DOLAR
34,3382
EURO
37,4553
ALTIN
3.032,97
BIST
8.628,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
15°C
Bursa
15°C
Açık
Çarşamba Parçalı Bulutlu
17°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

TGK’dan mesleki sorunlar için yol haritası

TGK’dan mesleki sorunlar için yol haritası
A+
A-

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun (TGK) 22. Başkanlar Kurulu Toplantısı, video konferans ortamında gerçekleştirildi. Toplantı sonunda melekte yaşanna sorunlara dair açıklamalar ve çözüm önerileri sıralandı.

BURSA (İGFA) – Türkiye genelinde 9 gazeteciler federasyonu ile 67 gazeteciler cemiyeti başkan ve temsilcisinin katıldığı TGK Başkanlar Kurulu toplantısında, basın/medya sektöründeki son gelişmeler, Koronavirüs’ün sektöre etkileri, gazetecilerin yıpranma hakkı, gazetelerin dağıtım sorunu ile diğer sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı. TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı başkanlığında gerçekleştirilen 3 saatlik 22. Başkanlar Kurulu’ndan önemli sonuçlar çıktı.

KORONAVİRÜS’ÜN MEDYAYA ETKİSİ

“Koronavirüs salgınının olumsuz etkilerinin gündeme alındığı toplantıda, 23 gazetecinin COVID-19 nedeniyle hayatını kaybettiği ifade edildi. Ekonomik zorluk yaşayan çok sayıda medya kuruluşu da kapanma noktasına geldiği, basılı gazetelerin tiraj gelirlerinin de yüzde 60 ile yüzde 80’lere varan oranlarda gerilediği açıklandı. “Kısa çalışma ödeneği” ve Basın İlan Kurumu’nun sağladığı imkânların basın kuruluşları için can suyu olduğu ortaya konuldu.

İŞTE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

TGK toplantısında krizden çıkmak için ise ortaya şu öneriler konuldu. “Gazeteciler sağlık çalışanlarının ardından “öncellikli aşı yapılacak meslek gruplarına” dâhil edilmeli. Medya sektörü (gazete, televizyon, radyo ve kurumsal internet haber siteleri) için “HİBE ve KREDİ” verilmelidir. Medya kuruluşlarına banka sicil durumuna bakılmaksızın yüzde 50’si hibe, yüzde 50’si faizsiz kredi olmak üzere maddi kaynak sağlanmalıdır. Medya kuruluşlarının birikmiş SGK ile diğer vergilerinde indirim yapılıp, kalan borç taksitlendirilmelidir. 

Basın kartı sahiplerine ve diğer basın çalışanlarına Basın İlan Kurumu aracılığıyla verilen faizsiz kredi miktarı artırılmalı. Televizyon kuruluşlarından alınan uydu bedellerinde indirim yapılarak taksitlendirilmeli, RTÜK payları bir süre alınmamalıdır.  Uydu bedelleri halen ABD doları üzerinden tahsil edilmektedir. Ücretlendirme Türk lirası üzerinden yapılmalıdır.

Yerel basın kuruluşları, belediyeler ve kamu kurumları tarafından “eşit ve adil” bir sistemle, ilan ve reklamlarla desteklenmelidir. THY, Vakıfbank, Ziraat bankası ve kamu ilanları yerel medyaya yönlendirilmeli, ayrıca bakanlıklar ücretli Kamu Spotu ve Zorunlu Yayın desteği vermelidir. Basın İlan Kurumu’nca gazetelere ödenen ilan bedellerinin defaten ödeme sınırı 25 bin TL’ye çıkarılmalıdır. Devlet Kurumu olan Anadolu Ajansı, abonelik konusunda yerel basına destek olmalı, abonelik bedelleri düşürülerek taksit yapılmalıdır.

YIPRANMA HAKKI’NDA DÜZENLEME YAPILMALI

Türk basını, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na ihtiyaç duyulduğunun açıklandığı toplantıda, “Gazetecilik mesleğinde bu çarpık durumu ortadan kaldırmak için, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen “Basın Birliği Yasası”nın, teknolojik gelişmeler de göz önüne alınarak günümüz koşullarına uygun olarak yeniden çıkarılmalıdır. Gazetecilik mesleğinin basın kartı sahibi koşuluna bağlı olmadan yapılan ağır ve tehlikeli bir iş olarak kabul edilmesi, 212 sayılı yasaya tabi görev yapan gazetecilerin anayasal sosyal güvenlik hakkının sonucu olan fiili hizmet süresi zammının kanuni düzenleme yapılarak geri verilmesidir. Basın Kartları Yönetmeliği, internet medyasını da kapsayacak ve günümüz koşullarına uygun olacak şekilde güncellenmelidir. Terörle Mücadele Yasası’nda yer alan basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddeler de düzenleme yapılmalıdır.

İnternet haberciliği büyük bir gelişim göstermiştir. Gerek yayıncılık, gerekse Basın İlan Kurumu yardımları konusunda düzenlemeye ihtiyacı vardır. İstihdam sağlayan, gerçek anlamda habercilik yapan ve kurumsallaşan internet haber siteleri, Basın İlan Kurumu’ndan ek kaynak bulunarak desteklenmelidir. Bu kurumlarda habercilik yapan meslektaşlarımız da yeni düzenleme yapılarak gazeteci sayılmalıdır. Bu konuda özveriyle çalışan ve girişimlerde bulunan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonumuza üye İnternet Gazetecileri Federasyonu’nu destekliyor, İnternet Yasası’nın en kısa sürede ülkemize kazandırılmasını istiyoruz” kararları alındı.