DOLAR
34,4871
EURO
36,1998
ALTIN
2.960,70
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
19°C
Cumartesi Çok Bulutlu
7°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
yildirimwebbanner

“YENİDOĞAN SARILIĞI İHMAL EDİLMEMELİDİR”

“YENİDOĞAN SARILIĞI İHMAL EDİLMEMELİDİR”
A+
A-

Özel Medicabil Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Süleyman Alioğlu, “Yeni doğan sarılığı, sarılık eğrisi çizelgesinin üstünde ise bebek sarılıktan etkilenmeden bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Çünkü yeni doğanlarda beyni koruyan beyin bariyeri tam gelişmediği için bilirubin beyne geçip sağırlık dahil kalıcı hasarlara yol açabilir” dedi.

Zamanında doğan yeni doğan bebeklerin yüzde 60’ında, erken doğan bebeklerin ise yüzde 80’inde yeni doğan sarılığı görüldüğünü belirtirken Uzmanı Dr. Süleyman Alioğlu, “Yeni doğan bebeklerde görülen sarılıkların çoğu fizyolojik sarılıktır. Bilirubin adı verilen, cilde sarı rengi veren bir maddenin kandaki seviyesinin yükselmesi ve deride birikmesi sonucu oluşur” diye konuştu.

Yeni doğan bebeklerde sarılığın ilk olarak gözlerin beyazında sonra yüzde, ardından boyun ve karın bölgesine son olarak da diz-dirseklerden aşağı el-ayaklarda görüldüğünü söyleyen Dr. Süleyman Alioğlu, “Olası sarılık şüphesinde bebeğinizi iyi gözlemlemeniz gerekir, özellikle koyu tenli çocuklarda ciltte sarılık belirtilerini görmek zordur. Emin olmak için en ideali gün ışığında bebeğinizin burnuna, alnına yada karın bölgesine hafifçe parmağınızla bastırıp geri çektiğinizde bölgede beyazlık değil sarılık görürseniz şüphelenebilirsiniz” şeklinde konuştu.

“Sarılığın başlıca şüphelendirici belirtileri bebeğin cildindeki sarılık giderek koyulaşıp belirginleşir, daha çok uyur, emmesi azalır (bu sarılığı daha da arttırır). Eğer bilirubin aşırı yükselirse beyni etkiler (kernikterus), havaleye kadar gidebilir ve de bebekte zeka-motor gelişim geriliği, işitme, görme sorunları oluşturabilir” diyen Özel Medicabil Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Süleyman Alioğlu açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Yeni doğan sarılığı ihmal edilmemelidir. Bebeğinizde sarılık olduğunu fark eder etmez, sarılık seviyesinin tespiti için en kısa zamanda en yakın sağlık merkezine başvurmanız çok önemlidir. İlgili doktor yapacağı muayeneden sonra cihaz(biliçek) ile kan tetkiki almadan sarılık değeri ölçecektir. Eğer değer anlamlı yüksek gelirse ve uygun görürse kandaki değerine bakacaktır. Çıkan sonuca göre sarılık için tedavi veya yakın takip önerecektir. Doktorunuz baktığı bilirubin değerini bebeğin doğum yaşına, kilosuna ve risk grubuna göre tedaviye başlar. En yaygın ve en basit tedavi şekli halk arasında ışık tedavisi denilen fototerapidir. Dirençli ve/veya yüksek düzeyli vakalarda doktorunuz ayrıntılı tetkikler yaparak gerekirse kan değişimi, IVIG ve sebebine göre tedaviler de uygular. Fototerapi bebeğe herhangi bir şekilde zarar vermez, gözleri ışıktan zarar görmemesi için kapatılır. Bazen yan etki olarak ciltte kırmızı döküntüler, bronzlaşma veya sık ve sulu dışkılamaya neden olabilir. Işık tedavisi sonlandırıldıktan bir iki gün sonra bilirubin seviyesi genellikle tekrar yükselir. Bu dönemde de doktor kontrolü tavsiye edilir.”

Bu kapanacak 20 saniye