DOLAR
34,3153
EURO
37,4896
ALTIN
3.025,05
BIST
8.618,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
15°C
Bursa
15°C
Açık
Çarşamba Açık
17°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

Sütaş’tan 27 bin üretici aileye düzenli gelir

Sütaş’tan 27 bin üretici aileye düzenli gelir
A+
A-

Sütaş, ekonomik, sosyal, çevresel ve kurumsal yönetim boyutlarıyla ele aldığı sürdürülebilirlik çalışmalarını ve 2019 yılında bu alanda kaydettiği gelişmeleri kamuoyu ile paylaştı.

Sütaş Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Duygu Yılmaz, sürdürülebilirliği kurum kültürünün ve ‘Çiftlikten Sofralara’ iş modelinin özüne yerleştirdiklerini ifade ederek “Mutlu ve sağlıklı bireyler, refah içinde bir toplum ve temiz bir çevre hedefiyle, sütün iyiliğini ve bereketini yaymak için 45 yıldır tutkuyla çalışıyoruz” dedi.

45. Yılında SütaşYenilenebilir enerji faaliyetleriyle Sütaş doğaya 28,5 milyon ağaca eşdeğer katkı sağladı.Sütaş, tesislerinin kullandığı elektriğin %80’ini çiftliklerinin gübrelerinden ve organik atıklardan ürettiği yenilenebilir enerjiden karşılıyor.Bu süreçte elde edilen 62 bin ton organik gübre ile her yıl 50 bin dekar toprağı daha verimli hale getiriyor.‘Sıfır atık’ hedefiyle yaptığı çalışmalar sonucunda bu sene Sütaş Entegre Tesisleri’nin tamamı için Sıfır Atık Belgeleri’ni aldı.Lojistik verimliliğini artırmaya yönelik çalışmaları sayesinde 9 bin ton sera gazı azaltımı sağladı. Bu, dünyanın çevresini 1.180 kez daha az dolaşmak demek.Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği tarafından 5 yıl üst üste ‘En Yüksek Kurumsal Yönetim Notuna Sahip Halka Açık Olmayan Aile Şirketi’ ödülüne layık görüldüSütaş Süt Hayvancılığı Uygulamalı Eğitim Merkezleri’nde 30 bini aşkın kişiye eğitim ve danışmanlık hizmeti verdi.www.sutassurdurulebilirlik.com

Sütaş, 2019 yılı boyunca gerçekleştirdiği sürdürülebilirlik çalışmalarını ve kaydettiği gelişmeleri kamuoyu ile paylaştı.

Sütaş Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Duygu Yılmaz, “Dünyamız iklim değişikliğinin yol açtığı küresel ısınma ve doğal kaynakların hızla tükenmesinin yarattığı tehditlerle mücadele etmeye çalışırken, bu sene başında ortaya çıkan salgın her birimizi pek çok açıdan ciddi biçimde etkiledi. Bu süreç, çocuklarımıza daha yaşanır bir dünya bırakmak için hiç gecikmeden, hep birlikte ve daha büyük bir inançla mücadele etmemiz gerekliliğini bir kez daha hatırlattı. ‘Sürdürülebilir bir dünya’ hedefinin, devletlerin, tüm kurumların ve bireylerin ortak amacı olması artık kaçınılmaz hale geldi. Bu evrensel amaç doğrultusunda sürdürülebilirliği, kurumsal kültürümüzün ve ‘Çiftlikten Sofralara’ iş modelimizin özüne yerleştirdik. Mutlu ve sağlıklı bireyler, refah içinde bir toplum ve temiz bir çevre hedefiyle, sütün iyiliğini ve bereketini yaymak için 45 yıldır tutkuyla çalışıyoruz” diye konuştu.

Sütaş, Tesisleri’nin elektrik ihtiyacının %80’ini çiftliklerinin gübrelerinden karşılıyor

Yılmaz, “Sütaş’ın üç entegre tesisinde de biyogaz, elektrik ve gübre üretimi yapılıyor. İneklerimizin gübreleri ve diğer tüm organik atıkları işleyip yenilenebilir enerjiye dönüştürerek; elektrik, sıcak su ve buhar elde ediyoruz. Tesislerimizin kullandığı elektriğin %80’ini ürettiğimiz bu yenilenebilir enerjiden karşılıyoruz. Biyogaz tesislerinin çıktılarını da organik ve organomineral gübre olarak değerlendiriyoruzBu gübreler, sadece ürün verimliliğini artırmakla kalmıyor, toprağın organik yapısını güçlendirmesi açısından da önem taşıyor. Her yıl 62 bin ton organik gübre ile 50 bin dekar toprağı daha verimli hale getiriyoruz” dedi.

Yılmaz, 2019 yılında 345 bin ton sera gazı azaltımı sağlayan Sütaş’ın sürdürülebilirlik alanında son 7 yıldır yürüttüğü faaliyetler sonucunda toplam 28,5 milyon ağacın yapabileceğine eşdeğer, sera gazı salımını önlediğini kaydetti.

Enerji verimliliği alanındaki çalışmaların yanı sıra; sıfır atık, lojistikte iyileştirmeler ve ambalaj malzemesi kullanımını azaltmak üzere de sürekli çalışmalar yaptıklarını belirten Yılmaz “2018 yılında Sıfır Atık Üretim Ödülü almıştık. ‘Sıfır atık’ hedefiyle yaptığımız çalışmalar sonucunda bu sene Sütaş Entegre Tesisleri’nin tamamı için Sıfır Atık Belgelerimizi aldık. Lojistik verimliliğini artırmaya yönelik çalışmalarımız sayesinde de 9 bin ton sera gazı azaltımı sağladık. Bu, dünyanın çevresini 1.180 kez daha az dolaşmak demek. Geçtiğimiz yıl, 389 ton daha az ambalaj malzemesi kullandık. Önümüzdeki süreçte ambalajlarımızdaki plastik oranını düşürmeye yönelik çalışmaları daha da geliştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Sütün bereketi: Türkiye’nin dört bir yanında 7.000 kişilik istihdam,

27 bin üretici aileye düzenli gelir

Yılmaz, “Sütçülük, yüksek katma değer yaratan, sürekli ve düzenli gelir ve istihdam sağlayan, toplumsal refaha katkıda bulunan bereketli bir meslek. 7.000 kişiye istihdam sağlayan Sütaş, bir önceki yıla göre %18 büyüme kaydederek 3,9 milyar TL net ciroya ulaştı. Günde 2,5 milyon litre süt işleyerek 6,5 milyon paket süt ürünü üretiyoruz. Yaklaşık 12 bin 200 dekar alanda yem bitkileri ve kaba yem üretimi yapıyor, yem fabrikalarımızda yılda 432 bin ton konsantre yem üretiyoruz. Geçtiğimiz yıl 21 il, 1.350 köydeki 27 bin üretici aileden çiğ süt tedarik ettik” diyerek süt üretiminin ülke ekonomisine kattığı değerin altını çizdi.

Pandemi, sütün önemini bir kez daha hatırlattı

Toplumun her kesiminin mucizevi bir gıda olan süt ve süt ürünlerine en kolay ve en hesaplı şekilde erişmesini sağlamak için gayret ettiklerini ifade eden Yılmaz, “Bağışıklık sistemini güçlendirecek şekilde beslenmenin çok önemli olduğu şu günlerde tüm dünya, sağlıklı beslenme açısından sütün önemini bir kez daha hatırladı.” diyerekineklerin beslendiği ottan sofralara ulaşan süt ve süt ürünlerine kadar tüm süreci Sütaş’ın ‘Çiftlikten Sofralara’ entegre iş modeliyle yönetip kontrol altında tutarak ürünlerinin doğallığını, tazeliğini ve lezzetini güvence altına aldığını belirtti.

Sütaş Süt Hayvancılığı Uygulamalı Eğitim Merkezleri’ni 30 bini aşkın kişi ziyaret etti

Yılmaz sözlerine “Toplumun sağlıklı süt ve süt ürünleri tüketebilmesi için çiğ süt kalitesini artırmak ve verimliliği sağlamak üzere Sütaş Süt Hayvancılığı Uygulamalı Eğitim Merkezleri’nde ücretsiz eğitimler veriyoruz. Kamu-Üniversite-Sanayi iş birliğinin iyi örneklerinden biri olarak gösterilen bu merkezleri 30 bini aşkın süt üreticisi, girişimci, teknik eleman ve öğrenci ziyaret etti. Eğitimlerimize katılan yaklaşık yirmi bin kursiyer, Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı sertifika aldı” diyerek devam etti.

Evrensel kurumsal yönetim ilkeleriyle daha güçlü bir kurum

Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu listesinde 57. Sırada yer alan Sütaş, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği tarafından son 5 yıldır üst üste ‘En Yüksek Kurumsal Yönetim Notuna Sahip Halka Açık Olmayan Aile Şirketi’ ödülüne layık görülüyor.

Sürdürülebilirlik çalışmalarında emeği olan herkese, destekleyip yüreklendiren iş ortaklarına, tüketicilerine, ilham veren tüm Sütaş dostlarına ve sürdürülebilirlik gönüllülerine teşekkür eden Yılmaz, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da çocuklara daha yaşanabilir bir dünya bırakma hedefiyle, Sütaşkı’yla çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.