DOLAR
34,5208
EURO
36,1756
ALTIN
2.980,15
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
19°C
Cumartesi Kar Yağışlı
6°C
Pazar Az Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
9°C
yildirimwebbanner

Yüksel Özkan özelleştirme politikalarının ekonomik bilançosunu sordu

Yüksel Özkan özelleştirme politikalarının ekonomik bilançosunu sordu
A+
A-

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan AK Parti hükümetinin özelleştirme politikaları sonucunda, kamuya ait olan kaç tane taşınmazın ve şirketin satıldığını, bu satıştan elde edilen geliri ve gelirin nereye harcandığını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

Yüksel Özkan soru önergesi ile ilgili olarak şunları söyledi;

Cumhuriyet’in ilanından sonra “her fabrika bir kaledir” vizyonuyla Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde gerçekleşen kalkınma hamleleri ile inşa edilen şeker, demir, kâğıt, çay, fındık, elektrik ve taş kömürü gibi üretim fabrikalarının tamamına yakını AKP iktidarı süresince satılmıştır.  

Babalar Gibi Satarız Dediler!

İktidara geldikleri günden bu güne kadar büyük bir özelleştirme rüzgarı ile kamuya ait olan hemen her şeyi sattıklarını belirten Özkan, şu an devlete ait ya da devletin ortak olduğu kurum sayısı yok denecek kadar azalmıştır, dedi.

Yüksel Özkan şöyle devam etti; Cumhuriyetin birikimleri yerli ve milli ne kadar kamu kuruluşu varsa elden çıkarıldı. Tank Palet Fabrikası başta olmak üzere, Şeker Fabrikaları, Tekel, Linyit İşletmeleri, Murgul Bakır, Ereğli Demir Çelik, Eti Maden, Petkim, Türk Telekom, Tüpraş ve Seka Kağıt gibi Türkiye’nin en büyük şirketlerini, fabrikalarını, otellerini, limanlarını, enerji üretim tesislerini, elektrik ile doğalgaz dağıtım şebekelerini ve arazilerini yerli veya yabancı özel şirketlere sattılar, dedi.

Dönemin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın “babalar gibi satarız” sözünü hatırlatan Özkan, öyle de yaptılar diyerek, ne var ne yok her şeyin 20 yılda satıldığını sözlerine ekledi.

Özelleştirme Gelirleri Nereye Harcandı?

Tüm bu kazanımları birer birer satarken gelinen noktada, Merkez Bankası’nın 30 Eylül 2022 tarihi itibarıyla brüt rezervleri 107,1 milyar dolar, net rezervleri 9,5 milyar dolar olmakla birlikte swaplar hariç net rezervlerinin eksi 59,2 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Özkan, özelleştirmeden gelen gelirler nereye harcanmıştır, diye sordu.

Yüksel Özkan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ a şu soruları yöneltti;

  1. AKP iktidarı döneminde Kamu Kurumları’na ait, yıl bazında ne kadar taşınmaz mal özelleştirerek satışa çıkarılmıştır?
  2. AKP’nin iktidara geldiği tarihten bugüne kadar özelleştirdiği gayrimenkul sayısı kaçtır?
  3. Satılan Kamu Kurumu, kuruluşu ve devlete ait hisselerin gelirlerinden ne kadar gelir elde edilmiştir ve elde edilen gelir nerede harcanmıştır?
  4. AKP döneminde Bursa ili ve ilçelerinde özelleştirme kapsamına alınan ve satışa çıkarılan taşınmazlar ne kadardır ve halen özelleştirme programı kapsamında olan kurum ve kuruluşlar hangileridir?
ETİKETLER:

Bu kapanacak 20 saniye