Sonbaharda hava sıcaklıklarının düşmesi, kalp krizi riskini artırıyor.
Sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte hava sıcaklıkları düşmeye, sert rüzgarlar kendini göstermeye ve ağaçlardan yapraklar dökülmeye başladı. Hava sıcaklıklarındaki düşüşler, gündüz ve akşam saatleri arasındaki sıcaklık farkının artışı, nem ile hava basıncı değişimleri, hava kirliliğindeki artış, sert rüzgarlar ve vücut direncinin düşmesiyle birlikte artan enfeksiyon hastalıkları, kalp damar hastalığı olan kişilerde kalp krizi veya kalp yetmezliği riskini artırıyor.
Kardiyolog Doç. Dr. Ufuk Gürkan, sonbahar mevsiminde kalp krizi riskinin neden arttığını ve kalp hastalarının bu mevsimde dikkat etmesi gerekenleri anlattı.
Gürkan, soğuk havalarda damarların büzüşerek koroner kan akışını azalttığını, bunun da kalp krizi riskini artırabileceğini söyledi.
Kardiyovasküler risk taşıyan kişilerin de sonbahar mevsiminde soğuk ve sert rüzgarlı havalar ile enfeksiyon hastalıklarına karşı önlem almaları gerektiğini belirten Gürkan, “Düzenli kullanılan ilaçların da sonbahar mevsimine göre ayarlanmaları için mutlaka hekime başvurulmalı” dedi.
Gürkan, kalp hastalarının sonbahar mevsiminde dikkat etmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı: