DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
14°C
Bursa
14°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
11°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
10°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
11°C

Yıldırım’da ‘Balkan Şehirler Akademisi’ başladı

Yıldırım’da ‘Balkan Şehirler Akademisi’ başladı

 Yapmış olduğu etkinliklerle ilçenin kültür hayatına yeni bir soluk kazandıran Yıldırım Belediyesi, düzenlediği Beyt-i Makdis Akademisi’nin ardından ‘Balkan Şehirleri Akademisi’ ile ‘Coğrafya Okuma’ seminerlerini sürdürüyor.

Yıldırım Belediyesi’nin Balkan coğrafyasının sosyolojik, tarihi ve siyasal durumunu detaylı şekilde ele alarak katılımcılara aktarmayı hedeflediği ‘Balkan Şehirleri Akademisi’ başladı. Barış Manço Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış programına Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın yanı sıra Bursa Milletvekili Refik Özen, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Fethi Yıldız, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Setenay Yüksel Olguner, Bosna Hersek Bursa Konsolos Yardımcısı Cenita Kocaman, Vakıflar Bölge Müdürü Haluk Yıldız, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ferhat Ekinci, AK Parti ve MHP ilçe teşkilat üyeleri, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, STK temsilcileri, Balkanlar Bursa dernek başkanları ve vatandaşlar katıldı. 8 hafta sürecek coğrafya okumalarının ilk konuğu olan Bosna- Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in subaylarından 7’nci Müslüman Tugay Komutanı Albay Şerif Patkoviç, ‘Bosna’da Savaş Yılları’ konu başlığı ile Bosna’nın bağımsızlık destanını, Saray Bosna’yı ve Bilgi Kral Aliya’yı katılımcılara anlattı.

GÖNÜL COĞRAFYASININ İKİ KARDEŞ ŞEHRİ

Dikenli tellerin ve sınırların ülkeleri birbirinden ayırdığını ancak birbirlerine yürekten bağlı, ortak tarihi, kültürü, inancı, ortak acıları ve ortak sevinçleri olan milletleri birbirinden ayırmaya hiç kimsenin gücünün yetmeyeceğini belirten Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Biz bu güçlü ve ayrılmaz birlikteliğe ‘gönül coğrafyası’ diyoruz. Biliyoruz ki, Bursa ile Bosna aynı gönül coğrafyasının kardeş şehirleridir. Hepimizin gönlünde bir Mostar Köprüsü kuruludur. Mostar Köprüsü; Bosna’yı Bursa’ya, İstanbul’a, Kars’a, Tebriz’e, Semerkant’a, Buhara’ya, Kudüs’e, Mekke ve Medine’ye bağlar. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç’i, vefatından 1 gün önce hasta yatağında ziyaret ettiğinde, Rahmetli İzzetbegoviç, Cumhurbaşkanımız nezdinde Bosna’yı, Mostar’ı ve oradaki tüm kardeşlerimizi Türkiye’ye emanet ediyor. Bizim kardeşliğimiz, bizim gönül coğrafyamız, bizim medeniyetimiz budur. Bugün sadece Bosna değil, 550 yıl sevgi, barış, huzur ve kardeşlik içinde birlikte yaşadığımız Balkanlar’daki her Müslüman bize emanettir. Müslüman mezarlığının bulunduğu, ezan sesinin yükseldiği, şanlı tarihimizin hatıralarının saklandığı her köy, her mahalle ve her şehir gönül coğrafyamızın ayrılmaz bir parçasıdır” dedi.

10 KİŞİYE BALKAN SEYAHATİ

Yıldırım Belediyesi olarak, merhamet ve sevgi medeniyetini yaşatmak, gençleri gönül coğrafyasıyla buluşturmak ve aradaki güçlü bağı gelecek kuşaklar aktarmak için gayretle çalıştıklarının altını çizen Başkan Oktay Yılmaz, “İbn Haldun ‘Mukaddime’ eserinde ‘Coğrafya Kaderdir’ diyor. Biz de medeniyetimizin kurucu şehri olan Bursa’mızda bu kaderimize gençlerimizi şahit kılmak adına coğrafya okumaları gerçekleştiriyoruz. Geçtiğimiz dönem insanlığın tarihi kadar eski olan Kudüs’ü ‘Beyt-i Makdis Akademisi’ ile vatandaşlarımıza tanıttık, bizler de şahitlik ettik. Bu dönemde gönül coğrafyamızın önemli köşelerinden olan Rumeli’yi hemşehrilerimize tanıtacağız. Balkan Şehirleri Akademisi oldukça değerli. Akademide anlatılanların teorik zeminde kalmaması ve sorunların yerinde görülerek meselenin daha kuşatıcı şekilde idrak edilebilmesi için de eğitim sonrasında, düzenli katılım sağlayan 10 kişi ile birlikte Balkan seyahati gerçekleştirilecek. Gençlerimizin Balkanlar’ı tanıması ve yüzyıllardan bu yana süre gelen bağlarımızı devam ettirmeleri hepimiz için önem arz ediyor. Zira Balkanlar, geçmişimizin olduğu kadar geleceğimizin de ayrılmaz bir parçasıdır. Tarihsel ve kültürel bağlarımızın yanı sıra, Balkanlar’da yaşayan Türk ve Müslüman nüfusun yoğunluğu ve Türkiye’de yaşayan Balkan kökenli vatandaşlarımızın varlığı Balkan coğrafyasını bizim için hayati derecede önemli kılıyor. Ben akademimizin gençlerimize, hemşehrilerimize ve şehrimize katkılar sunmasını diliyorum ve programda emeği geçen tüm arkadaşlarımı tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

“SOYKIRIMI UNUTMAYIN”

Yıldırım Belediyesi’nin rutin belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra sosyal ve kültürel belediyecilik noktasında da çok önemli işlere imza attığını söyleyen AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, “Bir Rumeli göçmeni ailenin evladı olarak bu acı hatıralarla büyümüş birisiyim. Allah öyle acı dolu zamanları bir daha yaşatmasın. Boşnak kardeşlerimiz bilsinler ki Türk halkı Boşnak kardeşlerinin yanındadır ve her zaman da yanında olmaya devam edecektir. Aliya İzzetbegoviç; ‘Savaşta büyük zulme uğradınız. Zalimleri affedip affetmemekte serbestsiniz. Ne yaparsanız yapın ama soykırımı unutmayın. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır’ diyordu. Rabbim bir daha böyle acılar, soykırımlar yaşatmasın diyorum ve böylesi bir programı hayata geçirdikleri için Yıldırım Belediye Başkanımız Oktay Yılmaz’ı ve ekibini yürekten kutluyorum” dedi.

“BOSNA HERSEK’İ KALBİNİZDE ARAYIN”

Balkan Şehirleri Akademisi’ni hayata geçirdikleri için Yıldırım Belediyesi’ne teşekkür eden Bosna Hersek 7’nci Müslüman Tugay Komutanı ve Aliya İzzetbegoviç’in yakın çalışma arkadaşı Albay Şerif Patkoviç, “Gençlere ya da öğrencilere hitap ettiğimde, Bosna Hersek’i haritada aramayın. Bosna Hersek’i kalbinizde arayın, orada bulun, diyorum. Çünkü Boşnak milleti, yüzyıllardır Avrupa’nın uç sınırında kendi kimliğini, dinini yaşatmak için savaşan ve bu yüzden çeşitli zulümlere maruz kalmış bir millet. 1460’lı yıllarda, Osmanlı İmparatorluğu’nun Bosna’ya gelmesiyle birlikte aslında Bosna Hersek fethedilmedi, özgürlüğüne kavuştu. Çünkü öncesinde Balkan milleti Katolik ve Ortodoksların arasına sıkıştırılmış ve baskı içinde yaşıyorlardı. Boşnaklar toplu şekilde İslam’a geçişi kabul etti ve böylelikle Müslümanlığa geçen son millet Boşnaklar oldu. Bu bizim için çok büyük bir şereftir ve bu şerefi bugün, yarın ve sonsuza kadar taşıyacağız” sözlerini aktardı. Albay Şerif Patkoviç, akademi boyunca çok kıymetli hocaların bölgeye dair önemli bilgilendirmelerde bulunacağını ifade ederek eğitimin katılımcılara katkı sağlamasını temenni etti. Program, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın ve AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen’in, Bosna Hersek 7’nci Müslüman Tugay Komutanı ve Aliya İzzetbegoviç’in yakın çalışma arkadaşı Albay Şerif Patkoviç’e ve konuğun tercümanlığını yapan Bosna Hersek Bursa Konsolos Yardımcısı Cenita Kocaman’a hediye takdimiyle sona erdi.

Toplamda 8 hafta sürecek olan Balkan Şehirleri Akademisi’nin 2’nci dersinde Prof. Dr. Mefail Hızlı,  ‘Yıldırım’ın Evlad-ı Fatihan’a Yadigârı: Üsküp’ konusu üzerine katılımcıları bilgilendirecek.