Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Tekstil Mühendisliği Topluluğu’nun; UHKİB, UTİB ve sektör temsilcileri ile işbirliğinde düzenlediği 4’üncü Tekstil Zirvesi TEXSUM 2023 gerçekleştirildi.
Ana teması “Sektörde Dijitalleşme” olarak belirlenen ve 5-6 Aralık tarihleri arasında düzenlenen TEXSUM’23, BUÜ ev sahipliğinde bu yıl 4’üncü kez kapılarını açtı. Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programın açılış törenine, BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Akpınar, Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dilek Kut, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya, Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir, İstanbul Moda Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Jale Tuncel, akademisyenler, sektör temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
Etkinlik ile ilgili değerlendirmelerde bulunan UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin ise, Türk tekstil sektörünün tarihsel önemine vurgu yaparak, “Yüzyıllardır ekonomimizin can damarı olan tekstil sektörü, doğu ve batı arasında önemli bir köprü olarak tarih boyunca varlığını sürdürdü. Son üç yıl içinde, hiç yaşanmamış zorluklarla karşılaştık. Ancak bu zorluklar bizi asla yolumuzdan çıkarmadı, aksine daha da güçlü kıldı. Sektörümüz, kararlılıkla mücadele ederek dünya sıralamalarında üst sıralarda yer almaya devam ediyor. Ülkemizde 2 milyon kişiye istihdam sağlayan büyük bir aile olarak, tekstil ve hazır giyim sektörleri ülke ekonomisine 20 milyar dolarlık rekor düzeyde dış ticaret fazlası sunarak ekonominin lokomotifi olma rolünü sürdürüyor. Geleceğe dair umutlarımızı hiç kaybetmedik ve bu topraklarda tekstil sektörümüzün daha da ileriye taşınması için birlikte çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen “Tekstil Sektöründe Dijital Dönüşüm” panelinde, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya, Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir, İstanbul Moda Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Jale Tuncel sektörün dijital dönüşümü ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Yaratıcılığın ve teknolojinin entegrasyonu için kurumlar arası işbirliğinin önemine vurgu yapan UHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir, “Ülkemizin en büyük dış ticaret fazlasını sunan ve birçok alanda lider konumda olan sektör olarak, yeni nesil mühendislerimiz, başarılarımızın devamlılığında kilit bir rol oynayacak. Bu nedenle, sizlerin gelişimine büyük önem veriyor ve start-up destekleri, eğitimler, seminerler, projeler gibi çeşitli alanlarda sizlere katkı sağlamak, yönlendirmek ve bilgilendirmek amacındayız. Tüm birlikler olarak, Avrupa Yeşil Mutabakatı’na ve karbon sıfır üretimi noktasında sektörümüzün geleceğini şekillendirmek için bir araya gelmeye devam edeceğiz” dedi.
Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, Tekstil Topluluğu’nun dijital dönüşüm başlığı altında düzenlediği TEXSUM’23 programına katılan herkese teşekkür etti. Tekstil sektörünün önemine ilişkin görüşlerini paylaşan Rektör Yılmaz; “Bursa, öteden beri tekstil şehri olarak anılır. Tekstilin mutlak değer olarak miktarı artıyor olsa bile, Türkiye ekonomisi içerisindeki nispi payının azaldığını görüyoruz. Ancak bu sektörün öneminin azaldığı anlamına gelmiyor. Emek yoğun kısmının tıpkı Avrupa’nın izlediği süreç gibi giderek daha üst bir düzeye geçtiğine şahit oluyoruz. Gelecek adına her zaman umudumuzun olduğu sektöre üniversite olarak en iyi ve en kalifiye personelin yetiştirilmesi adına çalışıyoruz. Tekstil Mühendisliği Bölümümüz, ülkedeki en iyi bölümler arasında yer alıyor ve nitelikli akademisyenleri bünyesinde barındırıyor. Sektör ile yoğun bir işbirliğimiz var. El ele vererek sektörün geleceğini daha da aydınlatacak nitelikli bireyler yetiştirmeye devam ediyoruz” açıklamasında bulundu.
“Tekstil Üretiminde Dijitalleşme” panelinde, TechXtile Start-Up Challenge 2021 Scale-Up Kategori ikincisi ve Myth Kurucusu Özgecan Üstgül’ün de konuşmacı olarak yer aldığı etkinliğin ilk günü “Metavers’ün Tekstil Sektöründeki Yeri”, “Tekstilde Dijital Girişim” ve “Yeni Nesil Tekstil Makinelerinde Dijitalleşme” başlıklı 5 oturum ile devam etti. Zirvenin son günü, TechXtile Start-Up Challenge 2020 Finalisti, İltema Kurucu Ortağı Ayhan Prepol’un katılımı ile “Giyilebilir Teknolojiler” paneli gerçekleşti. Organizasyonun son günü, “Belirsizlik ve Dijitalleşme Çağında Kurumlar ve Bireyler” oturumları ve mezunların yer aldığı panellerin ardından sona erdi.