Türkiye ekonomisi, 3. çeyrekte beklentilerin biraz üstünde yüzde 5,9 büyüdü. Bu büyüme, yılın ilk yarısındaki yüzde 7,3’lük büyümenin ardından ikinci çeyrekteki yüzde 2,9’luk düşüşten sonra gelen olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Tarım ve sanayi üretiminin güçlü seyrinin yanı sıra iç tüketimdeki artışın da büyümeye katkı sağladığı belirtiliyor. Tasarruf eğilimlerinin de belirgin şekilde arttığı gözlendi.
Açıklanan rakamların ardından bugüne 28,94 TL’den başlayan ve yine bugüne 31,80’den başlayan Euro’da düşüşler yaşanıyor. Dolar saatler 15:20’yi gösterdiğinde 28,85’e gerilerken, Euro ise 31,56 TL’ye kadar düştü.
Dolar küresel para birimleri karşısında değer kaybetse de Türk Lirası karşısında değer kazanmaya devam ediyor. 28 Mayıs’taki seçimin ikinci turundan itibaren yüzde 41,99 değer kaybetti. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi ise yüzde 2 azaldı. Son bir aydaki düşüş ise yüzde 3,6 oldu.
Uygulanan ekonomi politikaları ve TCMB’nin faiz artırımlarıyla enflasyonun belini kırma konusundaki kararlığını göstermesiyle yabancı yatırımcıların Türk Lirası yatırımları artmaya devam ediyor. Paris merkezli olan ve 2 trilyon dolarlık varlığı yöneten Amundi Reuters’e yaptığı değerlendirmede “Türk Lirasının değer kaybedeceğine yönelik görüşten vazgeçtik” dedi ve ekledi “Türk Lirası’nı portföye dahil etmeye başladık.”
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, dün katıldığı İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısında “TL’ye geçiş zamanı geldi” mesajı verdi. Uygulanan politikalar sonucunda vadeli mevduata olan talebin arttığını söyleyen Gaye Erkan “Artık Türk Lirası’na geçiş zamanının geldiğini düşünüyoruz.” dedi.
Fiyat artışının yavaşlamasıyla birlikte indirimlerin de başladığını söyleyen Gaye Erkan “Kasım ayı öncü göstergeleri enflasyondaki gerilemenin devam ettiğini göstermektedir. Enflasyon tepe noktasına ulaştıktan sonra 2024 yılının ikinci yarısında gerileyecek.” ifadesini kullandı. Gaye Erkan “Politikamız mümkün olan en kısa sürede enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmeyi hedefliyor.” dedi.
Gaye Erkan, döviz kurundaki istikrarın da enflasyon üzerindeki şokları azalttığını belirtti.
Konuşmasında Türkiye’ye giren yabancı sermaye konusuna da değinen Gaye Erkan, uygulanan politikalar sonucunda Türkiye’nin Risk Primi’nin 700’den 339’a gerilediğini belirtirken “Fiilen girişlerin de başladığını gözlüyoruz, zamana yayılarak gerçekleşmesini öngörüyoruz.” dedi.