DOLAR
34,3388
EURO
37,4655
ALTIN
3.026,40
BIST
8.617,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
15°C
Bursa
15°C
Açık
Çarşamba Parçalı Bulutlu
17°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

Nilüfer’de hayvan hakları konuşuldu

A+
A-

Nilüfer Belediyesi ve Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu tarafından düzenlenen “Kanunlar Çerçevesinde Sorumluluklarımız”  başlıklı forumda yeni çıkan 5199 sayılı Hayvan Hakları Koruma Kanunu ele alındı.

Yeni çıkan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve bu kanuna bağlı olarak ilgili kamu kurumlarının sorumlulukları, Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ve Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu’nun birlikte düzenlediği forumda tartışıldı.

Hayvan Hakları Koruma Kanunu forumda ele alındı

Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde düzenlenen “Kanunlar Çerçevesinde Sorumluluklarımız” başlıklı foruma  Nilüfer, Gemlik, İznik ve Osmangazi Belediyelerinden gelen veteriner hekimler ile Doğa Koruma ve Milli Parklar 2. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı  Bursa Şube Müdürlüğü’nden veteriner hekim ve orman muhafaza memuru katıldı.

Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyon Üyesi Avukat Dilruba Uslu Cihan’ın konuşmacı olarak yer aldığı foruma  Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Temirtaş ile Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Sanem Çetiner de katıldı.

Forumda yeni  çıkan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun maddeleri ayrıntılı bir şekilde ele alındı; kanun maddelerindeki boşluklar ve sorumluluklar tartışıldı. Kanunun amacının hayvanlara iyi ve uygun ortamların sağlanması olduğuna değinen Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyon Üyesi Av. Dilruba Uslu Cihan, “ Bu kanunun amacı, hayvanların acı ve eziyet çekmelerinin önüne geçmek en iyi şekilde korunmalarını sağlamak. Bu kanun, hayvanların haklarını korumakla sorumlu kanundur. Sokak hayvanları sorunlarını çözebilmek için kurumların da uzun bir vakit ayırıp plan yapmaları gerekiyor” dedi.

Foruma katılan veteriner hekimler kanunlardaki bazı maddelerin sahayla uyuşmadığına,  acil durumlarda  karar alınması gerektiğinde bu kanunların yetersiz kalındığına dikkat  çekti.

Av. Dilruba Uslu Cihan da , “Karar vericilerin bu kararları alırken hayvanları ne kadar bildiği, ortamı ne kadar bildiği ve sahaya ne kadar hakim olduğu önemlidir. Yasa görüşmelerinde bu konuda ehli insanlar ve sorunları bilen insanlar katılmadığı için bu sorunlar orada tartışılamıyor. Bunları anlattığımız kişiler uygulamayı bilmediği için de çözüm getiremiyorlar. Kanunda bazı açıklar ve tezat noktalar var. Burada hukukta yorum teorisi öne çıkıyor. Her şeyi kanun koyucu koyamaz mevzuata bu şekilde işleyen bir sistem değil. Biz sadece bunu düşünürken o kanunda hangi konumda durup kimi korumaya çalışıyoruz ona bakmalıyız” dedi.