DOLAR 42,4433 EURO 49,3649 STERLİN 56,4180 GRAM ALTIN 5.663,63 BIST 100 10.914,65 BITCOIN $90.956
Facebook TwitterX Instagram YouTube

Arama Haber Code Logo Arama

HABERLER

Rıfat Ilgaz anısına sempozyum ve öykü ödülü buluşması

Nilüfer Belediyesi’nin 2025 Yılın Yazarı olarak seçtiği usta edebiyatçı Rıfat Ilgaz için düzenlenen etkinlikler, iki gün süren kapsamlı bir sempozyum ve Yılın Yazarı Öykü Ödülü Töreni ile tamamlandı. Edebiyat dünyasının önemli isimlerini bir araya getiren program, Rıfat Ilgaz’ın çok yönlü edebi mirasını yeniden gündeme taşıdı.

Giriş: 15.12.2025 09:12
Paylaş
Rıfat Ilgaz anısına sempozyum ve öykü ödülü buluşması

Nilüfer Belediyesi’nin 2013 yılından bu yana sürdürdüğü Yılın Yazarı projesi kapsamında yıl boyunca kentin farklı noktalarında söyleşiler, atölyeler, fabrika okumaları ve yazar buluşmaları gerçekleştirildi. Bu etkinliklerle Rıfat Ilgaz’ın eserleri çocuklardan yetişkinlere kadar geniş bir okur kitlesiyle buluşturuldu. Programın finali ise Nâzım Hikmet Kültürevi’nde yapılan sempozyum ve ödül töreniyle gerçekleştirildi.

Ilgaz’ın edebiyatı farklı yönleriyle masaya yatırıldı

“Çocukluktan Sınıfa, Sınıf’tan Hayata Rıfat Ilgaz” başlığıyla düzenlenen sempozyumda akademisyenler ve yazarlar, Ilgaz’ın edebiyatını çok boyutlu bir bakışla ele aldı. İkinci gün “Yaratıcılığın İzinde” başlıklı söyleşiyle başladı. Ardından düzenlenen beş ayrı oturumda, Ilgaz’ın mizah anlayışından şiirine, romanlarından edebiyattaki gerçekçilik yaklaşımına kadar pek çok başlık tartışıldı.

“Öğretmenlik onun hayatından hiç çıkmadı”

Sempozyumun kapanış konuşmasını yapan yazar Feyza Hepçilingirler, Rıfat Ilgaz’ın şairlikten gazeteciliğe, romandan çocuk edebiyatına uzanan üretkenliğine dikkat çekti. Ilgaz’ın öğretmenlik kimliğini yaşamı boyunca koruduğunu vurgulayan Hepçilingirler, onun özellikle çocuk kitaplarına yönelmesinin, yeni kuşaklara karşı duyduğu sorumluluğun bir göstergesi olduğunu ifade etti. Konuşma, Ilgaz’ın “Okutmak Üzerine” adlı şiiriyle sona erdi.

Yılın Yazarı Öykü Ödülü sahiplerini buldu

Sempozyumun ardından düzenlenen ödül töreninde Seçici Kurul adına konuşan Figen Şakacı, yıl boyunca gerçekleştirilen etkinliklere katkı sunan tüm paydaşlara teşekkür etti. Bu yıl ödüle 131 yazarın 262 öyküyle başvurduğunu belirten Şakacı, Seçici Kurul üyeleri Burcu Aktaş, Turgay Fişekçi, Nalan Karagöz ve Nahit Kayabaşı’na emeklerinden dolayı teşekkür etti. Jüri üyelerine plaketleri Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Okan Şahin tarafından verildi.

Büyük ödül Adalet Temürtürkan’a

“Bilmediğim Dağların Ardındaki Bahçe” adlı öyküsüyle Rıfat Ilgaz Öykü Ödülü’ne layık görülen Adalet Temürtürkan, ödülünü Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir’in elinden aldı. Mansiyon ödülleri ise Derya Atsan, Tuğba Yalçın, Yakup Cemel, Anıl Çetinel Örselli ve Özlem Oral Gürdal’a verildi.

Kitapta yayımlanmaya değer bulunan öyküleriyle İnci Gürbüzatik, Gülnar Kandeyer, Ali Çağlar Kale, Nihal Aksoy, Mürşide Göven, Zeliha Tamer Uçar, Berk Kaya, Emin Mete Öztürk, Handan Saatçıoğlu Gürses, Gencay Çubuk, R. Nur Aktaş Engin, Hakan Akar, Ebru Nisa Gürbüz ve Güner Arslan da ödüllendirildi. Ödüller, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Serpil Altun tarafından takdim edildi.

Rıfat Ilgaz Yılın Yazarı etkinlikleri, yıl boyunca emeği geçen tüm paydaşların birlikte yer aldığı Yılın Yazarı Aile Fotoğrafı ile sona erdi.

Yorumlar

Haber Arama