DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
15°C
Bursa
15°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
11°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
11°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

Siirt’te tiftik battaniyesi üniversite eliyle yaşatılıyor

Siirt’te tiftik battaniyesi üniversite eliyle yaşatılıyor
A+
A-

Siirt’in yüz yıllar öncesinden günümüze gelen tiftik battaniyesi Siirt Üniversitesi (SİÜ)’nin eliyle yaşatılıyor.

SİİRT (İGFA) – Geçmişi 300 yıla dayanan Siirt battaniyesi, SİÜ Siirt ve Yöresi El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren atölyede Türk Standartları Enstitüsü (TSE)’nce belirlenen standartlarda ustaların elinde dokunuyor. 

 Yapılan faaliyetlerle ilgili gazetecileri bilgilendiren Merkez Müdürü Muhammed Keskin, kaybolmaya yüz tutan el sanatlarını yeniden hak ettiği değere kavuşturmak için çalışmaların yürütüldüğünü söyledi. Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak’ın da desteğiyle yürüttükleri çalışma ile TSE standartları ile ürettikleri ürünleri ihraç edebilir kriterlere kavuştuklarını dile getiren Keskin, “Merkez bünyesinde üretilen eserler yurt dışına kadar gönderiliyor. Fransa’daki bir şatonun salonu için 36 metrekarelik sipariş verilmişti. Bu, ebat bakımından Siirt battaniyesinde bir rekordur. Üniversite olarak bu çalışmalarda ticari amaç kaygımız bulunmuyor. Bu ürünü orijinal haliyle gelecek nesillere aktarmak, bu meslekle uğraşan sanatkarlara katkı sunmayı amaçlıyoruz. Merkezde stajyer öğrencilere de zaman zaman eğitim desteği sunuyoruz. Bugüne kadar 20’ye yakın ustaya da sertifika verildi” dedi.

Öte yandan atölyedeki tezgahlarda portre, logo ve tasarım da yapılıyor.