DOLAR
34,3494
EURO
37,4469
ALTIN
3.023,82
BIST
8.655,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
15°C
Bursa
15°C
Açık
Çarşamba Açık
17°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

SES Bursa Şubesi, 2024 bütçesini eleştirdi

SES Bursa Şubesi, 2024 bütçesini eleştirdi
A+
A-

ESRA CAN-TAHA TÜTÜNCÜ

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bursa Şubesi, 2024 bütçesini eleştirdi. SES Bursa Şubesi Eş Başkanı Huriye Melek Türk, basın açıklamasında, bütçenin enflasyonist, yatırımsız, kaynakları sermayeye aktaran, vergiler yoluyla halkın omzuna yük bindiren, kamusal hizmetlerde kesintiye uğratan, faiz bütçesi, otoriterleşmiş ve otoriterleşmeyi derinleştiren bir savaş bütçesi olduğunu söyledi.

Türk, bütçenin sağlık alanındaki durumunu da değerlendirdi. Sağlık harcamalarının yüzde elli altı arttığını ancak bu artışın enflasyonun çok altında olduğunu belirten Türk, “Halkın sağlık hizmetleri için ayrılan parası bir avuç şirkete aktarılmamalıdır. Şehir hastaneleri için yapılmış olan sözleşmeler bir tazminat ödenmeden feshedilmeli, planlanan ödemeler durdurulmalı ve şehir hastaneleri daha fazla zaman kaybetmeden devlet hastanelerine dönüştürülmelidir” dedi.

SES Bursa Şubesi’nin bütçeyle ilgili talepleri şöyle:

  • Genel bütçe gelirinde gelir vergisi payı arttırılmalıdır.
  • Sağlık hizmetleri harcamalarında merkezi bütçenin payı arttırılmalıdır.
  • Sağlık Bakanlığı bütçesinin genel bütçe içindeki payı yüzde onun üzerine çıkarılmalıdır.
  • Sağlık hizmetleri harcamalarında merkezi devlet harcamalarının payı arttırılmalı, SGK ve hane halkları harcamalarının payı azaltılmalıdır.
  • SGK’nın özel hastanelerden hizmet satın alması, hizmet başına ve vaka başına ödemeyle değil, toptan bütçeleme ile olmalıdır.
  • Sağlık emekçileri sayısı OECD ortalamasına güvenceli ve kadrolu istihdamla çıkarılmalıdır.
  • Sağlık emekçilerine ek ödeme, teşvik ve benzeri adlarla yapılan ekip anlayışını bozan rekabet ve çalışma barışını bozan ödeme yöntemi yerine yoksulluk sınırının üzerinde tek kalemde tamamı emekliliğe yansıyacak şekilde temel ücret ödemesine başlanmalıdır.
  • Sağlık emekçileri uygulanan döner sermaye uygulamaları nedeniyle kamuda çalışan emsallerine göre daha erken vergi dilimine girmektedir. Yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret rejimine gidilinceye kadar emekliliğe yansımayan döner sermaye, teşvik ve benzeri isimler adı altında ödenen tüm ücretler vergi dilimi dışında bırakılmalıdır.
  • Sağlık hizmetleri sunumu kamunun sorumluluğundadır. Tümüyle kamusal olarak verilmelidir. Özel sağlık kurumlarına aktarılan her türlü pay kaldırılmalıdır. Kamu sağlık kurumları ve sağlık eğitim için bütçeden ayrılan pay yükseltilmelidir.
  • Sağlıklı bir toplum için tedavi edici hizmetler yeterli değildir. Koruyucu sağlık hizmetlerinin yeniden ele alınması ve güçlendirilmesi gerekmektedir.
  • Savaş toplum sağlığına zararlıdır.
  • Sağlık hizmetlerinin üretilmesi, planlanması ve sunulmasının tüm aşamalarında sağlık emekçileri ve örgütlerini halkın karar alma süreçlerine dahil edecek mekanizmalar oluşturulmalıdır.
  • Hukuksuz bir şekilde ihraç edilen ve hakkında kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan sağlık emekçilerine derhal görevlerine iade edilmelidir.