Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nin (NOSAB) Yeşil OSB dönüşüm çalışmaları kapsamında, NOSAB Akademi tarafından düzenlenen “Yeşil Sanayi Uygulamaları ve Devlet Destekleri” eğitim programı gerçekleştirildi.
Çevreye duyarlı ve sürdürülebilir üretim için Yeşil OSB Sertifikasyonu programına başvuran NOSAB, sertifikaya sahip olmak amacıyla çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Çalışmalar kapsamında NOSAB Akademi tarafından düzenlenen “Yeşil Sanayi Uygulamaları ve Devlet Destekleri” eğitim programı NOSAB İdari Hizmet Binası’nda bulunan Gastro Teras’ta yapıldı. Bölge firmaları, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında gereken düzenlemeleri ve devlet desteklerini içeren eğitime yoğun ilgi gösterdi.
Eğitim programı ve “Yeşil OSB”nin önemi hakkında bilgi veren NOSAB Çevre ve Arıtma Yöneticisi Nagihan Çevik, Yeşil OSB sürecinde NOSAB yönetimini destekleyen bölge firmalarına teşekkür ederek, “Eğitimimize katılarak Yeşil OSB sürecinde yalnız olmadığımızı hissettirdiğiniz için firma temsilcilerine teşekkür ediyoruz. NOSAB olarak büyük bir aileyiz. Sadece NOSAB olarak değil bölgemizdeki firmaların yaptığı işler de Yeşil OSB Sertifikasını almamızda yardımcı olacak. Firmalarımızın da bu dönüşüme uyum sağlaması gerekiyor” dedi.
Nagihan Çevik, Organize Sanayi Bölgeleri Kanununa 2023 yılında Yeşil OSB tanımı eklendiğini hatırlatarak, her OSB’nin kendisini Yeşil OSB olarak tanıtamayacağını, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın belirlediği kriterler çerçevesinde TSE tarafından sertifikalandırma yapıldığını dile getirdi. Eğitimde ayrıca, Yeşil OSB’nin katılımcı firmalara getirdiği avantajların önemine de değinildi.
Yeşil OSB Sertifikası sayesinde bölgede faaliyet gösteren firmaların uluslararası pazarda rekabetinin artacağına dikkat çeken Çevik, “Sertifikaya sahip firmalar küresel pazarda daha rahat rekabet edebilecek. Ayrıca bakanlığımız Yeşil OSB Sertifikasına sahip firmalar için bazı ayrıcalıklar üzerinde çalışmalarını yürütüyor. Bu sayede firmalarımız uluslararası alanda kendilerini daha çok gösterecek, pazar paylarını artıracaklardır” diye konuştu.
Çevik, NOSAB’ın Yeşil OSB çalışmaları hakkında da bilgi verdi ve “14067 kurumsal karbon ayak izi raporumuzun TSE tarafından doğrulanması için denetimden geçeceğiz. TSE tarafından Yeşil OSB denetimi için bekliyoruz. Performans göstergelerinin 40 tanesinden 16’sı sadece bölge firmalarımızı ilgilendiriyor. Bölge firmalarımızın da yeşil dönüşüme uyum sağlaması bu neden çok önemlidir” diyerek sözlerini tamamladı.
Tam gün süren eğitim programında su yönetimi, su verimliliği ve sera gazı azaltımı konusunda bilgilendirmeyi Çevre Yüksek Mühendisi Elif Odabaş Hulisioğlu, enerji verimliliği konusunda sunumu ise Makine Mühendisi ve ISO 50001 Danışmanı Cemil Sevinç gerçekleştirdi. KOSGEB Bursa İl Müdürü Erkan Güngör, yeşil dönüşüm ve sürdürülebilir enerji konusunda KOBİ’lere verilen destekler hakkında bilgi verdi. Firma ziyaretleri de gerçekleştirdiklerini dile getiren Güngör, firmaların yatırım yapmadan önce desteklerle ilgili bilgi alması gerektiğini hatırlattı. Eğitim konuşmacıların ardından katılımcıların sorularıyla sona erdi.
Bu kapanacak 20 saniye