DOLAR
34,5208
EURO
36,1756
ALTIN
2.980,15
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
19°C
Cumartesi Kar Yağışlı
6°C
Pazar Az Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
9°C
yildirimwebbanner

OİB Başkanı Çelik’ten ‘AB Yeşil Mutabakatı’ çağrısı

OİB Başkanı Çelik’ten ‘AB Yeşil Mutabakatı’ çağrısı
A+
A-

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), 16 yıldır kesintisiz ihracat şampiyonluğu ile, katma değerli ve yerli ağırlıklı üretimiyle Türkiye ekonomisi için öncü bir sektör olan otomotiv endüstrisine yönelik Türkiye Otomotiv Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planı Çalıştayına ev sahipliği yaptı. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Sürdürülebilirlik Eylem Planı hedefleri kapsamında hazırlanan Eylem Planı çalıştayı, sektörün en önemli aktörlerini bir araya getirdi. OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik’in ev sahipliğinde düzenlenen çalıştaya, Otomotiv Sanayicileri Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu ve Taşıt Araçları Tedarik Sanayi Derneği (TAYSAD) Başkanı Albert Saydam ile birlikte OİB, OSD ve TAYSAD üyesi çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. 

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, açılışta yaptığı konuşmada ana ve tedarik sanayi temsilcileri olarak sektöre yol göstermenin öneminin farkında olduklarını vurgulayarak “Unutmamalıyız ki, yakın gelecekte karşılaşabileceklerimizden habersiz bir kesim de var. Biz bu eylem planıyla onlara da ulaşarak yol göstermeyi hedefliyoruz. Eylem Planı farkındalık, mevcut durum tespiti, yeşil dönüşüm için iş birliği, üretimde çevresel etkilerin azaltılması, çevreci araçlar için yeni teknolojilere geçiş ve sosyal sürdürülebilirlik hedeflerinden oluşuyor. Bugün bu başlıklar ilgili çalışma gruplarında ayrı ayrı irdelenecek. Eylem planının yayınlanmadan önce mümkün olduğunca mutabakata varılmış olmasına çok önem veriyoruz. Bu sayede sektörümüz belirlenen hedefleri gerçekleştirmede daha istekli olacak” dedi. 

Çelik: “Türk şirketler AB Yeşil Mutabakatına yönelik adım atmalı”

Günümüzde çevre duyarlılığının giderek arttığını ve tüketici için bir kıstas haline geldiğine belirten Baran Çelik “Hükümetlerin ve AB gibi örgütlerin sera gazını azaltmaya yönelik önlemleri de gittikçe artıyor ve bağlayıcı hale geliyor. Avrupa Komisyonunun açıkladığı Sınırda Karbon Düzenlemesi Yönetmeliği 1 Ocak 2023 yılından itibaren üç yıllık bir geçiş süreci uygulanarak yürürlüğe girecek. Bu gelişmeler ülkemizdeki sürdürülebilirlik ve Avrupa Yeşil Mutabakatı hedefleri doğrultusunda yapılan çalışmaları hızlandırdı. OİB olarak, biz de otomotiv endüstrisini de kapsayan bu dönüşüm ve gelişmeleri heyecanla takip ediyoruz. Pandemiden sonra Avrupa’da tedarik merkezlerini yakınlaştırma eğilimini, Avrupa pazarına yakınlığımız nedeniyle fırsata çevirmek istiyoruz. Türkiye’deki şirketlerin AB Yeşil Mutabakatı çerçevesindeki düzenlemeler kapsamında geleceğe yönelik adım atması ve direktife uyum faaliyetlerine yönelik aksiyonları, hazırlıkları proaktif bir yaklaşım olarak şimdiden almaları gerektiğinin farkındayız. Sektörümüzün bu düzenlemeye ve bu düzenlemenin getireceklerine hazırlıklı olmasını sağlayacak çalışmalar yapıyoruz” dedi. 

Saydam: “Bizler evrene çok kötü baktık, yumurta kapıya dayandı”

TAYSAD Başkanı Albert Saydam, toplumsal bir özeleştiride bulunarak “Kavramları çok sık kullanarak aslında içeriği boşaltıyoruz. Örneğin bir dönem inovasyonu çok kullandık. Ama geldiğimiz noktada, Türkiye’nin Ar-Ge yatırımları Amazon’un yatırımlarının 6’da 1’i düzeyinde. Yani inovasyonu misyona yazarak sonuç alınmıyor” dedi. 

Sürdürülebirlik için kaynakların verimli kullanımının önemli olduğunu belirten Saydam “Bizler maalesef evrene çok kötü baktık. Şu anda da yumurta kapıya dayanmış durumda. Herkes 600 beygirlik ve 5 litrelik araçla pistte yerini alırken, güneş enerjisiyle çalışan bir araçla yarışa girmeye kalkmak, hayalcilik olur. Sektörde asıl farkı odaklanma ile yaratırız. Her konuda bence odaklanmak gerekli. Böylece otomotiv sektörü, ana ve tedarik sanayiyle pozitif ayrışma görevi üstlenecektir” dedi.  

Çalıştayda “Küresel Isınma ve İklim Değişikliği” başlıklı bir sunum yapan OİB Denetim Kurulu Üyesi Ali Kemal Yazıcı, “Karbon salınımı konusunda ülkeler birbirini suçluyor. Ancak ben masumum durumu yok, hepimiz pay sahibiyiz. Böyle devam ederse, 2100 yılında sıcaklık 4,5 derece artacak” dedi. T.C. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Elif Berrak Taşyürek de İklim Değişikli ile Mücadele konusunda sunum yaptı.

Bu kapanacak 20 saniye