Osmangazi Belediyesi, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107. yıl dönümünü etkinlikleri kapsamında Kerim Altun’un arşivinden derlenen ‘Çanakkale Şehitlerini Anma Sergisi’ düzenledi.
Osmangazi Belediyesi, 107 yıl önce Çanakkale’de yedi düvele karşı verdikleri destansı mücadele ile dünya tarihinin yeniden yazılmasına sebep olan kahraman şehit ve gazilerimiz anısına özel bir sergiye ev sahipliği yaptı. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde gerçekleşen Çanakkale Şehitlerini Anma Sergisi’nin açılışına Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Erdönmez’in yanı sıra müze yetkilileri ve vatandaşlar katıldı. Kerim Duran Eğitim ve Kültür Vakfı katkılarıyla Kerim Altun’un arşivinden derlenen sergide Çanakkale Cephesi, Filistin-Sina Cephesi, Trablusgarp-Libya Cephesi ile Balkan Savaşı’ndan oluşan 43 fotoğraf yer aldı.
Şanlı Türk tarihinin en büyük zaferlerinden olan Çanakkale’de bir devrin kapandığı ve bir milletin yeniden ayağa kalktığını ifade eden Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Erdönmez, Bursa’nın anıt eseri Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde böylesine anlamlı bir etkinliği ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.
Erdönmez, “Çanakkale; istiklalimizin kalesi, serden geçen ama yurttan geçmeyen milletimizin yâridir. 107 yıldır kalbimizde sönmeyen bir ocak gibi tüten, davası davamız, sevdası sevdamız Çanakkale. Adına destanlar yazılan, anaların ağıt, genç kızların türkü yaktıkları Çanakkale. Programımız vesilesiyle, bir gül bahçesine düşer gibi toprağa giren tüm şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere 18 Mart şehitlerimizi, Birinci Dünya Savaşı’nda pek çok cephede verdiğimiz yüz binlerce şehidimizi, katledilen milyonlarca masum kardeşimizi, İstiklal Harbi şehitlerimizi, terörle mücadele şehitlerimizi, 15 Temmuz şehitlerimizi rahmetle yâd ediyorum. Ömrünün son döneminde, ‘İstiklal Marşı yeniden yazılsa daha iyi olmaz mı?’ diye soran bir dostuna, Mehmet Akif, ‘Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın’ diyerek cevap vermiştir. Biz de diyoruz ki, Allah bir daha bu milleti Çanakkale’deki gibi bir imtihana tabi tutmasın. Çanakkale Destanı’nı yazan ve bir milletin kaderini değiştiren şehitlerimize, gazilerimize ve zulme karşı duran her vatan evladına minnettarız. Allah hepsinden razı olsun. Allah düşmana hiçbir zaman fırsat vermesin, birliğimiz beraberliğimiz daim olsun” dedi.
Konuşmaların ardından TRT Ses Sanatçısı Ali Çakar, 18 Mart’a özel ‘Kahramanlık Türküleri’ konseri verdi. Şef Erdem Usanmaz yönetiminde eşsiz müzik ziyafetinin sunulduğu konserde Ali Çakar’ın seslendirdiği, Çanakkale Türküsü, Yürük Ali, Hey Onbeşli gibi birçok kahramanlık türküsüne vatandaşlar hep bir ağızdan eşlik etti.