Şadırvanlı Han Eğitim Akademisi’nde gerçekleştirilen “Görünmeyeni Görmek: Buzdağının Altında Ne Var?” başlıklı etkinlikte kadınlar; şiddetin görünmeyen boyutları, temel hukuki haklar ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularında kapsamlı bilgi aldı.
Toplantıda Avukatlar Gülender Adıgüzel Özcan ve Ceren İlgen Altuntaş, Osmangazi’de yaşayan kadınlara şiddet türleri, şiddetin nasıl ortaya çıktığı, basit bir sözlü tacizden cinayete uzanan süreçlerin nasıl geliştiği, miras hakları ve vatandaşlık haklarının kullanımına ilişkin önemli bilgiler aktardı. Ayrıca KADES uygulaması ve 6284 sayılı kanun hakkında da bilgilendirme yapılarak kadınların şiddetten korunma mekanizmalarını daha etkin kullanmaları hedeflendi.
Osmangazi Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevgi Baysal, etkinlikte yalnızca görünen şiddet biçimlerini değil, buzdağının altında kalan yapısal sorunları da ele aldıklarını belirterek, “Kadınların haklarını ararken karşılaştıkları engelleri ve gündelik hayatta maruz kaldıkları şiddet biçimlerini konuştuk. Avukatlarımızın verdiği bilgiler sayesinde katılımcılar, şiddetin nasıl oluştuğunu ve hukuki haklarını daha yakından öğrenme fırsatı buldu” dedi.
Kadınlarla toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine değerlendirmelerde bulunan Avukat Gülender Adıgüzel Özcan ise, 100 yıldır yürürlükte olan medeni kanunun sunduğu güçlü haklara rağmen uygulamada hâlâ eşitsizlikler yaşandığına dikkat çekerek, “Haklarımızı tam olarak kullanabilmek için bilinçlenmek şart. Bugün kadınlar, sahip oldukları hakları nasıl daha etkin kullanabileceklerini öğrendi” ifadelerini kullandı.
Bursa Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Ceren İlgen Altuntaş da şiddetin hem aile içinden hem de dışarıdan gelebileceğini vurgulayarak, “Kadınların en temel savunması gereken hakları yaşam, güvenlik ve ekonomik haklardır. 6284 sayılı kanunun doğru uygulanması ve KADES’in etkin şekilde kullanılması hayat kurtarır. Şiddet durumunda kadınların vakit kaybetmeden KADES’e basmaları veya 112’yi aramaları büyük önem taşıyor” diye konuştu.
Toplantıya katılan kadınlar, şiddet türleri ve hukuki haklar konusunda daha bilinçli hale geldiklerini ifade ederek etkinlikten memnun ayrıldı.






Yorumlar