Uzun ve güzel bir yaz tatilinin ardından kış ayları yavaş yavaş yaklaşmaya başlıyor. Yazın kimi zaman uzun yollarda da sıkça kullandığımız otomobillerimizin temizliği, aracın genel görünümünü ve performansını korumak için oldukça önemli bir nokta olarak öne çıkıyor. Yaz aylarında otomobiliniz, güneş ışınları, toz, böcekler, kuş pislikleri ve diğer hava koşullarına çok fazla maruz kalabiliyor. Bu faktörler zamanla otomobilin dış yüzeyine zarar verip boya ve vernik tabakasını solması, okside olması ve çürüme riskini de artırabiliyor. Yine yazın güneş ışınları ve sıcak hava, otomobilin iç yüzeylerini ve malzemelerini etkileyebiliyor. Direk güneş ışığına maruz kalan plastik, deri ve diğer iç yüzeyler solma ve çatlama ile karşı karşıya kalabiliyor. Siz de düzenli iç ve dış temizlik ve koruyucu ürünler kullanarak bu etkileri en aza indirebilirsiniz. 150 yıllık köklü geçmişi ile müşterilerine hizmet veren Generali Sigorta, yaz ayları sonrasında otomobillerin nasıl temizlenmesi gerektiğine dair bilgileri derledi.
Otomobilinizin dış temizliği birçok alanda onu korumanıza ve estetik görünümüne de katkı sağlayacaktır. Hortum veya su püskürtücü ile otomobilin üzerindeki büyük kir ve toz parçacıklarını yıkayarak çıkarabilirsiniz. Bu adım, çizik olasılığını azaltmak için önemlidir. Kullandığınız şampuan ya da benzer temizlik malzemelerinin otomobil yüzeyine zarar vermeyeceğine emin olmalısınız. Mikrofiber yıkama eldiveni veya bir süngerle şampuanlı suyu otomobilin yüzeyine uygulayabilirsiniz. Üstten aşağıya doğru hareket etmeyi unutmayın. Dış yıkama sırasında kapı kenarları, jantlar, lastikler, çamurluk içleri vb. alanları da ihmal etmeyin. Böcek kalıntıları, kuş pislikleri gibi lekeleri dikkatlice temizlemek için daha fazla çaba göstermelisiniz.
Cam temizleyici sprey veya sıradan su içeren bir sprey şişesi kullanarak cam yüzeyleri de temizlemek gerekecektir. Bunun için cam temizleyici spreyi camın yüzeyine uygulamalı ve temiz bir mikrofiber bezle hafifçe silmelisiniz. Dairesel hareketler yerine yatay veya dikey hareketlerle temizlemek çizik riskini azaltacaktır. Yine cam yüzeylerini kurulamak için temiz bir mikrofiber bez kullanmanız daha uygun olacaktır.
Yaz ayları boyunca aracınızın içi de en az dışı kadar kirlenecek ve temizlenmezse uzun vadede yıpranacaktır. Bunun için iç mekanın tozunu almak için elektrikli süpürge veya özel bir otomobil iç temizleme fırçası kullanarak işe başlayabilirsiniz. Koltuk araları, konsol, havalandırma ızgaraları gibi detayları temizlemek için ince uçlu fırçalar veya kompresörlü hava püskürtme cihazları kullanabilirsiniz. Kumaş koltukları ve döşemeleri temizlemek için otomobil döşeme temizleyicisi veya hafif sabunlu su kullanmalısınız. Deri yüzeyleri temizlemek için üretici tarafından önerilen deri temizleyici ve koruyucu ürünleri tercih edebilirsiniz.
Tekerlekler doğal olarak en çok ve çabuk kirlenen ve temizlenmediği, bakım yapılmadığı takdirde sürüş sırasında tehlikeli de olabilecek noktalardandır. Bunun için tekerleklerdeki fren tozu ve kirleri çıkarmak için tekerlek temizleyici veya özel bir jant temizleyici kullanabilirsiniz. Temizleyiciyi tekerleklere püskürtebilir, birkaç dakika beklemelisiniz ve sonra yumuşak bir fırça veya süngerle temizlemelisiniz. Durulama ve kurulama işlemini de unutmayın.
Koltuk kılıfları, minderler, paspaslar gibi iç aksesuarları üretici önerilerine uygun şekilde temizlemeyi de ihmal etmeyin. Metal yüzeyleri (örneğin jant kapakları, egzoz çıkışları) parlatmak için metal cilası kullanabilirsiniz. Plastik ve lastik yüzeyleri korumak için UV koruma sağlayan ürünleri tercih edebilirsiniz.
Yukarıdaki adımları dikkatlice takip ederek, otomobilinizi yaz sonrası temiz, parlak ve korunmuş bir şekilde tutabilirsiniz. Unutmayın ki her zaman otomobilinizin üretici önerilerini göz önünde bulundurmalısınız ve nazik malzemeler ve teknikler kullanarak yüzeyleri korumalısınız.