DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
15°C
Bursa
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Yağmurlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
10°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
11°C

Türkiye’nin ilk uydu vericili leyleği ‘Beşnumara’ önce korkuttu, sonra sevindirdi

Türkiye’nin ilk uydu vericili leyleği ‘Beşnumara’ önce korkuttu, sonra sevindirdi
  • Hikâyesiyle milyonların gönlünde taht kuran Yaren Leylek’in en küçük yavrusu olan ve takipçilerinin ‘Beşnumara’ ismini verdiği yavru leylek, önceki gün uydu takip cihazından sinyali kaybolunca doğaseverler tarafından büyük üzüntü ve merak konusu olmuştu. Neyse ki bir gün sonra yavru leylekten ilk sinyal Ürdün’de geri geldi. Leyleğin yaşadığını öğrenen yüzlerce kişi ise büyük sevinç yaşadı.

Karacabey, 12.08.2021 – Balıkçı Adem Amca ile kurduğu dostlukla milyonların gönlünde taht kuran Yaren Leylek, bu yıl 5 yavru dünyaya getirmişti. 

Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan bahar ayında yaptığı açıklamada, “Doğaseverler bize sık sık Yaren Leylek’e verici takılması talebini iletiyordu. Ancak uzmanlar, yetişkin leyleklere takılmasının riskli olduğunu ancak yavrulara takılabileceğini söyleyince biz de bu yönde karar kıldık” demişti. 

Ve Karacabey Belediyesi tarafından Almanya’dan getirilen 40 gram ağırlığındaki güneş enerjisi ile çalışan uydu vericisi, haziran ayında en küçük yavru olan ‘Beşnumara’ya takılmıştı. Bu sayede, yavru leyleğin uçuş güzergahları kaydedilmeye başlandı.

Geçtiğimiz hafta yuvasından ilk kez ayrılan ‘Beşnumara’, bulduğu sürü ile birlikte güneye doğru yola koyulmaya başlamıştı. Uygulama üzerinden leyleğin göç rotası, binlerce kişi tarafından yakından takip edildi.

Sevenlerini korkuttu

Ancak Türkiye’nin tek uydu vericili leyleği olan Beşnumara’nın, Adana Yumurtalık sahillerinden İskenderun Körfezi’ne doğru yol alırken Akdeniz üstünde bir anda izleme programındaki sinyalinde kopukluk yaşandı.  

Bunu fark eden birçok doğasever ise sinyalin en son görüldüğü yerlerde telaşla leyleği aradı. Karacabey Belediyesi de konuyla ilgili bölgedeki resmi kurumlarla iletişime geçse de bir sonuç alamadı. En çok ihtimal verilen uçak çarpması ihtimali için havalimanları ile dahi görüşüldü ancak bir sonuç çıkmadı. 

Sinyal Ürdün’den geldi

Yapılan araştırmalarda leyleğin izine rastlanamayınca, sinyal karıştırıcı cihazlar yüzünden böyle bir şey yaşanmış olabileceği üzerinde duruldu. Neyse ki korkulan olmadı ve ilk sinyal Ürdün’den geldi. Ve bu durum, hikâyeyi takip edenlerin olduğu kadar kuş bilimciler ve araştırmacılar arasında da büyük sevinçle karşılandı.

Takip programı herkese açık

Öte yandan, ‘Beşnumara’ isimli leyleğin de içinde olduğu ve dünya üzerinde yüzlerce kuş ve memeli hayvanın takip edilmesine imkân sağlayan ‘Animal Tracker’ uygulaması, ücretsiz olarak cep telefonlarına indirilebiliyor.