DOLAR
34,5167
EURO
36,1521
ALTIN
3.003,45
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
8°C
Bursa
8°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
8°C
Salı Parçalı Bulutlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
14°C
yildirimwebbanner

ROTA VİRÜSÜNE KARŞI EN ETKİLİ YOL AŞI !

ROTA VİRÜSÜNE KARŞI EN ETKİLİ YOL AŞI !
A+
A-

Rota virüsünün bağırsak enfeksiyonuna ve ishale neden olan çok yüksek bulaşıcılık oranına sahip olan bir virüs olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Naile Gasımova, bu enfeksiyonu önlemenin en etkin yolunun, rota virüs aşısı olduğunu söyledi. Gasımova, “Rota virüs aşısı canlıdır ve ağız yolu ile uygulanır” dedi.

Belirtiler bulaşın ardından 2-4 gün arasında ortaya çıkıyor

Dr. Gasımova, “Rota virüsü enfeksiyonunun kuluçka süresi değişiklik göstermekle birlikte, genellikle virüsün bulaşmasının ardından 2-4 gün arasında belirtiler ortaya çıkar. Rota virüsü, farklı belirtiler ile kendisini gösterebilir. Bunlar arasında ilk sırada ishal ve kusma yer alır. Rota virüsü enfeksiyonun başlıca belirtileri; kuluçka süresinin ardından ani başlayan ateş ve kusma, ateş ve kusmanın ardından başlayan ishal, yorgunluk ve karın ağrısı olarak sıralanabilir” dedi.

Dikkat edilmesi gereken durumlar

Rota virüsünün başlıca bulaşma yolunun virüslü bir yüzeyle temas edilmesi ve/veya virüslü yiyecek ve içecekleri tüketilmesi olduğunu ifade eden Gasımova, bazı önlemlerin rota virüsten korunmada yardımcı olabileceğini belirtti. Gasımova, “Tuvalet kullanımından sonra ve her yemekten önce elleri yıkamak, rota virüsü başta olmak üzere virüslere karşı korunmanın en etkili yollarından bir tanesidir. Rota virüsü, hijyenik olmayan ortamlarda daha kolay bulaşır. Bu nedenle yeterince temiz olmayan ortamlarda bulunmaktan uzak durulması önerilir. Enfeksiyon belirtileri gösteren kişilerle yakın temasta bulunmaktan kaçınmak, bebeklerin bezini değiştirdikten sonra herhangi bir yere temas etmeden elleri sabun ve su ile yıkamak, enfeksiyondan korunmaya yardımcı olabilir. Bunlara ek olarak; günümüzde rota virüsüne karşı geliştirilmiş olan aşılar mevcuttur. Özellikle çocukluk çağında bu aşıların yapılması, hastalıktan korunmanın en etkili yoludur” dedi.

Adorable girl looking at nurse while she making her an injection in clinics

Doğru aşı takvimi ile rota virüsten korunulabilir

Ülkemizde onaylı 2 tıp rota virüs aşısının mevcut olduğunu belirten Uzm. Dr. Naile Gasımova, “1.Rotarix: en az 4 hafta arayla 2 doz uygulanır. İlk dozun minimum başlanma zamanı 6 hafta, maksimum başlanma zamanı 15 haftadır. 2 ve 4. aylarda yapılması önerilir. Son dozun en geç 24 haftaya (6ay) kadar tamamlanması gerekir. 2. Rotarix en az 4 hafta arayla 3 doz uygulanır. 2,4 ve 6 aylarda yapılması önerilir. 3. dozun en geç 32 haftaya (8 ay) kadar tamamlanması gerekir. Aşılanma tamamlanmamışsa bile 8 ay bitiminden sonra yapılmamalıdır.” dedi. Ayrıca Dr. Gasımova, “Rota virüs aşıları ülkemizde çocuklara uygulanan diğer aşılarla beraber yapılabilir. Bebek aşıyı kusarsa aşı tekrar edilmez. Nev Bandırma Merkezimizde rota virüs aşıları uygulanmaktadır” diyerek sözlerine son verdi.

Bu kapanacak 20 saniye