DOLAR
34,5237
EURO
36,1715
ALTIN
2.971,24
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Kar Yağışlı
18°C
Cumartesi Kar Yağışlı
6°C
Pazar Az Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
8°C
yildirimwebbanner

ERKAN AYDIN’DAN ORMAN YANGINLARI İÇİN KANUN TEKLİFİ

ERKAN AYDIN’DAN ORMAN YANGINLARI İÇİN KANUN TEKLİFİ
A+
A-

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, son yıllarda sıkça yaşanan orman yangınlarının önüne geçmek ayrıca söndürme ve kontrol altına alma aşamasında yaşanan idari ve teknik hataların en aza indirilmesini sağlayacak bir yangın eğitim sistemine ihtiyaç olduğunu belirterek ilgili kanunda değişiklik yapılması için kanun teklifi verdi.

Son olarak Manavgat’ta çıkan yangınla birlikte yangın sayılarında büyük bir artışın olduğuna dikkat çeken Erkan Aydın, yangınların sürekli artış göstermesinin iklim krizine paralel olarak yaşanan kuraklığın da etkisiyle büyük yangınların olabileceğinin göstergesi olduğunu belirtti.

Verdiği kanun teklifinde son 10 yılda ortalama 2 bin 631 adet orman yangınında, 9 bin 96 hektar ormanlık alanın yandığını ve sadece 2020 yılında 3 bin 399 adet orman yangınında 20 bin 971 hektar ormanlık alanın yangınlardan etkilendiğini ifade eden Aydın şöyle devam etti:

“Hem yangın sayısında hem de yanan alan miktarında görülen büyük artışın iklim kriziyle devam edeceği düşünülmektedir. Orman yangınlarının ve kırsal yangınların önüne geçilebilmesi için kanunda düzenlenme yapılmalıdır. Orman yangınıyla ilgili sorunlara ve çözüm yollarına gerçekçi olarak yaklaşan, sonuçları ölçmeye dayalı sürekli ve sürdürülebilir bir yangın eğitim sistemine ihtiyaç vardır. Eğitimlerin öncelikle yangınlarında mücadele eden ve karar verici seviyede bulunan idari ve teknik personele verilmesi gerekmektedir. Büyük yangın organizasyonunda görülen idari ve teknik hataların en aza indirilmesini sağlayacak sürekli eğitimin yanında, ilgili personel için ehliyet ve liyakat şartlarının uygulanması, takdir ve teşvik edilmesi gibi idari önlemlerin de dikkate alınması için ivedilikle düzenleme yapılmalıdır.”

MADDE 1- 31/8/1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanununun 69’uncu maddesine birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş ve diğer fıkralar buna göre teselsül ettirilmiş, maddenin ikinci fıkrasının birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir. 

“Orman yangınlarıyla mücadelede yeteri kadar personel istihdam edilir. Orman idaresi, orman yangınlarıyla mücadelede görevlendirilecek personelin ve gönüllülerin eğitimi konusunda gerekli tedbirleri alır. Bu maksatla orman sayılan alanların yoğunluğuna göre eğitim merkezleri kurulur. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Hazine ve Maliye Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığının görüşü alınarak Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenir.”

Bu kapanacak 20 saniye