DOLAR
35,4001
EURO
36,3845
ALTIN
3.023,97
BIST
9.961,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
15°C
Bursa
15°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
12°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Açık
12°C
Pazartesi Çok Bulutlu
15°C

Sosyal medyanızdaki güvenliğinizi artırmanın 6 yolu

Sosyal medyanızdaki güvenliğinizi artırmanın 6 yolu
A+
A-

Türkiye’de nüfusun %83’ü internet kullanıcısı ve bunların %73’ü sosyal medya kullanıyor. Ancak bu durum kullanıcıları bazı risklere karşı da savunmasız hale getiriyor.

Türkiye’de internet kullanımına yönelik yapılan bir araştırma, nüfusun %83’ünün internet kullanıcısı olduğunu, %73’ünün ise sosyal medya platformlarını aktif bir şekilde kullandığını gösteriyor. Bu durum, Türkiye’de sosyal medya kullanımının yaygın olduğunu ortaya koyuyor. Ancak, sosyal medya kullanımının beraberinde getirdiği bazı tehditler de bulunuyor.

Dijital ortamda kimlik hırsızlığı, taklitçilik ve gizlilik sorunlarıyla karşılaşabilen sosyal medya kullanıcıları, mevcut risklerin farkında olarak kendilerini koruyabilirler. Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, sosyal medya kullanıcılarının dijital kimliklerini korumaları için 6 ipucu paylaşıyor.

1. Çevrimiçi geçirdiğiniz zamanı sınırlayın.

Dijital dünyada çok fazla zaman geçirilmesi, bilgisayar korsanlığı, sosyal mühendislik saldırıları, taciz veya itibarı tehlikeye atan konuşmalara maruz kalmaya davetiye çıkarıyor. Bu nedenle, sosyal medya kullanımının azaltılması, kullanıcıları olası tehditlerden uzak tutuyor.

2. Kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan kaçının.

Çevrimiçi alışveriş, internet bankacılığı veya belirli hizmetlere kayıt yapılmadığı sürece, kişisel bilgiler paylaşılmamalı ve herkese açık hale getirilmemeli. E-posta adresi, telefon numarası, ev adresi ve diğer tanımlanabilir kişisel bilgilerin paylaşılması, kullanıcıları siber saldırganların hedefi haline getiriyor.

3. Çevrimiçi hesaplarınızı güçlü parolalar ile koruyun.

Hesapların büyük ve küçük harfler içeren, en az 8 karakterden oluşan güçlü parolalar ile korunması, siber tehditlere karşı caydırıcı bir önlem oluşturuyor. Hesapların sık sık gözden geçirilerek, en son gizlilik ayarlarının ve özelliklerin güncel tutulması önem taşıyor. Aynı zamanda hesap girişlerinde 2FA ve MFA çözümlerinin kullanılması, parolaların açığa çıkma ihtimaline karşı ek güvenlik katmanı sağlıyor.

4. Gardınızı asla düşürmeyin.

Sosyal medya veya diğer platformlar aracılığıyla yayılan dolandırıcılıklara ve diğer sosyal mühendislik planlarına karşı dikkatli olunmalı. Rahatsız eden konuşmalar detaylı bir şekilde incelenerek, şüpheli gönderilen bağlantılara tıklanmaması ve para vadeden kişilerle iletişime geçilmemesi önem taşıyor.

5. Paylaşım yaparken risk almayın.

Kişiyi ve aile üyelerini savunmasız bırakabilecek, konum veya seyahat planları gibi video ve fotoğrafların paylaşılması, siber suçlulara davetiye çıkarıyor. Saldırganlar bu sayede itibarı zedeleyebilecek ve dijital veya fiziksel dünyada çeşitli zararlara maruz bırakabilecek hassas bilgileri kişiye karşı kullanabiliyor. Hesaplarınızın gizlilik ayarlarını kontrol ederek her şeyi herkesle paylaşmayın.

6. Temel görgü kurallarını kullanın ve sorumlu bir kullanıcı olun.

Günlük hayatta uygulanan tüm iletişim kurallarının, çevrimiçi dünyada da geçerli olduğunun unutulmaması gerekiyor. Spam yapılmaması, sahte haber veya hassas medya içeriklerinin paylaşılmaması ve başkalarını rahatsız edebilecek davranışlardan kaçınılması ideal bir internet ortamının oluşmasında önemli etkenler arasında giriyor.