Tarım ve Orman Bakanlığı, Sivas’ta endüstriyel kenevir yetiştiriciliği yapmak üzere lif, sap ve tohum amaçlı kenevir ekim izni verdi.
SİVAS (İGFA) – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 8 Şubat 2019 tarihinde Sivas’a yaptığı ziyarette, “Kenevir üretimini artırma kararımız çerçevesinde Sivas’ı 20’nci il olarak listeye eklemeyi planladık. Artık Sivas da kenevir üretecek” açıklaması gerçeğe dönüştü.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Sivas Valiliği’ne gönderdiği yazı ile endüstriyel kenevir yetiştiriciliği yapmak üzere lif, sap ve tohum amaçlı kenevir ekim izni verildiğini açıkladı.
Kenevire bağlı uyuşturucu madde üretiminin engellenmesinin sağlanması amacıyla izinli ve izinsiz kenevir yetiştiriciliğine dair yapılacak işlemlere ilişkin usul ve esasların Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yürütüldüğü kaydedilen açıklamada, Sivas Valiliği’nin 6 Ocak 2021 tarihli yazısıyla Sivas’ta kenevir yetiştiriciliği yapmak için izin talebinde bulunduğu hatırlatıldı.
Bakanlık, açıklamada, “Endüstriyel kenevir üretiminin arttırılmasına yönelik çalışmaların desteklenmesi ve kenevir tarımına uygunluğu gibi hususların değerlendirilmesi neticesinde Sivas’ın 2021 üretim yılından itibaren ilgili yönetmelik hükümlerine uygun olarak endüstriyel kenevir yetiştiriciliği yapmak üzere lif, sap ve tohum amaçlı kenevir ekim izni verilmesi karar verilmiştir” denildi.
Buna göre yönetmelik gereği ekimine izin verilen iller arasına alınan Sivas’ta, çiftçilerin 1 Ocak-1 Nisan 2021 tarihleri arasında Valilik ve Kaymakamlıklara başvurabileceği duyuruldu.
KENEVİR İLE İLGİLİ YASAL ÇALIŞMALAR NELER?
29/09/2016 tarihli, 29842 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkında Yönetmeliğe göre; kenevir; lif, tohum, sap ve benzeri amaçlarla yapılan yetiştiricilik yanında, farklı organlarından münhasıran esrar elde edilebilen, mahalli olarak bazı yörelerde kendir, hint keneviri, çedene veya çetene olarak isimlendirilen; cannabis cinsine bağlı bütün tür ve alt türlere ait bitkileri ifade etmektedir. Yönetmelik gereği kenevirin izinsiz ekimi, izinli olsa dahi amacına uygun olmayan üretimi yasaktır.