DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
14°C
Bursa
14°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
11°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
10°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
11°C

TMMOB Bursa İKK’dan ‘Uludağ’ açıklaması

TMMOB Bursa İKK’dan ‘Uludağ’ açıklaması
A+
A-

Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birliği (TMMOB) Bursa İl Koordinasyon Kurulu (İKK) ile Türkiye Ormancılar Derneği, Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği, Kamu Emekçileri Sendikası Türkiye Ormancılık Hizmetler Kolu, Bursa Akademik Odalar Birliği ve Bursa Barosu tarafından ‘Uludağ Milli Parkı’nda Alan Başkanlığı İstemiyoruz’ konulu basın açıklaması yapıldı.

TMMOB Bursa İKK Sekreteri ve Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek tarafından okunan açıklamada, “Alan Başkanlığının içerisindeki Hazine ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarının mal varlıkları üzerinde tam yetkili olması, bu sınırlar içerisindeki gerçek ve tüzel kişilere ait taşınmaz mallar ile tesisleri kamulaştırma yetkisine sahip olması, burada yapılacak her tür ve ölçekte planların hazırlanması, uygulanması ve buna benzer daha nice kararların alınması ve uygulanması yetkileri ile donatılmış Alan Başkanlığı projesinin, Uludağ Milli Parkı’na çok büyük zararlar vereceği aşikardır” dendi.

TMMOB Bursa İKK’nın açıklamasında konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“Öncelikle Alan Başkanlığı kurulması istenen ULUDAĞ hakkında kısa bir bilgi vermek istiyoruz. Uludağ 2543 m. yüksekliği ile Marmara Bölgesinin en yüksek dağı olup, 1320 çeşit bitki, böcek ile çok sayıda ve türde yaban hayvanına ev sahipliği yapmaktadır. Ülkemizin ilk kış-doğa sporları merkezidir.

1961 yılında Milli Park olarak ilan edilen, 13.024 hektar büyüklüğündeki bu koruma alanı 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu hükümleri kapsamında yönetilmektedir. Birçok bilimsel araştırmanın da yapıldığı Uludağ Milli Park’ının  % 71’i tamamen orman örtüsü ile kaplıdır. Geriye kalan bölümü ise üzerinde sadece Uludağ’da yetişen dünya literatüründe yer alan 32 endemik türün bulunduğu alpin çayır alanları ile kayalık alanlardır.

Birçok özelliği ve güzelliği ile kış ve yaz aylarında ilgi gören Uludağ’ın yıllık ortalama ziyaretçi sayısı yaklaşık iki milyondur. Bursa’mızın içme su kaynaklarının tamamına yakınını barındıran, su ihtiyacını karşılayan su kaynaklarına sahiptir. Güzellikleri anlatılmakla bitmeyen bu doğa cenneti, kurulması düşünülen Alan Başkanlığı ile büyük ölçüde tahrip edilecek ve geri dönüşü olmayan sonuçlar doğuracaktır.

Alan Başkanlığı için hazırlanan kanun teklifinde belirtilen komisyon ve danışma kurulunda yer alacak üyeler ağırlıklı olarak turizm ve ticaret sektörü temsilcilerinden oluşmaktadır. Bu komisyonun alanda yapacağı uygulamaların Uludağ’ı korumaya yönelik olmayacağı açıktır. Alan Başkanlığı ile yönetme biçiminin olumsuz örnekleri Kapadokya’da görülmektedir.

Uludağ Milli Parkı’nın endemik türlerinin ağırlıklı olarak bulunduğu 2100 hektarlık bölümünün yönetimi, kurulması istenen Alan Başkanlığı’na devredilecek ve bu alanda Milli Park Yasa’ları uygulanamayacaktır.

Alan Başkanlığının içerisindeki Hazine ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarının mal varlıkları üzerinde tam yetkili olması, bu sınırlar içerisindeki gerçek ve tüzel kişilere ait taşınmaz mallar ile tesisleri kamulaştırma yetkisine sahip olması, burada yapılacak her tür ve ölçekte planların hazırlanması, uygulanması ve buna benzer daha nice kararların alınması ve uygulanması yetkileri ile donatılmış Alan Başkanlığı projesinin, Uludağ Milli Parkı’na çok büyük zararlar vereceği aşikardır.

Bu alanda yapılacak yeni otel zincirleri, yeni yerleşim yerleri, otoparklar, yeni yollar ve artacak nüfus, mevcut doğal dokuya büyük zararlar verecektir.

Bursa’mızı besleyen su kaynakları kirlenecek, endemik türler yok olacak, artacak yapılaşma sonucu bacalardan çıkan sıcaklık, Uludağ’ın kış aylarındaki ortalama ısı değerini olumsuz yönde değiştirecektir.

Bu nedenlerle Uludağ’da, Alan Başkanlığı kurulmasının, Uludağ’ımıza ve dolayısıyla Bursa’mıza getireceği olumsuzluklar nedeniyle Uludağ’da Alan Başkanlığı kurulmaması ve Milli Park olarak yönetilmeye devam edilmesi konusunu kamuoyuna saygı ile arz ederiz.”

ETİKETLER: