DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
15°C
Bursa
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Yağmurlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
10°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
11°C

Suriye’de ‘nadide’ bir Roma mozaiği bulundu

Suriye’nin merkezindeki Humus vilayetine bağlı Rastan şehrinde Roma dönemine ait bir mozaik bulundu. Suriye Tarihi Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Humus vilayetine bağlı Rastan şehrinde Roma dönemine ait ‘nadir bulunan büyük bir mozaiğin bulunduğunu duyurdu.

Milattan sonra 4. yüzyıla ait olduğu belirtilen mozaikte iki temel karşılıklı sahne yer alıyor. Üç çerçeve ve ortada bir daireden oluşan ilk sahnede, Homeros’un İlyada Destanı’nda yer alan Truva Savaşı’ndaki Akhilleus ile klasik ve Yunan mitolojisinde tamamen kadın savaşçılardan oluşan tarihi bir ulus olan Amazonların kraliçesi çizilirken karşı sahnede, Yunan mitolojisinde ilahi bir kahraman Herakles ile Amazonların kraliçesi yer alıyor.

Kazı ve Arkeolojik Araştırmalar Müdürü Hammam Saad, “Mozaiğin keşfi sadece bölge düzeyinde değil, dünya düzeyinde de çok önemli” dedi.

Mozaiğin 2018 yılında bölgenin silahlı grupların kontrolünde olduğu dönemde bulunduğunu belirten Saad, silahlı grupların o dönemde tüneller kazdığını ve sosyal medya üzerinden satmaya çalıştıklarını ifade etti.

Suriye Haber Kanalı’nın muhabir, mozaiğin yurtdışında satılmak için daha önce ‘silahlı terör çeteleri’ tarafından çıkarılmaya çalışıldığı sırada hasar gördüğünü belirterek, zarar gören küçük kısımların restore edildiğini belirtti.

Söz konusu mozaiğin, iç çatışmaların başladığı 2011’den bu yana ülkedeki en önemli arkeolojik keşif olduğu ifade ediliyor.