Çin’in Pekin şehrinde düzenlenen 2023 Küresel Ticaret ve Yatırım Teşvik Zirvesi’ne katılan TFI TAB Gıda Yatırımları Kurucu Ortağı ve CEO’su Korhan Kurdoğlu yaptığı açıklamada, “Etkili ve büyük ölçekli yatırımların her iki ülkenin de yerel ekonomik kalkınmasına büyük katkı yapacağını düşünüyorum.
Gelecekte büyük ölçekli yatırımların karşılıklı olarak yapılması ve Türkiye’nin kendine özgü ürünlerinin Çin’e ihraç edilmesi gibi gelişmelerle iki ülke arasındaki karşılıklı ticaret ve yatırımların artacağına inanıyorum” dedi.
2023 Küresel Ticaret ve Yatırım Teşvik Zirvesi, 24 Mayıs’ta Çin’in Pekin şehrinde gerçekleştirildi. Zirve, “Kazan-Kazan İş Birliğine Güveni Güçlendirmek ve Açık Bir Dünya Ekonomisi İnşa Etmek” temasıyla düzenlendi. Dört paralel forumdan oluşan Küresel Ticaret ve Yatırım Teşvik Zirvesi’ne, yaklaşık 500 yabancı devlet insanı, iş dünyası derneklerinin temsilcileri ve ilgili uluslararası kuruluşların başkanları katıldı.
Zirveye katılan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu -DEİK/ Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Çin Çalışma Grubu ve Şanhay Network Başkanı, TFI TAB Gıda Yatırımları Kurucu Ortağı ve CEO’su Korhan Kurdoğlu, “Kuşak ve Yol” girişiminin gerçekleştirilmesi açısından da önemli bir ülke olan Türkiye, Çin ile arasında altyapı inşaatı, ulaştırma, yüksek teknoloji ve finans alanlarında birçok iş birliğini yürütüyor. Bu iş birlikleriyle iki ülke de karşılıklı kazanımlar elde ediyor. Etkili ve büyük ölçekli yatırımlar her iki ülkenin de yerel ekonomik kalkınmasına büyük katkı yapacaktır. Gelecekte büyük ölçekli yatırımların karşılıklı olarak her iki ülkede de yapılması ve Türkiye’nin kendine özgü ürünlerinin Çin’e ihraç edilmesi gibi gelişmelerle Türkiye ve Çin arasındaki karşılıklı ticaret ve yatırımların artacağına inanıyorum” dedi.
TFI TAB Gıda Yatırımları Çin’de 1400’ü aşkın restoran işletiyor
Korhan Kurdoğlu’nun kurucu ortağı ve CEO’su olduğu TFI TAB Gıda Yatırımları, Türkiye’nin Çin’deki en büyük ticari yatırım projesini oluşturuyor. Çin’de 1400’ü aşkın restoranı bulunan TFI, Türkiye ve Çin’deki iki farklı operasyonuyla dünyanın en büyük 4 hızlı servis restoran zinciri operatöründen biri olarak dikkat çekiyor. TFI sadece bu yıl Çin’de 200’den fazla restoran açmayı planlıyor. Türkiye’deki ekosistem şirketlerinden Çin’e ihracat da gerçekleştiren TFI, aynı zamanda Çin’de yıllık satın alma miktarı 2 milyar Yuan’ı aşan bir yerel ekosistem oluşturmuş bulunuyor.
DEİK Türkiye-Çin İş Konseyi ve TÜSİAD, Çin ile iş birliğini daha da geliştirecek
Kurdoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi, Türkiye’yi tanıtmak ve Türk ürünlerinin görünürlüğünü artırmak için Çin’de aktif olarak çalışmalar yürütmeyi planlıyor. Çinli turizm yetkilileri ve seyahat acenteleri ile fikir alışverişi ve iş birliğinin Türkiye’ye daha fazla Çinli turist çekeceği umuluyor. Aynı zamanda iki ülkenin ekonomi ve ticaret yetkilileri ve ticaret ve sanayi dernekleri arasında, ekonomik ve ticari forumlar, karşılıklı ziyaretler ve fikir alışverişi ortamları düzenleyerek, yatırım alanında Çin ve Türkiye arasındaki iş birliğini ve ekonomik ve ticari gelişmeyi destekleyecek.
TÜSİAD da Çin ile ikili ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmek ve Çin’in ekonomik, sosyal ve teknolojik gelişmelerini yakından takip etmek amacıyla çalışmalar yürütüyor. Çin Uluslararası Ticareti Destekleme Konseyi ve Tüm Çin Sanayi ve Ticaret Federasyonu ile 15 yılı aşkın bir süredir devam eden mutabakat zaptları ile Türkiye ve Çin iş dünyası ve hükümet yetkilileri arasındaki iş birliğini güçlendirmek için partnerleriyle birlikte birçok farklı etkinlik düzenliyor. Bu amaçla, Çin ile iş yapmak konulu üst düzey konferanslar, sektör bazlı toplantılar (ulaştırma/lojistik, turizm, bilişim ve iletişim teknolojileri, dijital ticaret, yiyecek ve içecek) düzenleyen TÜSİAD, potansiyel iş birliği alanları hakkında raporlar yayınlamakla birlikte, birçok Çinli iş dünyası kuruluşu ve resmi heyeti kabul etti ve Çin’in çeşitli eyaletlerine de ziyaretlerini sürdürdü.”
Bu kapanacak 20 saniye