Numune Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Furkan Şan, üst solunum yolunu oluşturan burun, sinüsler, boğaz ve gırtlağın enfeksiyonuna verilen genel bir isim olan ÜSYE hakkında bilgi verdi.
SİVAS (İGFA) – ÜSYE’ye çoğunlukla virüslerin, nadiren de bakterilerin sebep olabileceğini aktaran Uzm. Dr. Furkan Şan, sebep olan virüslerin genellikle hava yolu ile bulaştığını havalandırılmayan, kalabalık ve kapalı odalarda bulaşma ihtimalinin çok yüksek olduğunu, bu sebeple iş ve okul hayatını aksatan en yaygın hastalık olduğunu belirtti.
Bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklar, yaşlılar ve kronik rahatsızlığı olan insanlarda ÜSYE’lerin tedavisine daha ciddi yaklaşılması gerektiğinin altını çizen Şan, sık geçirilen ÜSYE’nin bazen altta yatan bir alerjinin, bazen de C ve D gibi vitaminlerin eksikliğinden kaynaklanabileceğini aktardı.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarının semptomlarından bahseden Furkan Şan, “Ateş, halsizlik, kırgınlık ve yorgunluk gibi şikayetlerin yanında, üst solunum yolunda enfekte olan yere göre şikayetler değişir. Burun ve sinüslerin enfeksiyonuna rinit, sinüzit veya her ikisini birden ifade edene rinosinüzit adı verilir ve burun tıkanıklığı, akıntısı, yüzün ön kısmında özellikle öne eğildiğimizde şiddetlenen baş ağrısı ile kendini gösterir. Farenjit olarak bildiğimiz boğaz enfeksiyonunda ise, yutkunurken ağrı, boğazda takılma ve yırtılma hissi olur. Gırtlak enfeksiyonunda da yani Larenjitte ise bunlara ek olarak ses kısıklığı görülebilir” açıklamasında bulundu.
Bu kapanacak 20 saniye