Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Nilüfer’de Alzheimer hastaları sahne aldı

Nilüfer’de Alzheimer hastaları sahne aldı
A+
A-

Nilüfer Belediyesi, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde özel bir etkinlik düzenledi.

Nilüfer Belediyesi, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nü özel bir etkinlikle kutladı. Bu özel günde, Nilüfer Belediyesi Lions & Ercan Dikencik Alzheimer Hasta Konuk Evi sakinleri, yıl boyunca öğrendiklerini sergileyerek hasta yakınlarının da katıldığı bir etkinlikte unutulmaz anlar yaşadılar.

Nilüfer Belediyesi Lions & Ercan Dikencik Alzheimer Hasta Konuk Evi, hafif ve orta evre Alzheimer hastalarına destek sağlamak, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak, nitelikli zaman geçirmelerini sağlamak ve hasta yakınlarına yardımcı olmak amacıyla faaliyet gösteriyor. 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde gerçekleşen etkinlikte, bu konuk evinde kalan sakinler, şarkılar ve şiirler söyleyerek, yıl boyunca edindikleri yetenekleri sergiledi.

Etkinlik, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Özer, 118K Yönetim Çevresi Lions Federasyon Başkanı Mine Şahin, Uludağ Lions Kulübü Geçen Dönem Başkanı İsmail İşyapan, Balat Lions Kulübü Başkanı İstikbal Gündoğdu ve Uludağ Lions Kulübü Başkanı Selahattin Ekim gibi önemli isimlerin katılımıyla gerçekleşti. Etkinlik, renkli anların yaşandığı bir gün olarak hafızalarda kaldı.

Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Özer, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada Alzheimer hastalığının hastalar ve aileleri için zorlu bir süreç olduğuna dikkat çekti. Nilüfer Belediyesi Lions & Ercan Dikencik Alzheimer Hasta Konuk Evi’nin hastalıkla mücadelede ve hasta yakınlarına destek sağlamada önemli bir rol üstlendiğini vurguladı. Özer, Alzheimer hastalığı hakkında farkındalık oluşturmanın, hastaların ve ailelerinin desteklenmesinin ve toplumun bu konuda bilinçlenmesinin önemine değindi. Ayrıca, desteklerinden dolayı katılımcılara teşekkür etti.

118K Yönetim Çevresi Lions Federasyon Başkanı Mine Şahin ise günümüzde Alzheimer hastalığının artmasının toplumsal ve iklimsel koşullardan kaynaklandığını belirtti. Alzheimer hastaları ve yakınları için rehabilitasyonun önemine değinen Şahin, Nilüfer Belediyesi’nin sağladığı imkanlardan dolayı teşekkür etti. Alzheimer Konuk Evi sakinlerinin sahne performanslarıyla renklenen etkinlikte, Nilüfer Belediyesi Roman Orkestrası eşliğinde bir dizi şarkı seslendirildi. Alzheimer Konuk Evi sakinlerinden Mustafa Tamer, okuduğu şiir ve dans performansıyla alkış aldı. Ayrıca, yıl boyunca düzenlenen etkinliklerde ürettikleri el emeği ürünleri de sergileyen sakinler, hem ailelerinin hem de etkinliğe katılanların beğenisini kazandılar.

Etkinliğin sonunda, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Özer, 118-K Lions Federasyonu Başkanı Mine Şahin, Uludağ Lions Kulübü Geçen Dönem Başkanı İsmail İşyapan ve Balat Lions Kulübü Başkanı İstikbal Gündoğdu’ya desteklerinden dolayı teşekkür ederek belge takdim etti.

Ayrıca, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü kapsamında bir panel düzenlendi. Panelde, Prof. Dr. Mustafa Bakar ve Doç. Dr. Enver Yusuf Sivrioğlu, Alzheimer hastalığının seyri, sorunları, çözüm yolları ve Alzheimer hastalarında psikiyatrik sorunlarla başa çıkma yöntemleri konularında bilgi verdi. Prof. Dr. Mustafa Bakar, Alzheimer hastalığının nedenlerini, evrelerini ve seyrini örneklerle açıkladı. Alzheimer hastalığının kişinin değil ailesinin bir hastalığı olduğunu vurgulayan Bakar, hasta yakınlarının davranışları, güvenlik önlemleri ve beslenme konusunda önerilerde bulundu. Türkiye’de yaklaşık 850 bin Alzheimer hastası olduğunu belirten Bakar, hastalığın teşhis edildikten sonra yaklaşık 20 yıl önce başladığını ifade etti. Erken yaşlarda düşük eğitim düzeyi, işitme kaybı, travma, tansiyon, yalnızlık, alkol, obezite ve ileri yaşta sosyal izolasyonun Alzheimer hastalığının risk faktörlerinden bazıları olduğunu açıkladı.

Doç. Dr. Enver Yusuf Sivrioğlu, Alzheimer hastalarının çocukmuş gibi değil çocuğa yaklaşır gibi yaklaşılması gerektiğini söyledi. Bakım yükünün paylaşılması gerektiğini belirten Sivrioğlu, hasta yakınlarına ve bakıcılara tavsiyelerde bulundu.