DOLAR
34,5712
EURO
36,2196
ALTIN
2.988,34
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Kar Yağışlı
18°C
Bursa
18°C
Kar Yağışlı
Cumartesi Kar Yağışlı
6°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
7°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
yildirimwebbanner

UİB’den pandemi yılında 27 milyar dolar ihracat

UİB’den pandemi yılında 27 milyar dolar ihracat
A+
A-

Türkiye’nin Genel Sekreterlik bazında en fazla ihracat yapan ikinci birliği olan Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), Covid-19 gölgesinde geçen 2020 yılının son ayında yüzde 13 artışla yaklaşık 3 milyar dolar ihracata imza attı. Aralık ayında UİB bünyesindeki beş birliğin tamamı ihracatını artırmayı başardı. Bununla birlikte UİB’in 2020 yılı ihracatı pandemi nedeniyle bir önceki seneye kıyasla yüzde 15 azalarak 26,8 milyar dolar oldu.

UİB Koordinatör Başkanı Baran Çelik, “İhracatçılarımız pandemi döneminde üstün performans sergilemeye ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaya devam etti. Ülkemizin üretim ve ihracat üslerinden Bursa’mıza ve ülkemizin tüm ihracatçılarına gösterdikleri üstün gayret ve fedakârlık için minnettarız. İhracata, istihdama ve katma değerli üretime daha fazla yoğunlaşarak hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Çelik: “UİB’in en fazla ihracat yaptığı ilk 10 ülkenin sekizi AB üyesi. Pandemi nedeniyle Avrupa’da ülke pazarlarının kapanması, ihracatı olumsuz etkileyen temel faktör oldu. Aşı tedavisinin olumlu sonuçlanmasıyla 2019 yılında gerçekleştirdiğimiz başarılı ihracat rakamlarına bu yıl tekrar ulaşmayı hedefliyoruz. AB yanında Kuzey Afrika Ülkeleri, ABD, Rusya ve Ortadoğu Ülkeleri başlıca alternatif pazarlar olmayı sürdürecek.”

Türkiye’nin Genel Sekreterlik bazında en fazla ihracat yapan ikinci birliği olan Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), Covid-19 gölgesinde geçen 2020 yılının son ayında bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 13 artışla yaklaşık 3 milyar dolar ihracata imza attı. Aralık ayında UİB bünyesindeki beş birliğin tamamı ihracatını artırmayı başardı. Bununla birlikte UİB’in 2020 yılı ihracatı pandeminin olumsuz etkisiyle bir önceki seneye kıyasla yüzde 15 azalarak 26,8 milyar dolar oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin “Türkiye’nin ilk 1000 İhracatçısı-2019” listesinde 88 üye firma ile yer alan UİB, tüm bu olumsuz koşullara rağmen 2020 yılında Türkiye’nin en çok ihracat yapan ikinci Genel Sekreterliği unvanını korudu. UİB’in pandemi döneminde ihracatı artırmak ve rekabet gücünü korumak amacıyla düzenlediği 51 farklı eğitim ve webinar programlarına katılan binlerce firma temsilcisi, bu sayede Meksika, Güney Kore, Arjantin, Uruguay, Paraguay, Belarus, Fas ve İran gibi ülkelere ihracatı artırma şansı yakaladı. UİB, bu yıl ise bir yeniliğe imza atarak eğitimler için web sitesi ve UİB Akademi olarak gerek duyurular gerekse üyelerin eğitim önerileri için portal da oluşturacak.

UİB Koordinatör Başkanı Baran Çelik, “İhracatçı sektörlerimiz pandemi nedeniyle hiç beklemediği bir sınavdan geçti. Bu süreçte firmalarımız sorumluluk bilinciyle ihracatı artırmak için üstün performans sergilemeye ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaya devam etti. Ülkemizin üretim ve ihracat üslerinden Bursa’mıza ve ülkemizin tüm ihracatçılarına gösterdikleri üstün gayret ve fedakârlık için minnettarız, kendilerine teşekkür ederim. İhracata, istihdama ve katma değerli üretime daha fazla yoğunlaşarak hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.
UİB ihracatından en büyük payı AB ülkelerinin aldığını, en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülkenin 8’inin AB üyesi ülkeler olduğunu söyleyen Çelik “AB’nin de pandeminin dünyadaki merkezine dönüşmesi ve bunun sonucunda ülke pazarlarında kapanmalar yaşanması, birlik ihracatımızı olumsuz etkileyen temel faktör oldu. Bu yıl aşı tedavisinde hedeflenen sonuçlara ulaşılmasıyla, geçen senenin kayıplarını telafi etmeyi ve 2019 yılında gerçekleştirdiğimiz başarılı ihracat rakamlarına tekrar ulaşmayı hedefliyoruz. Bu yıl, AB ülkelerinin yanında yine Kuzey Afrika Ülkeleri, ABD, Rusya ve Ortadoğu Ülkeleri başlıca alternatif pazarlarımız olmaya devam edecek” dedi.

UİB Baran Çelik

OİB, son aylardaki artışını aralıkta da sürdürdü  
UİB bünyesindeki en büyük birlik olan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), geçen yılın son aylarındaki artış grafiğini bozmadı ve aralık ayında da bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 10 artışla 2,5 milyar dolar ihracata imza attı. Bununla birlikte pandemi nedeniyle OİB’in 2020 yılı ihracatı, geçen seneye kıyasla yüzde 17 azalışla 22,6 milyar dolar oldu.

OİB, geçen yıl Covid-19 salgınının olumsuz etkilerini en aza  indirmek için faaliyetlerini dijital ortamda sürdüren birlikler arasında öne çıktı. Salgının yayılmasını önlemek amacıyla heyet gezisi, fuar gibi yüz yüze tüm organizasyonlarını iptal eden OİB, haziran ayından itibaren belli periyodlarda Meksika, Birleşik Krallık ve Almanya’ya yönelik Dijital Sektörel Ticaret Heyetleri düzenledi. İhracatın lideri otomotiv sektörünün en büyük organizasyonu olan Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nı 27 Ekim tarihinde online olarak gerçekleştiren OİB, Türkiye’nin otomotiv endüstrisinde yaşanan dijital dönüşümün bir parçası olmasına ve elektrikli araçlarda öncü olmasına katkı sunacak yarışmada dereceye girenlere toplam 250 bin TL ödül dağıttı. Rusya Adam Smith Konferansı’na katılarak etkili sunumlara imza atan OİB, aralık ayında Türkiye’nin ilk 3D otomotiv fuarı olan Auto Expo Türkiye Dijital Fuarı’nı da gerçekleştirdi. Fuarda Türkiye’nin önde gelen 55 otomotiv firması 3D ürünlerini sergiledi. Bu yılın bir bölümünde daha etkinliklerine dijital ortamda devam etmeyi planlayan OİB, aşı tedavisinin başlaması ve İngiltere ile imzalanan serbest ticaret anlaşmasının firmalara motivasyon unsuru olmasının da etkisiyle AB başta olmak üzere tüm hedef pazarlara geçen yıldan daha iyi bir ihracat yapmayı hedefliyor.

UTİB’in Aralık ayı ihracatı yüzde 5 arttı
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), aralık ayında yüzde 5 artışla 101,5 milyon dolar ihracata imza attı. UTİB’in 2020 yılı tamamındaki ihracatı ise bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 15 azalışla 1 milyar dolar oldu.

Pandemi yılında ihracatta kayıp yaşamamak için dijital ortamda fuar katılımları, eğitim seminerleri, UR-Ge Projeleri, ticaret ve alım heyetleri düzenleyen UTİB, bunların yanı sıra genç tasarımcıların ve yeni girişimcilerin sektöre katılmalarını teşvik ederek sürdürülebilir üretim ve ihracat artışını hedefleyen Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması ve Techxtile Start_Up Challenge gibi çok önemli etkinliklere imza attı.

UTİB, bu yıl da Avrupa kıtasının en büyük tekstil üreticisi olan Türkiye’nin, orta ve uzun vadede özellikle ABD, AB, Bağımsız Devletler Topluluğu, Orta Doğu ve diğer ülkelerden gelecek taleplerle pandemiyi mümkün olduğunca az hasarla atlatmasına ve bölgesinin ticarette en güçlü aktörü olmaya devam etmesine katkı sunmayı planlıyor. Pazar çeşitlendirmesini son derece başarılı bir şekilde gerçekleştiren UTİB, ABD seçimlerinin de sonuçlanmasıyla etkisiyle dış ticarette canlanmayı ve böylece ihracatını artırmayı hedefliyor.

UHKİB’den pandemiye rağmen ihracatta yüzde 8 artış
Uludağ Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (UHKİB) aralık ayı ihracatı yüzde 56 artışla 75 milyon dolar olurken, 2020 yılı ihracatı da bir önceki senenin aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 8 artışla 738,2 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Pandemi nedeniyle ilk çeyrekte durağan bir görünüm sergileyen UHKİB ihracatı, ikinci çeyrekten itibaren maske vb. kişisel koruyucu ekipmanlar başta olmak üzere çeşitli ürünlere yönelik kademeli artan talepler ve Avrupalı hazır giyim şirketlerinden gelen yeni siparişlerle ihracatta toparlanma sağladı. Ana pazarları arasında Almanya, Birleşik Krallık, Hollanda ve ABD olan UHKİB, bu pazarlara yüzde 199’a varan oranlarda artışlar kaydederek moralleri yükseltti.

Dünyadaki yenilikleri yakından takip eden, Türkiye’nin moda, tasarım ve marka konusunda dünyada bir çekim merkezi olması amacıyla başta Endüstri 4.0 olmak üzere pek çok konuda yaptığı çalışmalarla da dikkat çeken UHKİB, Techxtile Start Up Challenge etkinliği ile hali hazırda güçlü olan sektörü geleceğe güvenle taşımayı planlıyor.  

UMSMİB’in ihracatı aralıkta yüzde 41 arttı

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB), aralık ayında bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 41 artışla 19 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken, 2020 yılının tamamında ise bir önceki seneye kıyasla yüzde 20 artışla 189,4 milyon dolar ihracata imza attı. Özellikle AB Ülkelerinde mart ayının başından bu yana tüm şiddetiyle hissedilen küresel salgın,

Türkiye dahil olmak üzere tüm dünyadan gıdaya olan talebi artırarak sektörün ihracatına olumlu yansıdı. Sektörün mal grupları bazında ön plana çıkan ürünleri arasında; Gazlı Sular-Maden Suları-Gazozlar, Sebze Meyve Bitki Parçaları Konserveleri, Sirkeli, Dondurulmuş Sebzeler, Turunçgil Konserveleri, Dondurulmuş Meyveler, Bira, Karışık Haldeki Meyve ve Sebze Suları, Sular Buz ve Kar ve Diğer Meyve Suları, patates konserveleri ve domates salçası yer aldı. UMSMİB’in en önemli ihracat pazarları arasında ise başta Almanya olmak üzere Hollanda, Amerika Birleşik Devletleri, Irak, Birleşik Krallık, Yunanistan, Bulgaristan, İsrail, Fransa ve Çin bulunuyor.  UMSMİB üyesi ihracatçı firmalarının uluslararası alanda kabul gören kalite standartlarına sahip olması, birliğin en büyük pazarı olan AB’ye olan ihracat başarısında önemli faktör oldu. AB Ülkeleri, birliğin bu yıl da en önemli pazarları arasında yer alırken, Orta Doğu Ülkelerinin de ihracatta öne çıkması planlanıyor.

UYMSİB’ten aralıkta yüzde 39 artış

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) de aralık ayında bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 39 artışla 10 milyon dolar ihracat yaparken, 2020 yılının tamamında ise bir önceki seneye kıyasla yüzde 13 artışla 146,2 milyon dolar ihracata imza attı. Geçen yıl 80’den fazla ülkeye ihracat yapan UYMSİB, ihracatının neredeyse yarısını ise Almanya’ya gerçekleştirdi. Birlik ihracatında Almanya’yı sırasıyla Hollanda, Rusya Federasyonu, Birleşik Krallık, Fransa ve Romanya takip etti. Geçen yıl en fazla ihracat yapılan ürün grubu; “Kiraz, Vişne” olurken, bunu sırasıyla “Siyah Zeytin”, “İncir”, “Biber” ve “Armut”, “Yeşil zeytin” ve “Şeftali” ürünleri izledi. Birlik ihracatında en büyük paya sahip AB Ülkeleri bu yıl da en önemli pazar olarak görülürken, diğer önemli pazarlar arasında Rusya, İskandinav Ülkeleri, Uzakdoğu ülkeleri yer alıyor. UYMSİB, gıdaya olan talep artışının sürmesinin yanında, Rusya pazarının genişletilmesi, Hindistan, Malezya, Singapur, Çin gibi Uzakdoğu ülkelerine ihracatın önündeki karantina engellerinin giderilmesi ve nakliye düzenlemeleri gibi bir dizi adımlarla ihracatını bu yıl da artırmayı planlıyor.

UİB bünyesinde “diğer birlikler” adı altında aralık ayında gerçekleşen ihracat bir önceki seneye göre yüzde 35 artışla 248 milyon dolar olurken, 2020 yılının tamamında ise ihracat geçen seneye göre yüzde 9 azalarak 2,1 milyar dolar oldu.

ETİKETLER: , ,

Bu kapanacak 20 saniye