Malatya’da yeni kurulan Kayısı Üretimi ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Özal Şener, üreticilere danışmanlık hizmeti vereceklerini açıkladı.
MALATYA (İGFA) – Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ı ziyaret eden Kayısı Üretimi ve Pazarlama Kooperatifi yöneticileri yapacakları çalışmaları anlattılar. Kooperatif Başkanı Özal Şener, 2020 yılında 8 üye ile birlikte kurdukları kooperatifte ilk 5 yıllık hedeflerini açıkladı. Hedef çalışma ve projelerini Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile paylaşan Başkan Şener, “ Genç bir ekibimiz var, 8 arkadaşımız var, 2 mühendis, 2 danışman ve 2 tekniker arkadaşlarımızla beraber Malatya’mızda inşallah çiftçilerimizle beraber en iyi şekilde danışmanlık hizmeti ve kayısımızın gerçek anlamda değer kazanması için mücadelemizi vereceğiz” dedi.
“MALATYA’NIN KAYISI KOOPERATİFİNE İHTİYACI VARDI”
Böyle bir kooperatif kurdukları için Özal Şener ve Yönetim Kurulu Üyelerini kutlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Dünya Kayısı Başkenti olarak gördüğümüz Malatya Kayısısını, ‘güneşin altın yumurtası’ diye tabir ettiklerini belirterek, “Malatya kayısını dalda ve yerde kalmaması deyimi güzel bir deyim. Bizler bu konuda Büyükşehir Belediyesi olarak Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığımız ve Genel Sekreterliğimiz nezdinde kayısı ile ilgili çalışmalara yoğun ilgi göstermekteyiz” diye konuştu. Göreve geldiklerinde Kuru Kayısı Lisanlı Depo Projesinin temelini atarak çalışmalara başladıklarını anlatan Başkan Gürkan, herhangi bir aksilik çıkmadığı takdirde Mayıs ayı içerisinde hizmete açacaklarını söyledi.
“Türkiye’nin ve Dünya’nın da en modern Lisanslı Deposu faaliyete geçecek” diyen Başkan Gürkan, “Yine Malatya’mızın uzun yıllardan beri bütün platformlarda konuşulan ve bir türlü mesafe alınamayan Şire Pazarı yapılması konusunda da çalışmalar başlattık. Dolayısıyla kayısının şuanda Malatya’ya toplam girdi ve katma değeri yaklaşık 250-300 milyon dolar civarında ama biz bu girdiyi nasıl daha yukarılara taşırız onun çalışması ve çabası içerisindeyiz. Bu çalışmaları hayata geçirirken bir taraftan da kayısının mamul hale gelmesi, ambalajlanması ve ürün çeşitlenmesi noktasında kayısı ve kayısının türevlerini kullanarak büyük bir entegre tesisinde Malatya’ya katma değer olalar yaklaşık 2 milyar dolara getirme çabası ve gayreti içerisindeyiz. Kayısının dünya genelindeki toplam katma değeri yaklaşık 5 milyar dolar civarında olacaktır” diye konuştu. Gürkan, yapılacak çalışmalarda kooperatifi de yanlarında paydaş olarak görmek istediklerini söyledi.