Evet, mükemmele ulaşmak enerji isteyen bir şey ama bir kez ivme kazanınca sizden aldığı enerjinin fazlasını size geri verecektir.
Oysa vasatlık verdiği enerjinin çok daha fazlasını sizden alan kasvetli, iç karartıcı bir şeydir.
Jim Collins
Jim Collins ‘’ İYİDEN MÜKEMMEL ŞİRKETE’’ kitabında IK yönetimi ile ilgili 3 disiplinden bahsetmektedir.
Dönüşüm sürecinize doğru kişileri kurumunuza dahil ederek ve yanlış kişileri kurumdan çıkararak başlayın.
·Disiplin 1 – Yavaş işe alın ve hızlı işten çıkarın. Şüpheye düştüğünüzde işe almayın ve aramaya devam edin.
·Disiplin 2 – Bir personel değişikliği yapmanız gerektiğini bildiğinizde harekete geçin.
·Disiplin 3 – En iyi çalışanlarınızı en büyük sorunlarınız yerine en büyük fırsatlarınıza yönlendirin
İyiden mükemmele dönüşen şirketlerin liderleri, önce doğru insanları otobüse bindirerek (ve yanlış insanları otobüsten indirerek) geçiş dönemine başlamış, otobüsü nereye doğru süreceklerine bundan sonra karar vermişlerdir.
Fakat bu bölümün ana fikri, sadece doğru insanları ekibe katmaktan ibaret
değildir. Buna göre ‘’kim’’ sorusu, ‘’ne’’ sorusundan (vizyondan, stratejiden, organizasyon yapısından ve taktiklerden) önce cevaplanmalıdır. Önce kim, sonra ne ilkesi tutarlılıkla ve gevşemeyen bir katılıkla uygulanmalıdır.
Yapılan araştırmalarda IK yönetiminde başarılı sonuçlar elde edemeyen şirketler genel olarak, ‘’bir dahi, peşinde bin yardımcı’’ modelini takip ederler. Buna göre başta bir dahi vardır ve o dahi, belirlediği vizyonu hayata geçirme konusunda kendisine yardım edecek ‘’yardımcıları’’ etrafına toplar. Dahi
şirketten ayrılınca bu model çöker.
İyiden mükemmele dönüşmüş şirketlerin liderleri, eleman kararlarında acımasız değil, katı davranırlar. Elemanların performansını arttırmak için düzenlemelere ve şirketteki yeniden yapılandırma politikalarına bel bağlamazlar.
1. Şüphe duyuyorsanız eleman almayın, doğru insanı aramaya devam edin.
2. Birini işten çıkarmanız gerektiğini fark ettiğiniz anda harekete geçin.
3.En iyi elemanlarınızın önüne en büyük sorunlarınızı değil, en iyi fırsatlarınızı koyun.
Doğru kişileri doğru pozisyonlara yerleştirdiğinizde, organizasyonel sorunlarınızın çoğu ortadan kalkacaktır. Örneğin, daha fazla kaynağa sahip
olduğunuzu göreceksiniz. Bu nedenle, doğru pozisyonlar için doğru personeli işe almak için yapılan ilk yatırıma değer.
Etkili bir şekilde işe almanın yanı sıra, yönetimin de acımasız olması gerekir. Çalışanların ne zaman başarısız olduğunu anlamaya ihtiyaç vardır.Çözümlerden biri, kişiye daha uygun olabilecek farklı bir pozisyon belirlemek olabilir. Ancak, sorun sadece bireyin şirketin genel planlarına uymaması ise, o zaman onu işten çıkarmaktan çekinmeyin. Etkisiz personeli iyi seçilmiş
yedeklerle değiştirmek, harika bir şirket geliştirme şansınızı önemli ölçüde artıracaktır.
İyiden mükemmele dönüşen şirketlerin yönetim ekibi, en iyi cevapları bulmak için şiddetle tartışan, ama bir kez karar verdikten sonra da dar çıkarlara bakmaksızın o kararın ardında birlik olan insanlardan oluşur.
“Yanlış insanların etrafta dolaşmasına izin vermek, kaçınılmaz olarak kendilerini yanlış insanların yetersizliklerini telafi ederken bulacakları için tüm doğru insanlara haksızlıktır. Daha da kötüsü, en iyi insanları uzaklaştırabilir. Güçlü performans gösterenler, performansla içsel olarak motive olurlar ve fazladan yük taşıyarak çabalarının engellendiğini gördüklerinde, sonunda hüsrana uğrarlar.”
JIM COLLINS
Her işte olduğu gibi önce ne yapacağımızı belirlemek gerektiği doğrudur. Ancak,
hedefi belirlemenin yanında vizyon, strateji gibi yönetsel kavramlara girmeden önce elimizdeki insan kaynağının değerini görmek gerekiyor.
Bu zorlu yolculukta bize eşlik edecek kişilerin nitelikleri, yapabilirlik dereceleri nelerdir ? İyiden mükemmele giden şirketlerde: “Liderlerin önce tobüse doğru insanları bindirip, yanlış insanları indirdiğini sonra da herkesi doğru koltuğa oturtturduğu ve ondan sonra nereye ve nasıl gideceklerine kararverdiklerini gözlemlenmiştir.” İnsanlar en kıymetli varlığımızdır dan ziyade kabul edilen söz :
“En değerli varlık insanlar değil, doğru insanlardır”.