DOLAR
34,5289
EURO
36,1648
ALTIN
2.980,67
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Kar Yağışlı
18°C
Bursa
18°C
Kar Yağışlı
Cumartesi Kar Yağışlı
6°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
7°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
yildirimwebbanner

Zeybekci: “Türkiye AB kozunu çok iyi kullanmalı”

Zeybekci: “Türkiye AB kozunu çok iyi kullanmalı”
A+
A-

BTSO’nun online seminerine katılan Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi, ekonomi eski bakanı Nihat Zeybekci, RCEP anlaşmasında Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) kozunu çok iyi oynaması gerektiğini söyledi.

BURSA (İGFA)-  Bursa iş dünyasının çatı kuruluşu BTSO, 2,2 milyar insan ve küresel hasılanın yaklaşık yüzde 30’unu kapsayan 15 Asya-Pasifik ülkesinin imzaladığı Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) Anlaşması’nın Dünya ve Türkiye ekonomisine etkilerini gündeme taşıdı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası organizasyonu, Cumhurbaşkanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu işbirliği düzenlenen online seminere, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Nihat Zeybekci, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, DEİK Asya Pasifik İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Murat Kolbaşı ile Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Doğu Asya ve Pasifik Ülkeleri Dairesi Başkanı Elçin Edis konuşmacı olarak katıldı. Etkinliğin moderatörlüğünü Gazeteci Sefer Levent yaptı.

“TİCARET ANLAŞMALARI EKONOMİYE İVME KAZANDIRIYOR”

BTSO Başkanı Burkay programın açılışında yaptığı konuşmasında, tüm dünyayı saran COVID-19 salgınının sosyal yaşamdan ekonomiye kadar neredeyse her alanda tahribatlar oluşturduğunu söyledi. Ülke olarak artık her türlü zorluğa, yeni gelişen fırsatlara ve farklı senaryolara hazırlıklı olunması gerektiğini dile getiren Başkan Burkay, “En önemli ticaret ortağımız olan Avrupa Birliği’nde Brexit süreci tamamlanırken, Çin ve AB arasındaki yatırım anlaşması, 25 trilyon dolarlık ABD-Kanada-Meksika Ticaret Anlaşması ve Asya Pasifik bölgesinde 15 ülke arasında yapılan tarihin en büyük serbest ticaret anlaşmasıyla yeni güç dengeleri kuruldu. Bu kapsamda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Birleşik Krallık ile imzalanan serbest ticaret anlaşması ve Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesine dönük çalışmalar, dış ticaretimize ivme kazandıracak güçlü adımlar.” dedi.

RCEP ÜLKELERİ DÜNYA EKONOMİSİNİN BÜYÜMESİNİ HIZLANDIRACAK

Başkan Burkay, Çin’in Asya-Pasifik’teki hakimiyetini artırarak bölgesel kapsamlı ekonomik ortaklık anlaşmasına liderlik etmesinin, coğrafyayı yakın gelecekte dünya ekonomisinin büyüme motoru olmaya aday bölge haline getirdiğini kaydetti. Başkan Burkay, şöyle konuştu: “Ülkemizin başta Malezya, Singapur ve Güney Kore ile imzalamış olduğu serbest ticaret anlaşmaları olmak üzere, Ticaret Bakanlığımız tarafından belirlenen 17 hedef ülkenin 7’sinin ve 28 öncelikli ülkenin 9’unun Asya ülkelerinden seçilmesi, firmalarımızın bu bölgeyle gerçekleştireceği ticaret için büyük önem taşıyor. İstanbul ile Çin arasındaki demir yolu ihracatının 13 güne indirilmesiyle birlikte ‘bir kuşak bir yol’ projesi kapsamındaki ülkelerle ticari diyaloğumuzu artırmak ve modern ipek yolu olarak adlandırılan orta koridorun canlandırılması, ülkemizi Çin ve Avrupa arasında çok önemli bir köprü haline getirecek” dedi.

TÜRK TİCARET MERKEZLERİ VURGUSU

RCEP anlaşmasının yakın dönemde küresel ticarette köklü değişikler oluşturacağını kaydeden Başkan Burkay, “Ekonomik anlamda bölgesel paktlar önemli. Yerel oyuncu olabilme büyük bir avantaj. Türk Ticaret Merkezleri’nin önemi burada ortaya çıkıyor. Bizler bakanlığımızla bu merkezleri çalışırken, İtalya, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerin dünyadaki yapılanmalarını inceledik. Özellikle ticaret merkezlerimizi ekonomi paktların olduğu bölgelerde yoğunlaştırarak, ticaret müşavir ve ataşeliklerimizin koordinasyonunda güçlü bir yapıya kavuşturmamız lazım. Küresel tedarik zincirlerinde yeniden yapılanma ve öne çıkacak yakından tedarik eğiliminin Bursa gibi güçlü üretim merkezleri için önemli fırsatlar barındırıyor” dedi.

“MİLLİ BİR POLİTİKA BELİRLEMEMİZ LAZIM”

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Nihat Zeybekci, RCEP’in 2.2 milyar kişiyi kapsadığını söylerken, “Hindistan’ın da katılması durumunda hemen hemen dünya nüfusunun yarısını etkileyecek bir anlaşmadan ve dünyada en agresif sanayi gelişmelerinin olduğu bir bölgeden bahsediyoruz.  RCEP anlaşmasında üye ülkeler serbestçe başka ülkelerle STA ve benzerleri tercihli ticaret anlaşması yapabilme imkanı veriyor. Bizler Türkiye olarak kendi bloğumuzu oluşturmamız lazım. Teknik donanım konusunda eksiğimiz yok. Bu konuda bakanlık ve birliklerimizle kurumlarımız çok güçlü bir alt yapıya sahip. Bizim bunları seferberlik anlayışıyla harekete geçirmemiz lazım. AB kozunu ve avantajları çok iyi kullanmalıyız. Daha önce Gümrük Birliği güncellemesi konusunda büyük bir aşama kat etmiştik” diye konuştu.

DEİK Asya Pasifik İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Murat Kolbaşı, DEİK olarak Asya Pasifik bölgesi ile Türkiye arasındaki işbirliğinin güçlenmesi adına önemli çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Bu kapanacak 20 saniye