DOLAR
34,4317
EURO
36,1497
ALTIN
2.959,80
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
19°C
Cumartesi Kar Yağışlı
6°C
Pazar Az Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
9°C
yildirimwebbanner

Sağlıkçıların tükenmişliği çamurda şekil buldu

Sağlıkçıların tükenmişliği çamurda şekil buldu
A+
A-

İstanbul Kadıköy’de bulunan Giz’li Atölye Kolektifi, “Umutla ve sanatla, dayanışmaya ve iyileşmeye” sloganı  ile “Temas” isimli bir çevrimiçi sergi düzenliyor. Geliri, Derin Yoksulluk Ağı ve KAHEV’e (Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı) aktarılacak olan sergiye psikiyatri uzmanı Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver de eserleriyle destek veriyor. Ünsalver eserleriyle pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının yaşadığı tükenmişliğe dikkat çekiyor.

İSTANBUL (İGFA) – Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi’nden Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, Kadıköy Caferağa’da faaliyet gösteren Giz’li Atölye’nin 14 Mart-31 Mayıs 2021 tarihleri arasında gerçekleştireceği “Temas Sergi” başlıklı çevrimiçi sergi projesine eserleriyle destek veriyor. 

Dayanışmanın iyileştirici gücüne vurgu yaparak katılımcıların işlerini bağışlaması ve  işlerin yine bağış karşılığında satışa sunulması şeklinde gerçekleşecek sergiden elde edilecek gelir, Derin Yoksulluk Ağı ve KAHEV’e (Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı) aktarılacak. 

Giz`li Atölye Kolektifi’nin ilk etapta kendi üretimleriyle başlattığı ve koordinasyonunu üstlendiği serginin çıkış noktasını,  toplum sağlığı için büyük risk altında hizmet eden sağlıkçıların bu süreç dahilinde yaşadığı zorluklar, kayıplar ve tükenmişlik hissine karşı verdikleri mücadele oluşturuyor. Karantina, yalnızlık, tecrit, el, dokunmak, görünürlük, emek, temas, temassızlık ve dayanışma kavramları altında buluşan projeye davet ve/veya açık çağrı yoluyla dahil olacak olan katılımcıların işleri, projeye özel olarak düzenlenen https://temassergi.com  web sitesinden, 14 Mart Tıp Bayramı itibariyle görülebilecek.

Sergiye eserleriyle katılan Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının yaşadığı tükenmişliğe dikkat çekmek istediğini belirterek, “Genel olarak ben sağlıkçıların tükenmişliğini nasıl gördüğümü porselen çamuru ile ifade ettim. Porselen pişmeden önce yumuşak, kuruduğunda kırılgan ama kolay yapışan ve fırına girip piştiğinde ise bin 250 derece gibi çok yüksek ısıya dayanan bir malzeme. Tıpkı sağlıkçılar gibi. Bana ilk ilham veren Covid nöbetinden çıkan bir sağlıkçının eldivenini çıkardığında buruş buruş ellerinin fotoğrafıydı. Ben bu eli yaptım ilk. Sonra birbirlerinin üstüne yığılmış ve adeta nöbet çıkışı kirliye atılan formalar gibi birbirinin üstüne yığılmış kağıt gibi sağlıkçılar yaptım. Maskeler ve siperliklerin yüzde yaptığı yaraları olan masklar yaptım. Tüm bunlar hep tükenmişliklerin görülmesi ve hatırlanması içindi. Ancak sağlıkçıların ellerinin herşeye rağmen şifa vermeye açık olduğunu hatırlatmak için bir çok beyaz porselen minik el yaptım. Bunlar ayrıca bizim de hem sağlıkçılara hem de tüm topluma uzatmak istediğimiz ellerimiz. Yani dayanışmanın elleri” dedi.  

 

Bu kapanacak 20 saniye