DOLAR
35,2187
EURO
36,7011
ALTIN
2.975,99
BIST
9.916,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
14°C
Bursa
14°C
Az Bulutlu
Perşembe Karla Karışık Yağmurlu
9°C
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
7°C
Cumartesi Çok Bulutlu
9°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
10°C

TASARRUFTA YILDIRIM FARKI

TASARRUFTA YILDIRIM FARKI

Yıldırım Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın öncülüğünde yürütülen ‘Sıfır Atık’ çalışmaları ile çevre kirliliğini önlemek ve geri dönüşümü yaygınlaştırmak amacıyla önemli çalışmalara imza atıyor. Yıldırım Belediyesi, atıkların azaltılması, kaynağında ayrı biriktirilmesi, geçici depolanması, ayrı toplanması, taşınması ve işlenmesi süreçlerinin hepsini içine alan ‘Sıfır Atık Projesi’nde Yıldırım’ı marka kent yapacak projeleri hayata geçiriyor.

ATIK GETİRME MERKEZİ AÇILIŞA GÜN SAYIYOR

Yıldırım Belediyesi’nin geri kazanılabilir atıkların diğer atıklarla karıştırılmadan kaynağından ayrı toplanması ve geri kazanıma gönderilmesi amacıyla Yiğitler Mahallesi’nde yapımına devam ettiği ‘Atık Getirme Merkezi’nde sona yaklaşılıyor. 3 bin metrekare alan üzerine kurulacak ‘Atık Getirme Merkezi’nde vatandaşların, ahşap, cam, plastik, metal, giysi, kâğıt, pil ve yağ gibi 14 farklı sınıfta, getirdikleri atıklar depolanacak. Tesiste toplanacak atıklar lisanslı geri dönüşüm firmalarına gönderilerek geri dönüşümü sağlanacak. Geri dönüşüme kazandırılamayan diğer atıklar ise mevzuata uygun bir şekilde bertaraf edilmesi için ilgili tesislere yönlendirilecek. Proje kapsamında israfın önüne geçilerek, kaynaklar daha verimli kullanılabilecek.

‘MOBİL ATIK GETİRME MERKEZLERİ’

Yıldırım Belediyesi, geri dönüşümü teşvik etmek ve kolaylaştırmak için ilçenin dört bir yanına mobil atık getirme merkezleri kuruyor. Ekipler tarafından; Kaplıkaya, Şükraniye, Yeşil, Emirsultan ve Millet mahalleleri ile Cazibe Merkezi, Namazgah Gıyasettin Bingöl İlkokulu ve Asil Kent Sitesi’ne yerleştirilen mobil atık getirme merkezleri ile atıklar kaynağında ayrıştırılarak ekonomiye geri kazandırılıyor. Yıldırım Belediyesi, 8 olan ilçedeki mobil atık getirme merkezlerinin sayısını 250’ye çıkarmayı hedefliyor.

ÇEVRE DOSTU KAMPANYALAR

Yıldırım Belediyesi, sıfır atık konusunda farkındalık oluşturmak ve vatandaşları çevre temizliği noktasında bilinçlendirmek için önemli kampanyaları da hayata geçirdi.  Yıldırım Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ‘1 Litre Atık Yağ Getirene 5 Litre Su Hediye’ kampanyası kapsamında; 1 litre atık yağ teslim eden vatandaşlara 5 litre su hediye ediliyor. Kampanya ile mutfakta kullanılan atık yağların lavaboya dökülmesinin önüne geçilerek, su kirliliği engelleniyor. Elektronik atıkların doğayı kirletmesinin önüne geçmek için de ‘Elektronik Atık Getirene Led Ampül Hediye’ kampanyasını düzenleyen Yıldırım Belediyesi; elektronik atık ve pillerini geri dönüşüme gönderilmek üzere ekiplere teslim eden vatandaşlara tasarruflu led ampül hediye ediyor. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri düzenledikleri, ‘Emektar Kitaplarınız Geri Dönüşüyor’  kampanyası ile ömrünü tamamlamış defter ve test kitaplarını getiren gençlere de kırtasiye hediye çeki verdi. Yıldırım Belediyesi, insan sağlığını tehdit eden atık ilaçları da çevreye zarar vermeden toplayabilmek için ‘Evsel Atık İlaç Toplam Kampanyası’ düzenledi. Kampanya kapsamında, vatandaşlar son kullanma tarihi geçen ilaçları eczanelere yerleştirilen toplama kutularına atıyor. Belediye ekipleri de belirli aralıklarla bu ilaçları toplayıp imha ediyor. 

VATANDAŞLAR BİLİNÇLENDİRİLİYOR

Yıldırım Belediyesi; vatandaşları bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak için de eğitim programları düzenliyor. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, ilçedeki okulları ziyaret ederek öğrencilere sıfır atık, geri dönüşüm, tasarruf, küresel ısınma ve çevre konularında eğitim veriyor. Ayrıca ilçede faaliyet gösteren anaokullarında eğitim gören minikler de Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nde misafir edilerek, erken yaşlarda çevre bilinci kazanmaları sağlanıyor.

‘KAPI KAPI GEZİP BİLİNÇLENDİRİYORUZ’

Yıldırım’ı sıfır atık, geri dönüşüm ve çevre bilinci konularında marka kent yapmak için çalıştıklarını vurgulayan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Çevre kirliliği, tüm dünyada giderek büyüyen ve geleceğimizi tehdit eden bir sorun. Çevre kirliliğinin ve tehdidinin bertaraf edilebilmesi için yapılacak en doğru iş ise geri dönüşümü yaygınlaştırmak. Biz de bu noktada önemli bir çalışmanın altına imza atıyor ve ambalaj atıkları, elektronik atıklar, tekstil atıkları, lastik, akü gibi atıklar başta olmak üzere 14 farklı sınıfta atıkların depolanacağı ‘Atık Getirme Merkezi’ni hayata geçiriyoruz. ‘Atık Getirme Merkezi’mizi inşallah birkaç ay içerisinde hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız. Öte yandan hemşehrilerimizde farkındalık oluşturmak için kapı kapı gezerek sıfır atık konusunda bilgilendirme yapıyoruz. Gençlerimizde bilinç oluşturmak için okullarda eğitimler düzenliyoruz. İlçemizin çeşitli noktalarına 8 adet Mobil Atık Getirme Merkezi, 200 adet giysi ve tekstil atıkları için kumbara, 178 adet atık yağ bidonu, 51 adet elektronik atık kutusu, 359 adet atık pil kutusu, 44 adet atık ilaç kutusu yerleştirdik.  2020 yılında ekiplerimiz tarafından 4 bin 500 ton atık ve 13 bin 619 ömrünü tamamlamış lastik toplandı. 2021 yılının ilk 9 ayında ise 3 bin 150 ton atık toplanırken bin 220 ömrünü tamamlamış lastik geri dönüşüme kazandırıldı. Yıldırım Belediyesi olarak, Yıldırım’ı tam anlamıyla çevre dostu bir kent haline getirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” sözlerini kaydetti.