DOLAR
34,4317
EURO
36,1497
ALTIN
2.959,80
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
19°C
Cumartesi Kar Yağışlı
6°C
Pazar Az Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
9°C
yildirimwebbanner

ÖZER MATLI: “TÜRİB ÜRETİCİNİN GÜCÜNE GÜÇ KATTI”

ÖZER MATLI: “TÜRİB ÜRETİCİNİN GÜCÜNE GÜÇ KATTI”
A+
A-

Bursa Ticaret Borsası, ülkenin dört bir yanındaki tarım üreticisi ve tüketicilerini tek bir merkezi platformda toplayan Türkiye Ürün İhtisas Borsası A.Ş. (TÜRİB) Elektronik Ürün Senetleri (ELÜS) piyasasında, yılın ilk 9 ayında gerçekleştirdiği 334 milyon liralık işlem hacmiyle, sisteme üye ticaret borsaları arasında ilk 10’da yer aldı.

Tarım ürünlerinin alım satımının elektronik platform üzerinden şeffaf ve güvenilir bir şekilde yapılabilmesini sağlayan TÜRİB’in, tarım sektörü ve ekonomisinin büyümesine destek olmak üzere 2019 yılında faaliyete geçtiğini hatırlatan Bursa Ticaret Borsası (Bursa TB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı, TÜRİB’in kısa bir zamanda çok fazla yol kat ettiğini söyledi.

Bursa Ticaret Borsası’nın TÜRİB`de işlem hacmi yüzde 22 arttı

TÜRİB ELÜS piyasasında, Ocak-Eylül döneminde 90 bin 313 emir üzerinden 5 milyar 158 milyon 372 bin kilogram ürünün el değiştirdiğini, 7 milyar 725 milyon 777 bin liralık da işlem hacminin gerçekleştiğini belirten Başkan Özer Matlı, aynı dönemde TÜRİB ortağı ve acentesi olan Bursa Ticaret Borsası’nın da 1768 işlem adedi, 256 milyon 402 bin kilogramlık işlem miktarı ve 334 milyon 971 bin liralık işlem hacmiyle, alımda en fazla işlem yapan borsalar arasında 6. sırada yer aldığına dikkat çekti. Başkan Matlı aynı zamanda, Bursa TB’nin korona virüs salgınına rağmen TÜRİB’teki işlem hacmini yılın ilk 6 aylık dönemine kıyasla Ocak-Eylül döneminde yüzde 22 oranında artırma başarısı gösterdiğini vurguladı.

“TÜRİB, üreticinin gücüne güç kattı”

Tüm sektörlerin global dünyada artan dijitalleşmeyle birlikte ortaya çıkan yeni düzene entegre olmaya çalıştığını ifade eden Başkan Matlı, TÜRİB’in bir elektronik lisanslı depoculuk sistemi olduğunu aktardı. Dünyada tarım ticareti sisteminin hızla değiştiğini vurgulayan Başkan Özer Matlı, “Tarım ürünlerinin yüksek standartlarda saklanması ve korunmasının sağlandığı lisanslı depoculuk sistemi, tarımsal üretimin geleceği açısından dönüm noktası olurken, üreticimizin gücüne de güç katmıştır. Lisanslı depoculuk sistemi ve ELÜS’ün yaygınlaştırılması, çiftçilerimizi yüksek kalitede ürün üretmeye teşvik ederken, korona virüs salgınıyla birlikte tüm dünyada ön plana çıkan gıda güvenliği konusuna da katkı koymaktadır” ifadelerini kullandı.

“Hedef, 2023 yılına kadar 10 milyon ton depo kapasitesi”

Bursa Ticaret Borsası’nın, bölgesel ve küresel bir emtia borsası olma hedefiyle yola çıkan TÜRİB sisteminin A Grubu büyük hissedarları arasında yer aldığını vurgulayan Başkan Özer Matlı, “Türk tarımının dijitalleşme yolunda çok büyük bir adım attığı TÜRİB’te, vadeli işlem kontratlarıyla tarım piyasasında arz fazlası sebebiyle yaşanan fiyat kırılmalarının önüne geçilmesi ve referans fiyatların oluşturulması ile fiyat istikrarının sağlanması hedeflenmektedir. Aynı zamanda, hâlihazırda 6,5 milyon ton olan lisanslı depo kapasitesinin, 2023 yılına kadar 10 milyon tona çıkarılmasının planlandığı sistemle birlikte, Türkiye’nin dünya tarım ticaretindeki konumunun çok daha yukarılara çıkarılması amaçlanmaktadır” diye konuştu.

Başkan Matlı’dan TÜRİB’e kayıt çağrısı

TÜRİB ile birlikte lisanslı depoculuğun, tarım ticaretini kolaylaştıran, sağlanan teşviklerle üreticisine, tüccarına, sanayicisine değer katan ve ürünü garanti altına alan bir sistem olduğunun altını çizen Başkan Özer Matlı, “Müstahsil ve tacirlerimizin lisanslı depoculuk sistemini daha iyi tanıması ve bu konuda yeterli bilgiye sahip olması gerektiği kanısındayım. Bu noktada, üreticilerimizi, tacirlerimizi, sanayicilerimizi ve emtia borsalarıyla ilgilenen herkesi, TÜRİB Yetkili Acentesi Bursa Ticaret Borsası`na başvururak, tarım sektörünün geleceği olan sisteme kayıt olmaya davet ediyorum” dedi.

Bu kapanacak 20 saniye