DOLAR
34,3358
EURO
36,3106
ALTIN
2.827,23
BIST
9.300,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
14°C
Bursa
14°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
12°C
Cumartesi Az Bulutlu
13°C
Pazar Az Bulutlu
14°C
Pazartesi Açık
17°C
yildirimwebbanner

YILBAŞI GECESİ VE ERTESİ GÜNÜ İÇİN SAĞLIKLI İPUÇLARI

YILBAŞI GECESİ VE ERTESİ GÜNÜ İÇİN SAĞLIKLI İPUÇLARI
A+
A-

Beslenme, diyet ve psikoloji danışmanlık hizmetlerini bir araya toplayan Formteg Danışmanlık Merkezi kurucularından Uzman Diyetisyen Ecem Ocak, yılbaşı gecesi için sağlıklı ipuçları paylaştı. Bu yılbaşının diğer yılbaşlarına nazaran daha zorlu ve evlere kapanarak geçeceğini ifade eden Uzman Diyetisyen Ocak, yılbaşı gecesi fazla tüketimden doğacak sonuçları hafifletecek tavsiyelerde bulundu. 

Bu yılbaşı geçtiğimiz yılbaşı günlerinden daha farkı geçecek. Pandemi nedeniyle başlatılan sokağa çıkma yasağı, eğlence mekânlarının kapanması, sevdiklerimizden uzakta kalmamız bu yılı biraz daha buruk kılacak. 

Yeni yılın çoğumuz için yeni bir başlangıç, yeni kararlar aldığımız bir dönem olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Ecem Ocak, “Yeni kararlar alırken sağlıklı beslenme ve kaliteli yaşam tarzı eminim çoğu kişinin aldığı kararlar arasında. Her sene çoğumuz bu kararı alıyoruz evet ama bunu bir döngü haline getirmek yerine sürdürülebilir kılmak çok önemli” ifadelerini kullandı.

‘Yeni yıl gecesi normalden daha fazla tüketiyoruz’ 

Yeni yıl gecesi yeme ve içme alışkanlıklarımızı artırdığımızı ifade eden Uzman Diyetisyen Ecem Ocak, “Yeni yıl gecesi çoğumuz normalden daha fazla yiyoruz. Evet, umutla yeni yılın gelişi tabi ki bize kendimizi iyi hissettiriyor ve bunu kutlamak hepimizin hakkı. Ancak bunu yaparken abartmadan ve geceyi akıllıca yönetmekte fayda var” dedi. 

Yılbaşı gecesi için sağlıklı ipuçlarını sıralayan Uzman Diyetisyen Ecem Ocak: 

  • Güne kahvaltı ile başlayın:  Öncelikle güne kahvaltı ile başlayın. Akşama kadar olan süreçte iştah kontrolünüzü yönetmede çok faydalı olacaktır. Dolayısıyla akşam yemeklere çok fazla yüklenmenizi engelleyecektir.
  • Seçici olun, katı değil: Bir kutlama yemeği, çok fazla yemek yemek ve kalorili, doymuş yağ oranı yüksek yiyecekleri hazırlayıp tüketmek değildir. Bu yüzden çok abartmadan sevdiğiniz, yemekten zevk aldığınız birkaç yiyecek ve tatlı hazırlayın. 
  • Yavaş yiyin: Yavaş yemek yiyin. Yavaş yiyerek daha az yeme eğiliminde olursunuz. Ağzınıza aldığınız lokmayı hemen yutmadan iyice çiğneyin. O esnada çatal bıçağınızı tabağınıza geri bırakın ve etrafınızdakilerle sohbet eşliğinde yemeğinizi yiyin.
  • Ana yemek öncesi yeşil sebzeler tüketin: Yağlı yiyeceklerin aşırı tüketimini önlemenin en iyi yolu yemeklerinizi yeşil sebzelerle dengelemektir. Ana yemek öncesinde hazırlanmış bol yeşillikli salata, sotelenmiş veya fırınlanmış sebzelerle başlamak doğru bir seçim olacaktır. Sebzeler lif bakımından zengin olduğu için tokluk hissi sağlar ve aşırı yemek yemenizi engeller.
  • Ölçülü ve sağlıklı meze tüketin: Kızartmalar, yağ içeriği yüksek mezeler yerine yoğurtlu, haşlanmış sebzelerle hazırlanmış, tuz yerine dilediğiniz baharatlarla zenginleştirilmiş, yağı azaltılmış mezeleri tercih edin. Yemek istediğiniz mezeyi aşırıya kaçmadan ölçülü miktarlarda tüketin.
  • Ana yemeği ızgara et veya tavuk tercih edin: Akşam yemeğinde ana yemek olarak ızgara et, tavuk veya hindi eti tercih edebilirsiniz. Eğer pilav yapacaksanız çorba veya ekmek tüketmeyin. 
  • Sağlıklı kuruyemişleri tercih edin: Yılbaşı gecesi devam ederken yemek sonrası sağlıklı kuruyemişler olan çiğ badem, fındık, ceviz gibi yağlı tohumları tercih edin. Bununla beraber atıştırmalık olarak kuru üzüm, kuru erik, az yağ ve tuzla hazırlanmış patlamış mısır, kestane gibi sağlıklı atıştırmalıkları tercih edin.
  • Alkolü ölçülü tüketin: Alkolü uygun miktarlarda tüketmeye çalışın. Kaç kadeh veya bardak içtiğinizi bilerek için. Alkol tüketimini geceye yaymaya çalışın ve yavaş için. Karaciğeri yormamak adına alkol aldığınız zaman destek amaçlı sarımsak, soğan, yoğurtlu mezeler, enginar gibi yiyecekler tüketin.  Bunun yanı sıra gazlı, şekerli meşrubatlar da hem yüksek kalorili hem de midenize zarar verdiği için şekersiz içecekleri tercih edin.
  • Bir tatlı çeşidi yapın: Yeni bir yıla girerken tatlı yemeyecek miyiz? Tabi ki yiyebilirsiniz. Tercihiniz şerbetli tatlılar yerine düşük kalorili olan sütlü tatlı olsun. Çok çeşit yapmak yerine bir çeşit yapın. Ayrıca tatlı ihtiyacınızı meyvelerden de karşılayabilirsiniz.
  • Bol su tüketin: Gün içerisinde su tüketimini ihmal etmeyin. Akşama kadar en az 1.5 litre su bitmiş olmalı. Kalan 1 litreyi gece boyunca tüketmeye özen gösterin. Eğer alkol aldıysanız alkolün daha kolay vücuttan atılmasına da katkı sağlarsınız. Dilerseniz, masanızın üzerinde su dolu bir sürahi bulundurun ki gözünüzün önünde de unutmamış olursunuz.

 ‘Ertesi gün eski rutininize geri dönmeyi unutmayın’

‘Umutlarla yeni başlangıçlar yapacağınız bir sofrada sevdiğiniz yemekleri yukarıdaki önerilerle ölçülü ve uygun miktarları suçluluk hissi olmadan tüketin’ önerisinde bulunan Uzman Diyetisyen Ecem Ocak, yılbaşı ertesi eski rutine dönmenin önemini vurguladı. 

Ertesi gün neler yapmamız gerektiğine değinen Ecem Ocak: 

  • Mümkün olduğunca erken kalkın.
  • Hem ayılmanızı kolaylaştıracak, hem baş ağrılarına iyi gelecek, hem de midenizi rahatlatacak nane, rezene veya adaçayı gibi bitki çaylarının içerisine yarım limon sıkarak güne başlayabilirsiniz.
  • Hafif bir kahvaltı ile başlayın. Mümkünse maydanoz olsun. Bol limonlu bir maydanoz salatası tüketin. Çiğ badem, fındık, ceviz yiyerek enerjinizi geri kazanın. 
  • Gün içinde sebze yemeği yiyin veya sebze çorbası için.
  • En az 3 litre su için. İçerisine limon, elma dilimleri, zencefil, kabuk tarçın, karanfil ekleyerek tüketin.
  • Bitki çayları için. Önerim, en az 3 kupa kadar yeşil çay tüketmeniz.
  • Gün içinde mümkünse karbonhidrat tüketmeyin veya çok az tüketin.
  • Ara öğünlerde süt, yoğurt tercih edin. Yoğurt içerisine meyve doğrayın, tarçın ekleyin. 
  • Gün içerisinde 30-45 dakika kadar açık havada yürüyüş yapın.

Bu kapanacak 20 saniye