DOLAR
34,5712
EURO
36,2196
ALTIN
2.988,34
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Kar Yağışlı
18°C
Bursa
18°C
Kar Yağışlı
Cumartesi Kar Yağışlı
6°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
7°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
yildirimwebbanner

Türk plastik sektörü gözünü zirveye dikti

A+
A-

Dünyada altıncı, Avrupa’da ise ikinci en büyük üretici olan Türk plastik sektörü, katma değerli ürünlerle birlikte yıllık ihracatını 18 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyor. Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, dünyada plastik sektörünün 1950’de kurulan genç bir sektör olduğunu, 1950’lerde 1,5 milyon ton olan üretim kapasitesinin 2022’de 500 milyon tona ulaştığını söyledi.

Plastiğin yaşamın her alanında bulunduğunu ve insan yaşamına konfor sağladığını ifade eden Eroğlu, “Türkiye ise plastik sektörünün çok hızlı büyüyen ve gelişen ülkelerinden birisi. Türkiye bugün baktığımızda dünyada en büyük 6. üretici haline geldi. Türkiye, Avrupa’da ise Almanya’dan sonra en büyük 2. üretici konumunda. Bu sene itibarıyla 11 milyon ton plastik mamul üretiyoruz” dedi.

Kimya sektöründe en büyük pay plastik sektörüne ait

Eroğlu, plastik sektörünün Türkiye için önemli bir sektör olduğuna ve gelecek adına fırsatlar sunduğuna dikkati çekti. Türkiye’nin plastik üretimi ve ihracatında önemli aşama kaydettiğini anlatan Eroğlu, şunları kaydetti: “Türkiye bundan 10-15 yıl önce geleneksel olarak en çok tekstil ürünü ihraç ederdi. İkinci sırada otomotiv ve üçüncü sırada ise kimya sektörü gelirdi. Bugün baktığımızda plastiğin de en büyük hakim ve güçlü olduğu kimya sektörü Türkiye’nin en çok ihraç yapan sektörü haline geldi. Kimya sektöründe en büyük pay yüzde 36’lık oranla plastik sektörüne ait. Bugün rahatlıkla diyebiliriz ki, plastik sektörü Türkiye’nin en önemli ihracat, döviz girdisi sağlayan kalemleri haline geldi. Türkiye plastik sektörünün ilk hedefi şu an bizim önümüzdeki Almanya’yı geçebilmek, bunun da sırrı sadece hacim olarak daha fazla ürün satmak değil. 11 milyon ton olan hacmimizi 15-17 milyon tona çıkarmak değil, esas olması gereken katma değeri artırmayı istiyoruz.”

Eroğlu, Avrupa’da plastik sektöründe en çok geliri elde eden Almanya’nın enstitü ve özel mükemmeliyet merkezleriyle ihracatta başarı sağladığına işaret etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa Türkiye’nin Plastik Mükemmeliyet Merkezi’ni inşa etmeye başladıklarını aktaran Eroğlu, şöyle devam etti: “İlk plandaki amacımız katma değerimizi çok hızlı şekilde artırıp, daha sofistike, özellikli ürünler üretmek. Merkezimizde, ARGE, inovasyon, danışmanlık, eğitim ve prototip üretimi, Türkiye için önemli ve kıymetli olan uluslararası denetlenmiş belgelendirme hizmetleriyle alakalı çalışmalar yapılacak. Türkiye’nin şu an zaten dünyada çok önemli bir yere sahip olduğu bu sektörü katma değeriyle Avrupa’da birinciliğe taşıyalım.”

ETİKETLER: ,

Bu kapanacak 20 saniye