DOLAR
34,5341
EURO
36,1786
ALTIN
2.964,92
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Kar Yağışlı
18°C
Cumartesi Kar Yağışlı
6°C
Pazar Az Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
8°C
yildirimwebbanner

Orhan Sarıbal: 2023 yılı tarım destekleri çiftçiyi memnun etmedi

Orhan Sarıbal: 2023 yılı tarım destekleri çiftçiyi memnun etmedi
A+
A-

2023 yılı tarım destekleri yetersiz ve geç açıklanıyor. Çiftçiler üretimden çekilebilir.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 2023 yılında yapılacak olan tarımsal destekleme ödemelerine ilişkin raporunu açıkladı. Sarıbal, desteklerin yetersiz ve geç açıklandığını belirterek, çiftçilerin üretimden çekilmesine yol açabileceği uyarısında bulundu.

Sarıbal’ın raporuna göre, 2023 yılında bütçeden tarıma 63 milyar, faize ise 646 milyar TL ödenecek. Yani tarıma yapılacak nakit desteğin yaklaşık 10 katı rantiyeye faiz olarak ödenecek.

Sarıbal, 2023 yılında tarımsal destekleme ödemelerinin yetersiz olduğunu belirterek, “Tarımsal destekleme ödemeleri kanunda belirtilen miktarın çok altında kaldı. 2023 yılında tarım için ayrılan bütçe, GSYH’nin sadece yüzde 0,2’sini oluşturuyor. Oysa 2006 yılında kabul edilen Tarım Kanunu’nun 21. maddesi ile tarımsal desteklerin GSYH’nin en az yüzde 1’i olması gerektiği belirtiliyor” dedi.

Sarıbal, tarımsal destekleme ödemelerinin geç açıklandığını da belirterek, “Çiftçinin tarlasına tohumu ekmesinden önce açıklanması gereken destekler, hasattan sonra açıklanmakta ve gecikmeli olarak (bir sonraki yıl) ödenmektedir. Örneğin 2023 yılında üretilen tarım ürünlerine verilecek destekler birçok üründe hasat bittikten sonra açıklanmıştır” diye konuştu.

Gübre desteği sabit kaldı, mazota en fazla yüzde 38,7 artış

Sarıbal, 2023 yılı tarımsal destekleme ödemelerine ilişkin Resmi Gazete’de yayımlanan kararda gübre desteğinin sabit kaldığını belirterek, “Oysa sadece 28 Mayıs seçimlerinden bu yana (4 ay içerisinde) türlerine göre gübre fiyatlarına yüzde 35-50 oranında zam geldi. Mazot desteğinde ise çeltik ve yem bitkilerinde herhangi bir artış olmazken, diğer ürünlere verilecek destekler yüzde 5,3-38,7 arasında artırıldı” dedi.

Çiftçiler üretimden çekilebilir

Sarıbal, tarımsal destekleme ödemelerinin yetersiz ve geç açıklanmasının çiftçileri üretimden çekilmeye itebileceği uyarısında bulundu. Sarıbal, “Uluslararası piyasalarda tarım ürünleri fiyatlarının gerilemesi, ihtiyacın üzerinde ithalat yapılmasına yol açmıştır. Bu nedenle stoklar artmış, çiftçinin eline geçen fiyatlar önceki yılın dahi altında kalmıştır. Ürününden para kazanamayan ve emeğinin karşılığını alamayan çiftçilerimizin üretimden çekilmesinden başka çareleri kalmamaktadır” dedi.

Bu kapanacak 20 saniye