DOLAR
34,5989
EURO
36,2581
ALTIN
2.989,51
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Kar Yağışlı
19°C
Bursa
19°C
Kar Yağışlı
Cumartesi Kar Yağışlı
7°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
7°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
yildirimwebbanner

Şehirlerarası otobüs kazalarında artış: 30’dan fazla kişi hayatını kaybetti

Kış aylarının gelmesiyle birlikte şehirlerarası otobüs kazalarında ciddi bir artış yaşanıyor.

Şehirlerarası otobüs kazalarında artış: 30’dan fazla kişi hayatını kaybetti
A+
A-

Aralık ayından bu yana 30’dan fazla kişi hayatını kaybetti, 300’ün üzerinde kişi yaralandı. Kazaların çoğunlukla yüksek hız veya uykusuz araç kullanımından kaynaklandığı belirlendi. Kazaların yüzde 98’i ise insan kaynaklı. Otobüslerde emniyet kemeri takma zorunluluğu, araç bakımlarının düzgün yapılması ve sürücülerin uyku ve dinlenme sürelerine uyması kazaları önleyebilecek önlemler arasında.

Kış aylarının gelmesiyle beraber şehirlerarası yolcu otobüslerinin karıştığı kazalarda dikkat çeken bir artış söz konusu. Aralık ayından bu yana 30’dan fazla kişi hayatını kaybetti, 300’ün üzerinde kişi de yaralandı. Can alan bu kazaların artışındaki temel sebep ne? Hangi önlemlerle önüne geçilebilir?

Son zamanlarda hemen hemen her gün yurdun dört bir yanından gelen ölümlü ve yaralanmalı otobüs kazası haberleri can yakıyor. Kazaların ardından başlatılan incelemelerde ise çoğu zaman yüksek hızla veya uykusuz araç kullanımından kaynaklanan kazaların yaşandığı ortaya çıkıyor.

KAZALARIN YÜZDE 98’İ İNSAN KAYNAKLI

Geçtiğimiz haftalarda Mersin’de 9, Kastamonu’da 6 vatandaş meydana gelen kazalarda hayatlarını kaybetmişti. Azımsanamayacak rakamlara ulaşan can kayıplarının yüzde 98’i ise insan kaynaklı oluşuyor. Uykusuz ve yorgun araç kullanan bazı şoförlere ek olarak olumsuz yol ve hava şartları da göz önüne alındığında kaza adeta geliyorum diyor.

KAZALARI ÖNLEMEK İÇİN NE YAPILMALI?

Otobüslerde emniyet kemeri takma zorunluluğu bulunuyor ancak hayat kurtaran bu tedbire uyulmadığında yaşanan kazalarda ölüm ve ağır yaralanmalar en üst seviyelere çıkıyor. Yolcu ve şoförün alacağı önlemlerin yanı sıra firmaların da araçlarını uzun yolculuğa hazırlaması gerekiyor. Lastik, motor gibi hayati öneme sahip tüm otobüs bakımları eksiz yapılmalı.

Yağış nedeniyle kayganlaşan yollarda süratli gitmek araçların kaymasına neden oluyor. Sürücünün de direksiyon hakimiyetini kaybetmesiyle devrilen otobüslerde can pazarı yaşanıyor.

UZUN YOL ŞOFÖRLERİ ARACI DEĞİŞİMLİ KULLANMAK ZORUNDA

Bir otobüs yolculuğunda iki şoför, yasalar gereği en fazla 30 saat çalışabiliyor. Süresi dolan şoför 8 saat boyunca dinlenmek zorunda. Uzun yol şoförleri 24 saatte en fazla 9 saat araç kullanabiliyor. Bu kurallar dikkate alınmadığı zaman bir anlık dalgınlığın bedeli insan canıyla ödeniyor.

Güvenli ve konforlu bir yolculuk için tüm tedbirler alındıktan sonra seçilen firmaya da özen gösterilmesi riskleri azaltıyor.

Bu kapanacak 20 saniye