nilüfer Kaymakamı Murat Süzen’e ziyarette bulundu. Nilüfer Kaymakamı Murat Süzen, Uludağ Gazetesi’ne yaptığı açıklamalarda bölgedeki yeni fay hattı tehlikesine dikkat çekti. Kaymakam Süzen, depreme hazırlık, kentsel dönüşüm ve afet yönetimi konularında alınması gereken önlemleri vurguladı. Kaymakam Süzen, görev süresi boyunca yaptığı çalışmaları ve projeleri anlatarak, vatandaşlara nasıl hizmet ettiğini detaylandırdı. Süzen, “Her konu vicdana bırakılamaz, asgari müşterekler olmalı” diyerek görev anlayışını vurguladı.
Depremin tehlikelerini vurgulayan Kaymakam Süzen, “Geçenlerde iki teknik üniversite bilimsel bir rapor açıkladı. Mustafakemalpaşa’dan başlayıp bizim bölgenin üzerinden geçen yeni bir fay hattı var. Yani biz merkez değiliz, ancak bizim ilimiz ve özellikle Nilüfer birinci derecede tehlikede. Bu yüzden ne kadar hazırlıklı olursak o kadar iyi olur. Mühendislik açısından konuşmuyoruz. 7.3 çok büyük bir şiddet. Tehlikeli bir bölgedeyiz ve her zaman hazırlıklı olmamız gerekiyor.” dedi.
Murat Süzen şehir planlamalarının yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Osmangazi’de büyük sıkıntılar var, orayı çözmek lazım. Osmangazi ve Yıldırım’ın genişleme alanı da önemli. Nasıl olacağını bilmiyorum ama genişleyemezsek en azından yerinde dönüşüm yapmamız lazım. Kentsel dönüşüm yapılan yerler var ama Nilüfer biraz daha yeni. Yıllardır sabit yerleşim olan bölgelerde dönüşüm nasıl yapılacak?
En büyük sorun yüksek katlı binalar. 23 Nisan tarafı ve diğer yüksek katlı binalar, yıkıldığında kontrolü zor olacak. Allah korusun. Bozbey başkanlık döneminde bu sorunlar konuşuldu ama belli bir yerden sonra kontrol edilemiyor. Gümüştepe tarafına yüksek katlı binalar yapılabilirdi. Kayalık alanlar daha güvenli. Deprem zamanında Nurdağı’ndaydık, ikinci depremi orada yakaladık. Kayalık yerlerde bir çökme olmadı. Maraş, Yaman, Hatay’da da aynı tablo vardı.
Yüksek katlı binaları dağ tarafına yapmalıyız. Doğal akışa uygun olmalı. Tarımsal üretim için doğal bir akış var. Depremde, kayalık zeminlerde daha az hasar oluyor. Maraş’ta yeni şehir daha doğru bir yerde kurulmuş, ancak çevresel problemler var. Barajlar ve büyük projeler, doğal akışı etkiliyor.
Nilüfer Kaymakamı Murat Süzen, geçmişe yönelik hataların nasıl düzeltilebileceği konusunda yaptığı açıklamada, “Hatalar yapılmışsa da, zararın neresinden dönülse kârdır. 1/100.000’lik planlar çıkarılmalı ve nereye gideceğimiz belirlenmeli. Hangi bölgeler gelişecek, nereler tarım alanı olarak kalacak? Bunları belirleyip hareket etmemiz gerekiyor.
Ataevlerde nüfus çok fazla gelişecek ve trafik sorunu ortaya çıkacak. Yanlış planlama yapmamalıyız. Bir alan yıkıldığında oraya malzeme taşımak ve yönetmek için yolların sağlam olması lazım. Lojistik açıdan ilk etapta konteynerler ve temel malzemeler kullanılmalı. Emniyet, sağlık, adliye binaları yıkıldığında büyük sorunlar yaşanıyor.
Sağlık hizmetleri için sahra çadırları kurulmalı, acil durumlarda müdahale edilecek yerler oluşturulmalı. Bursa’da sorunları planlamak ve çözmek için çalışmalıyız. Afetle alakalı yenilikler ve organizasyonlar yapılmalı. Kimler görev alacak, ekipman nerede olacak?” ifadelerini kullandı.
Süzen, “Küçük yerel birimler oluşturmak çok önemli. Yol, hava koşulları, otoban gibi faktörler göz önünde bulundurulmalı. Kaos içinde kimse ne yapacağını bilmiyor. Allah tekrarını göstermesin ama tedbir almak şart. Konya’da yeraltı suları çekildiği için 4 şiddetinde deprem oldu. Arazi büyük ve sulama için boşluklar oluşmuş. Doğanın dengesi değişiyor. Bir proje üreterek bu sorunları çözmeliyiz.” dedi.
Nilüfer Kaymakamı Murat Süzen, Bursa Uludağ Gazetesi’ne yaptığı açıklamalarda mesai saatleri dışında eşiyle birlikte yüzün üzerinde eve ziyaretlerde bulunduğunu, ekonomik durumu iyi olmayan ailelerle ve engelli bireylerle yakından ilgilendiğini belirtti. Süzen, “Her konu vicdana bırakılamaz, bırakılmamalı” diyerek, zorunlu konuların belirlenmesi ve gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti. Süzen, “Mesai bitiminde eşimle beraber yüzün üzerinde eve gidip çıktım. Ekonomik durumu iyi olmayan ailelere ve engelli ailelere gittim. Günde iki ya da üç program yapıyoruz. Akşam beş-altıdan sonra iki-üç aileyi ziyaret ediyorum. Ama bunu ben istediğim için yapıyorum, kimse bana “Bunu yaptın mı?” ya da “Neden yapmıyorsun?” demiyor. Bu tamamen vicdan meselesi. Ama her konu vicdana bırakılamaz, bırakılmamalı. Asgari müşterekler olmalı, gerçekleştirilmesi gereken zorunlu konular olmalı. Bundan sonrası kişinin vizyonuna kalmalı.” İfadelerini kullandı.
Nilüfer’in okul ihtiyacından ve projelerinden bahseden Kaymakam Süzen, “Bursa’da altı tane OSB var. OSB’leri topladık. Ben kamu yatırımı yapmak için devletin bütçesini beklemem. Firmalara sürekli giderim, davet ederim. OSB müdürlerini ve BTSO’yu çağırdım. Dedim ki bize beşer tane firma ismi verin, biz gidip anlatalım. İlçemin ihtiyaç analizini yaptım. Hangi noktada hazine arazim var, bunları çıkardım. Sıkıntılı olanları temizledim, belediye ve milli emlakla görüştüm, altyapısını hazırladım.
Hazırladığımız planı anlatayım. Şu anda hangi mahallede ne kadar alan var, bunları tespit ettik. İhtiyaca göre sıraladık. Acilden en acile doğru sıralamalar yaptık. Mesela Akçalar’da 32 derslikli bir okul düşünüyoruz. Tahmini maliyeti 32 milyon TL. Bu şekilde hazırladık, böylece ihtiyacımızı anlatabiliyoruz. Şimdi, firmaların karşısına hazırlıklı çıkıyoruz.
Şu anda, altı tane okul protokolü imzaladık. Mesela 23 Nisan Mahallesi’nde 2020 yılında yapılmış bir protokol vardı, iptal ettik ve yeniden düzenledik. Firma, devlete yerini hibe ediyor ama kimse “Gelin bu işi halledelim” dememiş. Şimdi, temel atmaya hazırız. Şimdi Gümüştepe’yi bitiriyoruz. Önce başladığımız projeler Allah’a şükür tamamlanıyor. Birçok yerde temel atmaya hazırız.” dedi.
Nilüfer Kaymakamı Murat Süzen sözlerinin sonunda sosyal yardımlardan bahsetti. Süzen, “Diğer taraflarda durum farklı olabilir. Örneğin, bir kızımızın beyninde tümör vardı. Hastane yönetimi ile görüşüp gerekli pazarlıkları yaptık. Ameliyat ücretini minimum seviyeye getirdik. Okul Aile Birliği’ne yardım toplanması için izin verdik. Çok kısa bir sürede ise ameliyat parası toplandı. Eğer biri el uzatmasa ne olacaktı? Kurtarılamazdı. İnsan olduğumuz için dert etmemiz lazım. Örneğin, Nilüfer’de bir Kur’an kursu var, görme engelliler için. Kimse orayı fark etmemiş. Ziyaret ettik ve ihtiyaçlarını öğrendik. Bizden bir istekleri oldu. Umreye gitmek istiyorlardı. Diyanet İşleri Başkanlığı’mız ile görüşmeler yaptık. Sonra bu kişileri umreye gönderdik.” açıklamalarında bulundu.
Görüşme sonunda Bursa Uludağ Gazetesi ve ekibine ziyaretleri için teşekkür eden Nilüfer Kaymakamı Murat Süzen, yerel basının her zaman yanında olduğunu dile getirdi.
Bu kapanacak 20 saniye