Bursa’nın Nilüfer ilçesindeki Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB), 2023 yılında çevre ve sürdürülebilirlik çalışmaları, kadın istihdamı ve dijitalleşmeye ağırlık verdi. NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gülmez, 2024 yılı için de bu konuların öncelikleri arasında yer alacağını söyledi.
Gülmez, NOSAB’ın 2023 yılında gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında yaptığı açıklamada, “NOSAB içerisinde faaliyet gösteren firma sayısının 339, çalışan kişi sayısının ise 22 binden fazla olduğunu söyledi. NOSAB, sınırları içindeki tüm fabrikaların elektrik, doğalgaz, su ve atık su arıtma ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Tüm alt ve üst yapı işleri ile çevre düzenlemeleri NOSAB tarafından yapılmaktadır. Temel hizmetlerin yanı sıra şirketlerin personel verimliliğini artırmaya yönelik eğitim faaliyetleri, istihdam ve araştırma çalışmaları ile toplumsal gelişime katkı sağlayacak sosyal sorumluluk çalışmalarını da yürütmektedir” dedi.
Gülmez, 2023 yılında kadın istihdamını artırmak için “Bu İş Eşitlik İşi” projesini hayata geçirdiklerini belirterek, “Bu proje kapsamında, Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) ve Borçelik işbirliğinde, 100 kadını sanayiye kazandırmayı hedefliyoruz. İş hayatına atılmak isteyen kadınları projemize başvurmaya davet ediyoruz” diye konuştu.
Sürdürülebilirlik konusunda da çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Gülmez, “Kalite Yönetim Sistemi, Çevre Yönetim Sistemi ve Enerji Yönetim Sistemi sertifikalarına sahibiz. Türkiye’de ender bulunan Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisi NOSAB tarafından 2007 yılında kurulmuştur. Ayrıca yeni bir biyolojik arıtma tesisi kurulması için proje başlatılmıştır. NOSAB olarak bizim çevre politikamızda, verdiğimiz hizmetleri çevreci yaklaşımla gerçekleştirmek, doğal kaynakları verimli kullanarak üretim/hizmet yapılmasını sağlamak ve teşvik etmek, temiz ve sağlıklı çevre, sürdürülebilir yaşam alanları oluşturmak başlıkları yer almaktadır. Bu sebeple, Yeşil OSB ön değerlendirme başvurumuz Ocak 2023 tarihinde yapılmış, değerlendirme sürecimiz devam etmektedir. Bölge firmalarına yönelik farkındalık ve bilgilendirme faaliyetleri ile sıfır atık çalışmalarımız devam etmektedir” dedi.
Deprem bölgesine de yardım gönderdiklerini belirten Gülmez, “Yüzyılın Felaketi olarak tanımlanan 6 Şubat depreminin ardından NOSAB olarak hızlı bir şekilde tüm imkanları seferber ettik. Deprem bölgesi için toplanan yardım malzemelerini yaklaşık 15 TIR’la bölgeye gönderdik. Bölgeden Bursa’ya gelen 50’den fazla depremzede aileye erzak, eşya ve kıyafet yardımı yaptık. Bu konuda hem sanayicimizin hem de bölge çalışanlarımızın çok desteği oldu. Hepsine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Gülmez, 2024 yılı için de NOSAB’ın öncelikli çalışmalarını şöyle sıraladı:
Gülmez, ülke ekonomisi hakkındaki görüşlerini de paylaşarak, “Sanayide 2023 yılında yatırımlar yavaşladı. Finansal kaynaklara ulaşmak oldukça zorlaştı. Finans maliyeti yüzde 60’lara dayandı. Sürekli artan enflasyondan dolayı ülke genelinde ciddi bir memnuniyetsizlik var. Sanayide de zor durumdayız. Yüzde 200 civarı üretim maliyet artışımız var, maliyet artışlarını fiyatlara yansıtamıyoruz. İhracat yapan firmalarımıza baktığımız zaman başta tekstil sektörü olmak üzere kepenk kapatan firma sayısı yükseldi. Biz NOSAB olarak otomotiv sektöründe ağırlıklı olan bir OSB’yiz ama bizde de bahsettiğim finans kaynakları problemimiz ciddi oranda can sıkıcı duruma gelmiş durumda. 2024 yılında da durumun farklı olacağını zannetmiyorum. Zor günler bizi bekliyor” dedi.
Bu kapanacak 20 saniye