ESRA CAN – TAHA TÜTÜNCÜ
Yıldırım Belediyesi, Ulus Mahallesi’nde 1.100 konutluk kentsel dönüşüm projesinin temelini attı. Proje kapsamında, 1970’li ve 1980’li yıllarda kaçak yapılaşmayla şekillenen bölge, yeni bir çehreye kavuşacak.
Yıldırım Belediyesi tarafından Ulus Mahallesi’nde başlatılacak olan kentsel dönüşüm kapsamında temel atma töreni gerçekleştirildi.
Törene Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Bursa Büyükşehir Başkanvekili Fethi Yıldız, Yıldırım Kaymakamı Metin Esen, AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, belediye meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Ulus Mahallesi’nde 1.100 konutluk kentsel dönüşüm projesinin temel atma töreninde konuştu.
Törende konuşan Yılmaz, 2019 yılında göreve geldiklerinde kentin birinci önceliğinin imar ve kentleşme çalışmaları olduğunu belirterek, bu kapsamda yoğun bir çalışma yürüttüklerini söyledi.
Yılmaz, “Kentsel dönüşüm için öncelikle temiz bir mülkiyete sahip olmak gerekiyordu. Buralar 1970’li ve 1980’li yıllarda kaçak yapılaşmayla şekillenen bir bölge. Ancak planlı bir yapılaşma gerçekleşmemişti. O dönemlerde Bursa’ya gelen her ailenin tek derdi başlarına sokacak bir evimiz olsun yeter diyorduk. Ama hamdolsun iki binli yıllardan sonra hayat standardımız yükseldi. Artık ihtiyaçlarımız da değişti. Bu güzel bir şey. Ancak değişen standartlara yeni ihtiyaçlara cevap verecek çözümler de üretmek gerekiyordu. İşte yaptığımız kentsel dönüşüm çalışmaları aslında bu işlerin başında geliyor.” dedi.
Yılmaz, bugüne kadar 10 bin civarında hak sahibine yeni tapu verdiklerini, şu anda devam eden çalışmalarla birlikte 20 bin hak sahibinin de tapu çalışmalarını tamamlayacaklarını belirtti.
Yılmaz, Yıldırım’da kentsel dönüşüm çalışmalarıyla hayatı yenileyeceklerini vurgulayarak, “Yaptığımız her kentsel dönüşüm projesinin diğer bölgelerde yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarından farkı en önemli farkı belki de böyle sosyal yaşam alanlarının kazanılması. Tüm bu çalışmaları yürütürken de hemşehrilerimizle mümkün olduğu derecede yüksek oranda uzlaşma sağlamaya gayret ediyoruz.” diye konuştu.
Törende konuşan Ulus Mahalle Muhtarı Maşallah Toksun, “Bu tür faaliyetlerin mahallemize değer katacağını düşünüyorum. Burada herhangi bir mağduriyet yaşanmayacağından eminim. Mahallemize hayırlı olsun” dedi.
Bursa Büyükşehir Başkanvekili Fethi Yıldız şunları söyledi: “Oktay Yılmaz kardeşimizin konuşmasından şunu anladım. Şehri imar ederken bir taraftan da ihya ediyor. Gerçekten katıldığımız tüm projelerde ve programlarda bir siyasetçi örneğini teşkil ediyor. Yani, Yılmaz kardeşimiz gelecek seçimlere değil de gelecek nesillere yatırım yapıyor, bu konuda kendisini tebrik ediyorum.
Kentsel dönüşüm gerçekten çok önemli ve iki olayı yaşadık son yıllarda. Pandemi oldu, evden çıkamaz olduk. Deprem oldu, eve giremez oldular. Bu arada yaşadığımız bu sıkıntıyı hepimiz yaşadık. Bu kentsel dönüşümde gerçekten Bursa, Türkiye’nin örnek illerinden ve ilçelerinden birisi. AK Parti belediyeciliğinin kentsel dönüşümde ne kadar başarılı olduğunu, son zamanlarda yapılan temel atma törenlerinde görüyoruz. Laf üretmiyoruz, iş üretiyoruz. Bu konuda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.
Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak Beyimizin beyinde ve desteğinde bu çalışmalara katkı sunuyoruz. On iki projemiz hala devam ediyor. Sekiz projemiz hayata geçirilecek. Hedefimiz inşallah iki yılda on bin konut elde etmek.
O yüzden bu tür çalışmaların vatandaşın desteğiyle yürütülmesi gerekiyor. Vatandaşımızın kesinlikle uzlaşmacı bir şekilde davranması gerekir. Bir araba ihtiyacımız olduğunda bir aracımız yenilemek istediğimizde söz konusu aracı sıfır veya bir üst modelle değiştirmek istediğimizde ne yapıyoruz? Arada fark. İşte burada da bu tür farklar ödendiği takdirde yaşanabilir bir Yıldırım olacak.”
Yıldırım Kaymakamı Metin Esen’in konuşması şu şekilde: “Ülkemizin dört bir köşesinde olduğu gibi Bursa ilimizde de kentsel dönüşüm çalışmaları hızlı bir şekilde devam etmektedir. Bursa ilinde bu çalışmalarımız tüm ülkeye örnek olacak bir şekilde devam etmektedir.
Değerli arkadaşlar, Yıldırım ilçemiz Bursa’nın yüzölçümünün yüzde birinden biraz daha az bir alana sahip. Fakat nüfus itibariyle bütün Bursa’nın nüfusunun yüzde yirmi beşinin yaşadığı çok yoğun bir nüfusun bulunduğu bir ilçedir. Aynı zamanda mevcut güncel deprem yönetmeliğinden önce yapılmış yapı stoğunun çok eski olduğu yapılara sahip. Eski mahallelerin bulunduğu bir ilçedir. Dolayısıyla tüm ülkede yürütülen, tüm Bursa’da yürütülen dönüşüm çalışmalarının ilçemizde biraz daha önemli, biraz daha öncelikli olması gerekiyor. Bu noktada da ilçemizde kentsel dönüşüm çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmektedir.
Bizler yaşadığımız şehrin daha yaşanabilir olması, yeşili, doğayı daha çok koruyan, geleneklerimize, kültürümüze uygun kent estetiğini daha çok gözeten, yeni yaşanabilir alanların oluşturulması için yoğun çalışmalar yapmaktayız. Yıldırım ilçemizde de büyük bir memnuniyetle görüyoruz ki bu çalışmalar hızlı bir şekilde devam etmekte.
Bu noktada kentsel dönüşüm çalışmalarının bir yıl oldu Bursa Yıldırım’a geleli. Üçüncü temel atma törenini gerçekleştiriyoruz. Büyükşehir belediyemizin de açmış olduğu bir tane tamamlanan kentsel dönüşüm çalışmaları var. O yüzden bunu ilçemizdeki yaşam alanlarının kalitesinin daha sağlıklı, yaşanabilir bir şekilde doğru yürüdüğünü daha iyi görme imkanına da sahip oluyoruz.
Bu ulus kentsel dönüşüm alanının önemli bir noktada hizmet vereceğini düşünüyorum. Tören alanına gelirken yüklenici firmadaki temsilci arkadaşımızın heyecanını ve yüzündeki mutluluğu gördüm. Mahalle muhtarımız konuşmasında mahallede beklenen ve arzu edilen bir çalışmanın olduğunu ifade etti. Belediye başkanımız da bu çalışmaların daha da çok artmasını, her bir kentsel dönüşüm projesinden çok büyük bir mutluluk duyduğunu ifade etti.
Ben ilçemizde ihtiyacı olan her bir kentsel dönüşüm noktasında bu memnuniyetin sağlanarak kentsel dönüşüm alanlarındaki çalışmanın artmasını diliyorum.”