Ülkemizde 50 yıldan fazla süredir faaliyet gösteren, en büyük yedek parça şirketlerinden MOTOR AŞİN’in CEO’su Saim Aşçı; yerli otomobil TOGG’un otomotiv endüstrisi, yedek parça ve satış sonrası hizmetleri ile şarj istasyonu altyapısında bırakacağı etkilere dair görüşlerini paylaştı.
TOGG ile beraber küresel anlamda rekabeti doğru zamanda yakaladık. Eğer proje konvansiyonel bir otomobil projesi olsaydı bu kadar umut ve heyecan besleyemezdik çünkü bu alanda otomobil dünyasında yüz yılı aşan onlarca firma varken bu teknolojide onlarla rekabet etmek kolay değil. TOGG, oyun değiştirici bir girişim olmasının yanında kendi klasmanında çıtayı yüksek bir yere koyarak yeni ligde biz de varız diyor. Hatta koyduğu nitelik ve kattığı değerle de bir adımda öne olduğunu da söylemek mümkün.
Rekabet piyasasında oyun değiştirici olmak çok önemli. Bu yaklaşımdan hareketle Togg adeta oyun değiştirici rolü taşıyor. Bölge coğrafyaları ve hatta bir adım ötesinde küresel bir oyuncu olmak için teknolojik bir ürün sunma hedefini ilkeselleştiriyor.
Projeyi, çıktıları ve katma değerleri ile bu alandaki diğer proje ve girişimlere de örnek olması yönünden çok değerli bir açılım olarak görüyorum. Öte yandan projeye yaptığımız bir yatırımları ve verdiğimiz emekleri tamamını bizim teknik ve milli birikimimize sarf ettiğimiz değerler görüyorum. Kurulan ortaklık ve konsorsiyumlar zamanla millileştirilerek milli menfaatlerimize hizmet edecektir.
“TOGG’un Hedeflerini Gerçekleştirmesi Tüm Otomotiv Ekosistemi İçin Kritik”
TOGG, 2030’a kadar tek bir platformdan 5 farklı model ile toplam 1 milyon adetlik üretim hedefini koruyor. Eğer hedef gerçekleşirse otomotivde ülkemiz adına ciddi bir devrim olabilir. 5 senelik bir dönemde sektör ciddi mesafe kat edebilir. Proje satış sonrası hizmetler, altyapı ve tedarik sanayinde ciddi ivme katabilir. Bunun yanında bu alanların gereksinim ve standartlarını da yeniden belirleyebilir. Tedarik sanayi ve yedek parça sektörü olarak ekonomimizin lokomotifi olarak ifade edilen otomotiv ekosisteminin sacayağından biriyiz ve bu değişim bizleri de önemli ölçüde etkileyecektir.
Mevcut durumda 8 bin elektrikli araçlık bir elektrikli otomobil parkuru olduğu ifade ediliyor fakat 2019’dan beri sürekli bir artış grafiği izliyor. TOGG ile birlikte bu grafik daha da artacaktır. Sektör olarak hazırlıklı olmamız ve stratejilerimizi buna göre konumlandırmamız gerekiyor.
“Batarya Tamam Fakat Şarj İstasyonları Artırılmazsa Girişim Sağlıklı İlerleyemez”
TOGG’un özellikle batarya teknolojileri alanında yaptığı iş birlikleri kapsamında yerli otomobil’de bataryalar TOGG ve Farasis Energy ortaklığında Silk Road Temiz Enerji Depolama Teknolojileri (Siro) tarafından üretilecek. TOGG’un da etkisi ile süreç hızlandırılarak altyapının inşa edilmesi adına teşvikler sürüyor. Açıklanan tahminlere göre TOGG 2023 için 17-18 bin adetlik bir üretim hedefinden bahsediyor. Bu nedenle 2023 yılı şarj altyapısı çalışmaları açısından bir diğer kritik eşik olabilir.
Ülkemizde yaklaşık 3,500 Elektrikli şarj istasyonu bulunurken bunların 2,639 tanesi halka açık olarak hizmet vermektedir. Tüm bu istasyonların da yalnızca %15’i DC denilen hızlı şarj fonksiyonunu desteklemektedir. Geçtiğimiz Nisan ayında duyurulan 300 milyon TL bütçeli elektrikli şarj istasyonu hibe programı ile ilk etapta Türkiye genelinde 1.560 noktada şarj istasyonu kurulması hedefleniyor. Buna ek olarak Shell ve Turcas işbirliği sayesinde 81 ilde 1000 adet şarj istasyonu daha kurulması için anlaşmalar yapıldı. Trafik yoğunluğuna ve lokasyona bakılarak stratejik noktalar belirlendi.
“Teknik Servisler Şimdiden Pozisyon Almalı”
Türkiye genelinde 20 binden fazla araç onarımı yapan tamirhane ve servis merkezi bulunuyor. Bu girişim onların işlevselliğini ve yeterliliklerini geliştirmesi yönünden kaçınılmaz olacaktır. Daha kompakt ve hassas bir tasarıma sahip olan yeni araçlar bataryasındaki yüksek elektrik enerjisi ve bünyesindeki yeni parçalarla daha özenli ve dikkatli bir bakımı gerektirecektir. Bu nedenle teknik servislerin yeni standartlara ulaştırılması hem sektör için hem de elektrikli araçların geleceği için önem taşımaktadır.
TOGG’un Elektrikli Araç Dönüşümü İle Yedek Parçada Ürün Pastası Daralabilir
Geleneksel bir otomobilde 2000 hareketli parça varken bu sayının elektrikli araçlarda yalnızca 20 olduğu ifade ediliyor. Konvansiyonel motorlu bir araç yanma işlevi ile ortaya çıkan enerjinin mekanik enerjiye dönüştürülmesi esasına dayalı olarak çalıştığından; hareketli parçalar zamanla yıpranabilir fakat elektrikli bir araç daha az hareketli parça ve elektrikli motordan oluştuğundan daha uzun parça ömrü sunmaktadır.
Bir diğer veriye göre elektrikli araçlarda bulunan toplam parça sayısı konvansiyonel bir araca kıyasla %50 azalıyor, bu nedenle sektör olarak parçanın niceliğinden çok niteliğinin ön planda olduğu bir anlayışa geçebiliriz. Satış sonrası pazarı bu dönüşüm nedeniyle ürün geliştirme alanlarında yapacağı AR-GE çalışmalarıyla önemli kazanımlar elde edebilir. Gelecekte daha az çeşit olan fakat nitelikli ve daha kompakt parçalar sattığımız bir ürün portföyüne geçebiliriz. Tabii ki bu durum orta vadede gerçekleşebilecek bir konjonktürü kapsıyor; çünkü 2030’a kadar klasik otomobil üretimi sürecek bu nedenle ülkemizi etkileyecek dönüşüm için 5-10 sene sonrasını adresleyebiliriz.
İnternet Gazetecileri Federasyonu Başkan Vekili, Muğla İnternet Gazetecileri Derneği ve SED Medya Yönetim Kurulu Başkanı Seda Köktener, Netonline TV’de Vural Efecik’in hazırlayıp sunduğu Objektif Bakış programına konuk oldu. Online gerçekleşen programda Türkiye genelinde yerel basının durumu masaya yatırıldı. MUĞLA (İGFA) – İnternet Gazetecileri Federasyonu ve Muğla İnternet Gazetecileri Derneği’nin faaliyetleri...
Göç İdaresi Başkanlığı, 2022’de 124 bin 441 kişinin sınır dışı edildiğini, Türkiye’de halihazırda 3 milyon 535 bin 898 Suriyelinin yaşadığını belirtti. Türkiye, son dönemde Avrupa güzergahlı düzensiz göçün geçiş noktası haline geldi. Suriye’deki 11 yıllık iç savaş sonrasında Türkiye’nin omuzlarına yüklenen göçmen yükünün yanı sıra, bu göç dalgasına karşı güvenlik...
B Art Space ‘’Farkındalığı Benimseyenler’’ isimli yeni sergisi ile 6 Ekim’de izleyici ile buluştu. Estetik International Bursa’da gerçekleşen sergide, fotoğraf sanatçısı Dilan Marangoz’un kendisi gibi serebral palsili olan 16 kişinin fotoğraflarından oluşan portreleri yer alıyor. Güzel Sanatlar Fakültesi, Görsel Sanatlar Bölümü mezunu fotoğrafçı Dilan Marangoz; 2019 yılında Farkındalık Projesi için...
Bursa’da Mustafakemalpaşa Belediyesi, hem sokak hayvanlarının beslenme ve su ihtiyacını karşılamak, hem de insanlarda sahipsiz hayvanlara karşı farkındalık oluşturmak maksadıyla mamamatik uygulaması başlattı. Sokak hayvanlarının olumsuz etkilenmemesi ve çevreye zarar vermelerini önlemek maksadıyla bütün imkanlarını seferber eden Mustafakemalpaşa Belediyesi, sokağa çıkma kısıtlamalarında da can dostların sağlığı ve güvenliği için birçok...
Türkiye’nin en büyük havlu ihracatçısı Bursalı, sadece ticari konularda değil, topluma fayda sağlayan çalışmalarıyla da ülkemize önemli kazanımlar sağlamaya devam ederken, Bursalı Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Bursalı’ya memleketi Amasya’dan güzel bir jest geldi. Hayırsever kimliği ile öne çıkan, bugüne kadar birçok sosyal sorumluluk çalışmasını hayata geçiren Bursalı Yönetim Kurulu Başkanı...