DOLAR
34,3032
EURO
37,5098
ALTIN
3.027,18
BIST
8.618,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
15°C
Bursa
15°C
Açık
Çarşamba Açık
17°C
Perşembe Açık
18°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Çok Bulutlu
17°C

YİNE ATIK TESİSİ, YİNE İSYAN! BU KEZ YER, ORHANGAZİ…

YİNE ATIK TESİSİ, YİNE İSYAN! BU KEZ YER, ORHANGAZİ…
A+
A-
  • Lübnanlı maden şirketin Yenişehir’in Kirazlıyayla Köyünde yapmak istediği atık havuzu projesiyle mücadele sürerken, bu kez de Asil Çelik’in Orhangazi’de cüruf atık alanı projesi ortamı gerdi. CHP İl Başkanı İsmet Karaca, içme suyu havzasına yapılmak istenen atık depolama tesisine isyan etti.
CHP Bursa İlk Başkanlığı

Kirazlıyayla kadınlarının gece-gündüz aylardır sürdürdüğü eylemlere rağmen, Lübnanlı maden şirketinin faaliyet alanını genişletme ve atık tesisi projesinin önü alınamadı. İdari mahkeme, çevreye zarar vereceği bilirkişi raporunda açıkça saptanmış olmasına karşın Lübnan şirketine verilen olumlu ÇED raporunun iptali talebini reddederken, şimdi de Orhangazi’de yapılmak istenen cüruf atık alanı gündemde. CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Asil Çelik’in yapmak istediği projeyle ilgili ÇED raporunun bugünlerde tamamlanacağını belirterek, bu projeden derhal vazgeçilmesini istedi.

ORHANGAZİLİLER ÇED TOPLANTISINI YAPTIRMAMIŞTI

Asil Çelik’in Bursa’nın Orhangazi ilçesine bağlı Fındıklı Mahallesi sınırları içerisindeki terk edilmiş maden ocağının bulunduğu derin çukuru “2. sınıf endüstriyel atık (cüruf) düzenli depolama tesisi”ne dönüştürmek istemesine ilişkin ÇED toplantısı, hukukçu ve mühendislerin söz konusu tesisisin asıl etki alanının Orhangazi olduğunu belirterek, toplantının ilçe merkezinde yapılması gerektiğini savunmaları vatandaşların da bu görüşe katılmaları üzerine yapılamamıştı. Buna rağmen, hazırlanmakta olan ÇED raporunda son aşamaya gelindiği öğrenildi.

Atık Havuzu

ORHANGAZİ’DE YAŞAYANLAR TEHDİT ALTINDA

CHP Bursa İl Yönetim Kurulu konuyu değerlendirdi. Toplantının ardından yazılı açıklama yapan CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, çevrede köylerin kışlık mera olarak kullandığı bu alana endüstriyel atık depolaması yapıldığı takdirde, hayvancılıkla geçinen köylülerin meradan yararlanma imkânının ortadan kalkacağını belirterek şunları söyledi:

“ İl yöneticilerimiz, Belediye Meclis üyelerimiz ve Orhangazi İlçe Başkanımız Ender Teke ile bu bölgede incelemelerde bulunmuştuk. Fındıklı muhtarının da aralarında bulunduğu bölge halkıyla da görüştük. Öncelikle cüruf depolama tesisine dönüştürülmek istenen bu alan, imar planlarında depolama alanı olarak geçmiyor. Dolayısıyla imar değişikliği olmadan sözü edilen tesisin yapılması kanunsuzluktur. Buna ilave olarak, Orhangazi’yi besleyen su kaynaklarının başında gelen Nadır su havzasının içinde bir nokta. Su kaynaklarının damarları bu projenin yapılacağı bölgeden besleniyor. Bu kaynaklar da hem ilçe merkezine hem köylere içme suyu sağlıyor. Bu bölgede yıllardır faaliyet gösteren taş ocaklarının su kaynaklarında yol açtığı kirliliğe ilave olarak, bir de bu depolama tesisi yapılamaz. Bölgede yaşayanlar depolanma tesisine de bu projeye de karşı. Bursa deprem kuşağında. O tür bir depolama tesisinin, olası büyük deprem durumunda yol açması muhtemel kirlenmeyi de göz önünde tutmak gerek.”

Fındıklı Köyü başta olmak üzere çevredeki yerleşim birimlerinin bu projenin yaratacağı aşırı trafiğin tehdidi altında kalacağına da işaret eden Karaca, ÇED için yapılan ankette, bölge halkının yüzde 81’inin depolama alanına karşı çıktığını da vurgulayarak, “Projeye evet diyen bir tek kişi yok. Yüzde 81 direkt karşı çıkıyor, yüzde 19 ise ancak belirli koşullar yerine getirilirse projeyi destekleyebileceğini belirtiyor. Bu da Orhangazi halkının itirazlarına rağmen bu tesisin yapılmaya çalışıldığını ortaya koyuyor” dedi.