DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
15°C
Bursa
15°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Yağmurlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
11°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

Robotik ve Otomasyon Sektöründe Yetişmiş İşgücü Krizi

Robotik ve Otomasyon Sektöründe Yetişmiş İşgücü Krizi
A+
A-

ROBODER tarafından düzenlenen Türkiye Robotik ve Otomasyon Zirvesi, İstanbul’da iş dünyasının ve sektörün önde gelen temsilcilerini bir araya getirdi. Zirvede, robotik ve otomasyon sektörünün karşı karşıya olduğu teknik iş gücü sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı.

Panelde konuşan Faveo Genel Müdürü Dr. Barış Gül, tüm sektörlerde benzer işgücü ihtiyaçlarının söz konusu olduğunu belirterek, buna çözüm bulmak isteyen firmaların öncelikle personel ihtiyaçlarını doğru ve eksiksiz olarak belirlemeleri gerektiğini vurguladı. Dr. Gül, “Firmalar, mevcut çalışma şartlarını güncelleyerek, çalışanlarına daha iyi imkanlar sunmalı. Ayrıca, meslek liseleri ile iş birliği yaparak, nitelikli üretim için gerekli olan insan kaynağını yetiştirmeye yönelik çalışmalara ağırlık vermeli” dedi.

İşkur İstanbul İl Müdür Yardımcısı Serkan Özmen ise, robotik ve otomasyon sektörünün nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılamak için yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Özmen, “İşkur olarak, sektördeki firmaların ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü yetiştirmek için mesleki eğitim ve kurslar düzenliyoruz. Ayrıca, iş arayanların mesleki yeterliliklerini artıracak eğitimlere de destek veriyoruz” diye konuştu.

Manpower Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı da, robotik ve otomasyon sektörünün iş gücü ihtiyaçlarının karşılanmasında insan kaynakları departmanlarının önemli bir rol oynadığını söyledi. Narlı, “Firmaların insan kaynakları departmanları, bu alandaki yenilikleri yakından takip ederek, çalışanlarına gerekli eğitimleri vermelidir. Ayrıca, sektördeki yeni trendleri değerlendirerek, iş gücü planlamalarını buna göre yapmalıdır” dedi.

Marmara Üniversitesi E. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Akkuş ise, robotik ve otomasyon sektörünün hızla geliştiğini belirterek, bu alandaki teknik iş gücü ihtiyacının da artacağını söyledi. Akkuş, “Sektörün bu ihtiyacını karşılamak için, eğitim kurumlarının ve sektör temsilcilerinin ortak çalışmalar yürütmesi gerekiyor. Ayrıca, bu alandaki araştırma ve geliştirme faaliyetlerine de destek verilmesi gerekiyor” dedi.