DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Bursa
8°C
Karla Karışık Yağmurlu
Pazartesi Açık
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C
yildirimwebbanner

Miyomlarla ilgili doğru bilinen yanlışlar ve uyarılar

Miyomlarla ilgili doğru bilinen yanlışlar ve uyarılar
A+
A-

Türkiye’de her beş kadından birini etkileyen miyomlar hakkında yaygın olarak bilinen ancak doğru olmayan pek çok inanış var. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Cihan Kaya, miyomlarla ilgili önemli bilgileri paylaştı.

Türkiye genelinde her beş kadından birinde görülen miyomlar, özellikle üreme çağındaki kadınları etkiliyor. Miyomlar, rahmin düz kas tabakasından kaynaklanan iyi huylu tümörlerdir ve son yıllarda doğurganlık oranlarının azalmasıyla birlikte yaygınlığı artmaktadır. Ancak, bu tür tümörlerle ilgili halk arasında dolaşan pek çok yanlış bilgi bulunmaktadır.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Cihan Kaya, miyomlarla ilgili doğru bilinen 10 yanlışı açıkladı ve önemli uyarılarda bulundu.

  1. Miyom Ameliyatında Rahim Alınır (YANLIŞ): Rahmin alınması, miyom ameliyatlarında zorunlu değildir. Özellikle hamilelik planları olan kadınlarda rahim korunarak sadece miyomlar çıkarılabilir.
  2. Miyom Ameliyatı Sonrasında Hamile Kalınamaz (YANLIŞ): Miyom ameliyatı, genellikle çocuk sahibi olma yeteneğini etkilemez. Aksine, rahim içindeki miyomlar embriyo gelişimini engelleyebilir.
  3. Miyom Ameliyatı Adet Olmayı Önler (YANLIŞ): Miyom ameliyatı sonrasında düzenli adet görülmeye devam edilir.
  4. Miyom Ameliyatı Menopoza Neden Olur (YANLIŞ): Miyomların alınması, yumurtalıklardan salgılanan östrojen seviyesini etkilemez. Dolayısıyla miyom ameliyatı ile menopoz arasında bir ilişki yoktur.
  5. Her Miyomun Ameliyatla Alınması Gerekmez (YANLIŞ): Şikayet oluşturmayan miyomlarda düzenli takip yeterli olabilir. Ancak bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.
  6. Miyom Ameliyatı Zor Bir Ameliyat Değildir (YANLIŞ): Ameliyatın zorluğu, miyomların sayısı, boyutu ve yerleşimine bağlı olarak değişir. Günümüzde çeşitli cerrahi tekniklerle başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.
  7. Rahmin Alınması Cinsel İsteksizliğe Neden Olmaz (YANLIŞ): Sadece rahim alınması cinsel fonksiyonlarda değişikliğe yol açmaz. Cinsel isteksizlik, birçok faktöre bağlı olarak gelişebilir.
  8. Tüm Miyomlar Menopoz Döneminde Küçülmez (YANLIŞ): Miyomlar östrojen hormonuna bağımlıdır ve menopoz sürecinde küçülme olmayabilir.
  9. Rahmin Alınması Zamanla Rahim Sarkmasına Yol Açmaz (YANLIŞ): Uygun cerrahi tekniklerle yapılan rahim alınması, yeni bir organ sarkmasına neden olmaz.
  10. İlaçlar Uzun Süre Kullanılabilir (YANLIŞ): Ağrı kesiciler veya hormonal ilaçlar, belirli durumlarda kullanılabilir ancak uzun süreli kullanım yan etkilere yol açabilir.

Doç. Dr. Cihan Kaya, miyomlarla ilgili yanlış bilgiler nedeniyle hastaların gereksiz endişelere kapılabileceğini ve tedavinin gecikebileceğini belirterek, düzenli jinekolojik muayenelerin önemini vurguluyor. Miyomlarla ilgili doğru bilgiye sahip olmanın, erken teşhis ve tedavi için kritik olduğunu söylüyor.

Bu kapanacak 20 saniye