Kentsel dönüşüm çalışmalarına hız vererek, ilçedeki binaları depreme karşı daha güvenli hale getiren Yıldırım Belediyesi, olası bir afet sonrası için de hazırlıklarını sürdürüyor. Yıldırım Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi, afet sonrasına hazırlık çalışmaları kapsamında deprem tatbikatı gerçekleştirdi. Mevlana Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm alanında gerçekleştirilen tatbikatta, senaryo gereği 6,8 büyüklüğündeki depremde yıkılan binada arama ve kurtarma çalışması gerçekleştirdi. Ekiplerin afet alanına varmasıyla başlayan tatbikatta; sismik dinleme cihazlarıyla enkaz altındaki canlıların tespiti, karotla beton kırma, yaralıya ulaşma, enkaz altından kurtarma ve ambulansa taşınma işleri icra edildi.
‘DENEYİMLİ BİR EKİBİMİZ VAR’
Tatbikatı yerinde izleyen Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Bursa, birinci derece deprem kuşağında yer alıyor. Dolayısıyla Yıldırım’ın en büyük doğal afet riski depremdir. Depremin yerini ve zamanını kestirmemiz mümkün değil. Bu nedenle her an hazırlıklı olmalıyız. Yıldırım Belediyesi olarak, hem deprem öncesine hem de deprem sonrasına dair çalışmalarımız var. Kentsel dönüşüm projelerimiz ile ilçemizdeki konutları daha sağlıklı, güvenli ve dayanıklı hale getiriyoruz. Depreme dayanıksız binaları yıkıp, yerine afetlere dayanıklı binalar inşa ediyoruz. Yani çürük binaları deprem yıkmadan, biz yıkıyoruz.” ifadelerini kullandı.
‘ARAMA KURTARMA EKİBİMİZ 7/24 HAZIR’
Yıldırım Belediyesi olarak deprem öncesine olduğu kadar sonrasına da hazırlık yaptıklarını vurgulayan Başkan Oktay Yılmaz, “Arama-Kurtarma Ekibimiz gerek personel gerekse ekipman olarak deprem, sel ve diğer afetlere karşı 7/24 hazır durumda. Ekibimizin temel amacı doğal afetlerde ve kazalarda profesyonel bir yaklaşım ile kazazedelere en kısa sürede ulaşarak, emniyetli koşullara nakillerini yapmak. Doğal afetlerin önüne belki geçemeyiz. Ancak oluşacak tahribatı minimize edebiliriz. Tüm hazırlıklarımızı ve çalışmalarımızı da bu doğrultuda yapıyoruz. İki adet tam teçhizatlı aracımızın içerisinde demir ve beton kesme-ayırma makineleri, 10 tondan fazla yük kaldıracak hava yastıkları, destek üniteleri ve su tahliye motorları bulunuyor. Bu sayede arama çalışmalarını sağlıklı bir şekilde yürüterek kazazedelere en kısa sürede ulaşma imkânına sahibiz” diye konuştu.