Sonbahar ile birlikte tatil sezonunun bitmesi, hava sıcaklıklarının azalması ve kronik yorgunluk durumları pek çok insanda hüzün duygusu, gün içinde isteksizlik, sürekli uykulu olma hali gibi tablolara sebep olabiliyor. İnsan bedeni bu dönemdeki fiziksel ve psikolojik değişikliklere hemen adapte olamayabiliyor. Bu geçiş sürecinde bireylerin yaş, cinsiyet ve sağlık koşullarına uygun olarak yeterli ve dengeli beslenmesi, fiziksel ve mental performans açısından önem taşıyor.
Sonbahar yorgunluğu belirtileri şu şekildedir;
Aşırı uyku
İştah değişiklikleri, özellikle yüksek karbonhidratlı yiyeceklere yönelim
Kilo almak
Yorgunluk veya enerji düşüklüğü
Beslenme ve yaşam tarzınızda bunlara dikkat edin;
Sonbahar geçişinde beslenme ve yaşam tarzı önerilerine dikkat ederek bu süreci daha konforlu geçirmek mümkün olabilir.
Bol sıvı almaya çalışın: Özellikle su, mineralli su, bitki çayı, taze sıkılmış meyve suyu sıvı ve elektrolik dengesi açısından çok önemlidir. Bol su içmek vücutta oluşan ödemi azaltıp, yorgunluk hissini düşürecektir.
Beslenmenizde yağlı tohumlara yer verin: Fındık, badem, ceviz, kabak çekirdeği gibi çiğ tohumlar enerji verdiği gibi çok iyi birer magnezyum, kalsiyum, E vitamini, çinko kaynağı olduğu için kan şekerini dengeler, bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olur.
Haftada 2 gün karanfilli su için: 1 litre ılık suyun içine 1 tatlı kaşığı karanfil koyup içmek, vücuttaki toksinlerin atılmasına destek olur ve kronik yorgunluğa iyi gelir. Ayrıca karanfil tatlı isteğini azaltarak kilo yönetiminize destek olabilir.
Günde 4-5 porsiyon taze meyve ve sebze tüketmeye özen gösterin: Günlük beslenmede 1 günde 2 porsiyon meyve, 3 porsiyon sebze olmasına özen gösterilmedir. Özellikle yaban mersini, kivi gibi C vitamini yüksek meyvelere yer verilmelidir. Sülfürden zengin sebzeler olarak brokoli, karnabahar, soğan, sarımsağa beslenmede yer verilmesi çok önemlidir.
Biyolojik ritminize dikkat edin: Yeterli ve kaliteli uyku yaşam kalitesinin artması için en önemli etkenlerden biridir. Güne daha enerjik ve daha mutlu başlamak, gün içinde olabilecek duygusal yeme ataklarını ve depresyon riskini azaltacaktır.
Haftada 150 dk yürüyüş yapın: Dünya Sağlık Örgütü DSÖ haftada 150 dakika yürüyüş yapmanın kronik hastalık ve depresyon riskini azalttığını belirtmektedir.
Beslenmede baharatların gücünü unutmayın: Günlük beslenme rutininde sumak, zerdeçal ve tarçına mutlaka yer verin.
Bağırsaklarınızın düzenli çalışmasını önemseyin: Dengesiz bağırsak florası beden sağlığı için çok yorucudur. Sürekli kabızlık yaşıyorsanız mutlaka doktor ve diyetisyen desteği alarak bu durumu çözmeye çalışmalısınız.
Doğal ürünler tüketin: İşlenmiş, tütsülenmiş ve içinde Mono sodyumglutamat bulunan paket ürünlerden uzak durmaya çalışın.
AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Türkiye’nin en modern diş hekimliği uygulama ve araştırma hastanelerinden birisinin de Malatya’da kurulacağını söyledi. MALATYA (İGFA) – AK Parti Milletvekili Öznur Çalık, Malatya’da ağız ve diş sağlığı noktasında sıkıntı yaşayan vatandaşların kentteki diş hastanesi dışında artık iki yıl...
AK Parti Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla ziyaretlerde bulunarak sağlık çalışanlarının Tıp Bayramını kutladı. MALATYA (İGFA) – AK Parti Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Battalgazi Kaymakamı Abdül Kadir Duran, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder ve Battalgazi İlçe Başkanı Basri Kahveci ile birlikte...
Doruk Yıldırım Hastanesi, 1-7 Ekim Emzirme Haftası dolayısıyla organize ettiği etkinlikler çerçevesinde hastaneye gelen anneleri ve kadınları anne sütünün faydaları hakkında bilgilendirdi. Emzirmenin faydaları ve anne sütünün bebeklerin gelişimindeki rolüne dikkat çeken etkinlikler düzenleyen Doruk Hastaneleri ve Doruk Yıldırım Hastanesi yönetimi, kurduğu stantta hastaneye gelen anne ve kadınlara çeşitli hediyeler...
Dikkat eksikliğinde kullanılan doğru ve yenilikçi yöntemler, çocukların konsantre olmalarına ve çalışma zamanlarını daha etkili hale getirmelerine yardımcı oluyor. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu konusunda uzmanlaşmış psikolog ve GoStudent öğretmeni Carlotta De Chirico, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar ve gençlerin hem okul hayatları hem de gelişimleri için bazı...
Hem lezzet hem sağlık deposu, ama!BAHARAT TÜKETİRKEN BU UYARILARA DİKKAT! Yemeklere lezzet katarken sağlık açısından birçok faydayı beraberinde getiren baharatlar, sofralarımızın vazgeçilmezleri… Eski çağlardan itibaren şifa niyetine kullanılan baharatlar; günümüzde de birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösterebiliyor veya hastalık semptomlarının azaltılmasında destekleyici rol oynayabiliyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı...
Türkiye’de son 24 saat içinde 112.563 yeni test yapılırken 1.716 yeni pozitif vaka tespit edildi. 63 kişi hayatını kaybederken 1.225 hasta sağlığına kavuştu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka tablosu açıklandıktan sonra Twitter hesabından “Hastalığın bulaşma hızında tespit edilmiş bir yavaşlama yok. Bugün hastalığa yakalanan 1.716 yeni hastamız var. Kayıplarımızın sayısı 60’tan...