Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından planlanan üç gün süreyle devam edecek olan “Olgunlaşma Enstitülerinin Geleneğin Geleceğe Aktarılmasındaki Rolü ve Önemi Çalıştayı” Bursa’da başladı.
Çalıştay, Millî Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’un Eşi Rana Selçuk Hanımefendi, TBMM Adalet Komisyonu Üyesi ve Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, Bursa Valisi Yakup Canbolat’ın Eşi Ayşe Canbolat Hanımefendi, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Eşi Sevinç Aktaş Hanımefendi, Hayat Botu Öğrenme Daire Başkanı Meral Altınkaya, Bursa İl Millî Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger ve Eşi Kevser Dülger Hanımefendi, Türkiye’deki Olgunlaşma Enstitülerinin Müdürleri ve protokolün katılımı ile başladı.
Millî Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’un Eşi Rana Selçuk Hanımefendi, “Sizleri saygıyla selamlamak istiyorum. Hepiniz hoş geldiniz Bursa’mızın değerli yöneticileri, olgunlaşma enstitülerimizin değerli yöneticileri. Öncelikle Bohça projesi için hepinize teşekkür ediyorum. İnşallah Bohça sizlerin emekleriyle bir Türkiye ve dünya markası olacak. Sayın Bakanımızın bir sözü var ‘Bir okul müdürü kadar okuldur’ diye. Bir Olgunlaşma da müdürü kadar olgunlaşmadır. Biz bir ekibiz. Bursa’da da bu ekip ruhunu görüyorum. Ekip ruhu varsa o şehirde başarı vardır. Hepinize teşekkür ediyor, çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.” dedi.
TBMM Adalet Komisyonu Üyesi ve Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, “Bugün gerçekleştirilecek çalıştayın öncelikle Olgunlaşma Enstitülerimizin üstlendiği misyona katkı sağlayacağına inanıyorum. Ayrıca, Bursa olarak ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduğumuzu belirtmek istiyorum. Geçtiğimiz günlerde Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü tarafından yürütülen ‘Türkiye Dokuma Atlası Projesi’ kapsamında açılan sergiyi ziyaret ettik. Kaybolmaya yüz tutmuş dokuma kumaşlarının dünyaya tanıtılması açısından önemli bir proje. Adeta zamanda yolculuk yaptık. Anadolu’nun rengârenk motifleri arasında ne kadar zengin bir kültüre sahip olduğumuzun bir kez daha idrakine vardık. Bursa Olgunlaşma Enstitümüz de, Enstitü Müdürümüz Nilüfer Karakoç, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün destekleriyle özverili ve farklı çalışmalara imza atıyor. Özellikle Bursa’da yaşamış padişahların sanduka örtülerinin yenilenmesi, Türk el nakış örtülerinin atölyelerde orijinallerine sadık kalarak işlenmesi önemli çalışmalar. Olgunlaşma Enstitülerimiz aynılaşan, küresel mirasın korunması geliştirilmesi aynı zamanda geleceğe taşınması vazifesi görüyor. Hayatın her alanında geleceğe dair vizyon oluşturmak, yeni bir şeyler söyleyebilmek için köklerimizle geçmişimizle, kültürel mirasımızla bizi biz yapan değerlerimizle olan bağlarımızı güçlendirmemiz gerekiyor. Zamanın ruhunu okuyarak geleneğin ve yeniliğin buluşturulması ile ancak kültürel hafıza yaşatılabilir diye düşünüyorum. Bu çalışmanın da kültürel hafızamızla bizleri buluşturacağına inanıyorum. Herkesi saygıyla selamlıyorum.” dedi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Olgunlaşma Enstitüleri’nin geleneğin geleceğe aktarılmasındaki rolü ve önemi çalıştayında bir araya gelmekten duyduğum memnuniyeti dile getirmek istiyorum. Bursa’mıza değer katan ve Bursa’mızı geliştiren her program bizim için çok değerli ve kıymetlidir. Bu çerçevede Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak 1996 yılında açılan Bursa Olgunlaşma Enstitüsü, açıldığı tarihten beri Bursa’ya ve Türkiye’ye değer katıyor ve üretiyor. Olgunlaşma Enstitümüz, Osman Gazi türbesindeki 158 yıllık örtünün orijinal hali ile değişimi konusunda ciddi bir çalışma içerisinde. Belediye olarak biz de kendilerine destek olmaya çalışıyoruz. Bursa’ya dair kısa bir bilgi de vermek istiyorum. Bursa Osmanlı’nın ilk başkenti, 6 padişaha ev sahipliği yapmış bir şehir ve onlarca evliyayı bağrında barındırıyor. Bursa, o döneme dair izleri de taşıyan bir şehir. UNESCO dünya mirası listesinde. Bursamızın şimdi de UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı kapsamında zanaat ve halk sanatları dalında Bursa’nın başvurusu kabul edildi. Bursa, bu konuda başvurusu kabul edilen iki şehirden biri. Bursa, zanaat ve halk sanatları dalında da önemli bir ayrıcalığa sahip olacak. Bursa üreten bir şehir. Vizyonuyla, ticaretiyle ve ihracat rakamlarıyla da Türkiye’de farkındalık oluşturan bir şehir. Konu millî eğitim olduğunda her şeyi öncelikli kabul ediyoruz. Çünkü geleceğimiz olan yavrularımız söz konusu. Bursa Olgunlaşma Enstitümüze, şehrin tarihine ve kültürüne kattıkları değerler ve kaybolmaya yüz tutan sanatlarımızı ve değerlerimizi yaşatmak için verdikleri gayretleri için teşekkür ediyorum ve katılan tüm misafirlere selamlıyorum.” diye konuştu.
Çalıştayın Bursa’da gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Bursa İl Millî Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger, “Çalıştayın şehrimizde yapılmasını uygun gören başta Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürümüz Sayın Yusuf Büyük olmak üzere Bakanlığımızın ve Genel Müdürlüğümüzün tüm yetkililerine, bu çalıştaya katılarak bizleri onurlandıran değerli misafirlerimize şükranlarımı sunuyorum. Öncelikle sizleri, 3 kıtaya hükmetmiş, çağlar kapatıp çağlar açmış kadim bir medeniyetin ilk başkentinde, Bursa’mızda ağırlamaktan onur duyduğumuzu ifade etmek isterim, hoş geldiniz, şerefler verdiniz. Kendi kültürüyle ilgisi olmayan insan, ülkesinin yabancısıdır. Geçmişimizi bugünle buluşturup sanatımızı, zanaatımızı geleceğe taşıyan olgunlaşma enstitülerimiz; kültürümüze sahip çıkmanın yanında bu birikimin insanımızla paylaşılması, nesillere aktarılması açısından da ciddi bir köprü vazifesi üstlenmektedir. Bu misyon çerçevesinde, çeyrek asırlık geçmişi ile yaşadığımız şehir Bursa’da ve civar illerde geleceğe aktarılabilecek bütün tasarımları arşivleyen ve özellikle nakış noktasında Türkiye’de veren el olma gayreti içerisinde olan Bursa Olgunlaşma Enstitüsü de bizim için gurur vesilesi olmuştur. Enstitülerimiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi başta olmak üzere, bugün aramızda bulunan Sayın Rana Selçuk Hanımefendinin özel ilgileri, Bakanlığımızın liderliği ve Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğümüzün koordinasyonunda, ‘Türk İğnesinin Mucizesi’nin yenilikçi bir yaklaşımla tüm dünyaya sunulmasında önemli bir rol üstlenmişlerdir. Bugün bir arada bulunmamıza vesile olan bu çalıştay, kültürel değerlerimizin, yenilikçi tasarımlar ve metodolojilerle buluşturularak gün ışığına çıkarılmasına, sanat ve zanaatın derinleşmesine, programın ana temasında da ifade edildiği gibi ‘geleneğin, modern tasarımlarla yorumlanarak gelecekle buluşturulmasına’ katkı sunacaktır. Yapılacak çalışmaların hayırlar getirmesi temennisi ile tüm arkadaşlarıma kolaylıklar diliyor; hepinizi saygıyla ve muhabbetle selamlıyorum.” dedi.
Modacı Arzu Kaprol’ün “Geleneği Geleceğe Taşıma” başlıklı bir sunum yaptığı çalıştay Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Gökhan Şenol’un “El Sanatları Üretiminde Kanvas İş Modeli” konulu semineri ile devam etti.
Protokol üyeleri ve beraberindekiler çalıştayın ardından Bursa Olgunlaşma Enstitüsünün yeni binasının açılışını gerçekleştirdi. Enstitü tarafından yapılan defileyi ilgiyle izleyen protokol ve davetliler, defilenin ardından Bursa Olgunlaşma Enstitüsü El Nakışları Sanat Evini ziyaret etti. Burada sergilenen el emeği göz nuru eserler büyük beğeni topladı.