Türkiye’nin en büyük sağlık ve sağlık teknolojileri konferansı The Future Healthcare İstanbul 2022, Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü’nde 21 Ekim’de yapılan oturumların ardından sona erdi. Hibrit bir formatta hem fiziksel hem de online olarak yapılan konferans, 19-21 Ekim tarihleri arasında 32.500 kişiye ulaştı.
“Doctor Follow platformu 27 bin üyeye ulaştı”
Türkiye’den ve yurt dışından sağlık sektörünün öncü isimlerinin sağlığın geleceğini konuştuğu konferans, “Geleceğe Yakından Bakmak” temasıyla yapıldı. Konferansın son günü, Doctor Follow Kurucu Ortağı Bekir Çakmak’ın konuşmasıyla başladı. Çakmak, Doctor Follow girişiminin sağlık profesyonellerine özel bir iletişim ve eğitim platformu olduğunu söyledi. Kuruldukları günden bu yana 1,5 senede 27 bin üyeye ulaştıklarını belirten Çakmak, platformda 17 binin üzerinde bilimsel paylaşım yapıldığını ifade etti. Konuşmasında online eğitimin faydalarından bahseden Bekir Çakmak, şunları söyledi: “Bilgiye erişimin hızlanması esnek öğrenme biçimleri için fırsatlar sağladı. En önemlisi de uzaktan eğitimle öğrenmede kişiselleştirme dönemi başladı. Kullanıcılar kendi eğitim programlarını kendileri yapabiliyor. Başta köklü üniversiteler olmak üzere üniversiteler online eğitim veriyor. Dünyanın neresinde olursanız olun Harvard’ın hocalarından eğitim alabiliyorsunuz.”
“Uzun bir ömrü yüzde 20-25 civarında genetik faktörler, yüzde 80 oranında yaşam kalitemiz belirliyor”
Kalp ve Damar Cerrahisi Doktoru Prof. Dr. Murat Aksoy, konferansta yaptığı konuşmada uzun ve sağlıklı yaşamın sırrı hakkında merak edilenleri anlattı. İnsanların son 50 yılda uzun yaşam beklentisinin arttığını belirten Aksoy, Türkiye’de de bu oranın 78-80 yaş civarında olduğunu ifade etti. Aksoy, sözlerine şöyle devam etti: “Uzun yaşam beklentisinde en önemli nokta teknolojini ilerlemesi. Örneğin kanseri daha erken yakalıyoruz. Yaşam süresinde genetik etkili ama onun üzerinde farklı faktörler de var. Uzun bir ömrü yüzde 20-25 civarında genetik faktörler, yüzde 80 oranında yaşam kalitemiz belirliyor.”
“Gelecekte çocukların mesleği bile genetik testlerle seçilebilecek”
İlgi çekici görüşlerin paylaşıldığı “Yapay Zeka Destekli Genetik Veri Analizi ile Kişiselleştirilmiş Tıp Geleceği” oturumu, İstinye Üniversitesi’nden Asistan Profesör Polen Koçak’ın moderatörlüğünde gerçekleşti. Cellestetix Biyoteknoloji Kurucu Ortağı Merve Yıldırım, yaptığı konuşmada genetik testlerin popülerliğinin arttığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Artık hastalanmayı beklemeden, hasta olmamak için doktora gidiyoruz. Genetik testler ömür boyu elde edilen bir veriyi sağlıyor. Gelecekte olabilecek hastalıklara karşı önlemler alabiliyoruz. Bu sayede hastalıklar için yapılan harcamalar azalabiliyor. Son dönemde ABD’de köken geleneksel testler çok moda oldu. Gelecekte çocukların mesleğinin bile genetik testlerle seçilebileceğini düşünüyorum.”
İnternet tıbbına dikkat!
“Tamamlayıcı Tıp, Modern Tıbbın Önünde Bir Engel mi?” paneli, İstanbul Rumeli Üniversitesi Koruyucu Sağlık Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral’ın moderatörlüğünde gerçekleşti. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nden Farmakolog Prof. Dr. Ali Yağız Üresin, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden Prof. Dr. Emine Akalın ve Biruni Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden Prof. Dr. Afife Mat panelin katılımcıları arasında yer aldı. Prof. Dr. Afife Mat, internet tıbbının risklerine değinerek şunları söyledi: “Bitkiler rastgele kullanılmamalı. İnternetteki reklamlar kontrol edilmiyor. Aktarlar bitkileri karıştırıp satıyor, bu çok riskli bir durum. Eğer çay karışımları hazırlanacaksa bunu, eczacılar hazırlamalı.” Prof. Dr. Ali Yağız Üresin, ilaç kullanımında güvenliğin öneminden bahsederken Prof. Dr. Emine Akalın ise ilaçlar için kanıtlar gerektiğini, hatta hastaya verildikten sonraki kanıtların önemli olduğunu dile getirdi. İç Hastalıkları, Obezite ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, konferansta yaptığı konuşmada “Obezitedeki Modern Gelişmeler” konusunu anlattı.
Sağlığı Anlamak, İnteraktif Sağlık Okuryazarlığı Sergisi
Tazefikir İletişim Grubu Kurucusu Çağlar Gözüaçık’ın moderatörlüğünü yaptığı “Bayer” panelinde ise Bayer Ülke Bölüm Başkanı Erdem Kumcu, görüşlerini katılımcılarla paylaştı. Bayer olarak sağlıklı hayatın sağlıklı bilgiden geçtiğine inandıklarını belirten Erdem Kumcu, “Toplumumuzdaki sağlık okuryazarlığı düzeyini artırmayı hedefliyoruz. Bu amaçla hayata geçirilen Sağlığı Anlamak, İnteraktif Sağlık Okuryazarlığı Sergisi’nde temel sağlık önerilerinden vücudumuzdaki sistemlerin nasıl çalıştığına dair pek çok bilgi ziyaretçilere üç boyutlu deneyimlerle sunuluyor. Sergi, İstanbul Fişekhane’de 29 Ekim’e kadar 12.00-22.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebiliyor” dedi.
Tazefikir Group tarafından düzenlenen The Future Healthcare İstanbul Uluslararası Konferansı, 19-21 Ekim tarihleri arasında sağlık sektörünün nabzını tuttu. Konferansta 3 gün boyunca, 63 konuşmacının katıldığı oturumlar ve 7 panelle toplam 32.500 kişiye ulaşıldı.